Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Социалдемократите за

БСДП и Украйна. Социалдемократите останаха привързани към истината и свободата

Денят 24 февруари 2022 година, несъмнено ще остане в историята. Въпреки това, трябва да бъдем внимателни, когато го споменаваме. Войната в Украйна не започна на 24 февруари 2022, напротив – тя започна осем години по-рано, в началото на 2014 година. Войната не започна поради агресивни намерения на Украйна срещу Русия, напротив – войната започна защото президентът Владимир Путин реши да се възползва от крайното отслабване на украинската държава.


Украйна преживя тежки месеци на вътрешни раздори, предизвикани най-вече от съпротивата срещу корумпираното управление на президента Янукович. Парадоксално, но най-пострадала от семейната корупция на фамилията на Янукович беше точно Луганска област, която буквално беше дадена на „родата“ на Янукович за разграбване. След като по руско внушение, Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, бунтът срещу корупцията прерасна във въстание срещу геополитическата ориентация на Янукович. Украйна беше на ръба на още по-тежък конфликт, но успя да запази равновесие. Държавата не се разпадна, но Русия анексира Крим и разпали сепаратистки метеж в Донецка и Луганска област в Източна Украйна.


Анексията на Крим противоречи на всякакви канони на международното право. Тя е в конфликт и с Устава на ООН и със Заключителния акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа. Няма законен начин по който Русия би могла да получи международно признание за „придобивката“ си в Крим. Затова и бяха насърчени всички възможни подривни елементи в областите, за които руските власти смятаха, че биха намерили идейни съмишленици.
С една дума – войната започна през 2014 година, а през февруари 2022 година, станахме свидетели на нейната ескалация във възможно най-крайна форма. Войната в Украйна е колкото война на разрушение, толкова и война на лъжата срещу истината. От една страна, Украйна се покрива с ракетни килими, от друга страна се разпространяват толкова абсурдни твърдения, че те напълно отговарят на репликата на Аристотел „вярвам, защото е абсурдно“.
Традициите на руската военна пропаганда са огромни. В нея има култ към сто процентовата лъжа. За разлика от други пропагандисти, които предпочитат формулата, че най-страшната лъжа е тази, която съдържа 90 процента истина, в Русия не споделят тази гледна точка. Там се лъже на едро, с размах и с вътрешно убеждение.


От руската военна пропаганда научаваме, че никога преди създаването на СССР не е имало украинска държава. Остава да се чудим за чия дъщеря се е оженил нашият цар Иван Асен ІІ, когато тръгва към България за да си вземе престола. Жени се за дъщерята на краля на Галиция и Волиния, помазан за държавен глава от по едно и също време и от същия Папа Инокентий ІІІ, както и нашият цар Калоян. Остава да се чудим и каква ли е била държавата на Мазепа, която първоначално е съюзник на Петър Велики, а след това му се противопоставя в съюз с шведския крал Карл ХІІ?


Пак от руската военна пропаганда научаваме, че Украйна не била призната от ООН, защото … границите й не били уточнени след разпадането на СССР. Пак се налага да се чудим, какво да направим с обстоятелството, че в ООН бяха представени с делегации и имаха право на глас и Украинската ССР и Беларуската ССР, заедно със СССР. През 1945 година, Сталин успява да си издейства да има на практика три гласа в Общото събрание на ООН. Днес обаче, наследниците на сталиновата пропагандна машина, без частица свян ни обясняват, че Украйна не била призната от ООН. Иначе, цели 46 години, украинската делегация е гласувала в същата тази Организация на обединените нации.
Да, има проблем с така наречената „демаркация“ на украинската граница, но „делимитацията“ отдавна е извършена. Международно признатите граница на Украйна съвпадат с административните граници на някогашната Украинска ССР в рамките на вече разпадналия се СССР. Но защо да не се поизлъже, след като има достатъчно хора, петимни да прочетат новата лъжа на Москва и след това да я повторят сто пъти в социалните мрежи.


Можем дълго да изброяваме лъжите на руската военна пропаганда, но това едва ли е необходимо, макар че на моменти може да мине за забавно. Успоредно с крайната жестокост, с която се водят военните действия, успоредно със злокобното унищожаване на инфраструктурата на Украйна, успоредно с ядрения шантаж, се шири царството на пропагандата – владението на безогледната лъжа. Ние в България сме едни от най-потърпевшите от продукцията на царството на лъжата и на неговите инструменти като Санкт Петербургската фабрика за тролове. Възпроизвеждането на лъжите на руската пропаганда, стига до прояви на оглупяване и пълна загуба на политическа, геополитическа, геоикономическа и всякаква друга ориентация. Хора с висше образование, които са добри специалисти в своите частно научни области, повтарят като папагали абсурдите на руската пропаганда, без да са чели Аристотел. Пораженията от това „охмуривание“, както биха го нарекли Илф и Петров са много тежки и последиците им ще останат да тровят обществената атмосфера дълго след като войната завърши, независимо каква формула за мира бъде приложена.


БСДП за пореден път доказа своята привързаност към истината и към свободата. БСДП е единствената партия, която излезе с декларация, осъждаща руската агресия още преди 24 февруари 2022 година. Социалдемократите не чакаха Путин да нападне Украйна за да осъдят агресивните му замисли и действията му (признаването на ЛНР и ДНР) противоречащи изцяло на международното право. Днес, малко хора обръщат внимание на това обстоятелство. След време историята ще отсъди друго.


20.11.2022 г.
доц. д-р Теодор Дечев

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти