Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

                                                                           До: Информационна агенция „ПИК“

Право на отговор

ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА И ПРАВДАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТСТОЯВАНИ

Уважаеми дами и господа,

Агенция „ПИК“ е предоставила своята информационна среда на г-н Георги Анастасов да представи като бивш председател на партия „Български социалдемократи“ отворено писмо от името на партията. В Българската социалдемократическа партия /БСДП/ нямаме никакво отношение към антипатиите и симпатиите, изразени от автора към ръководството и процесите, протичащи в една парламентарно представена политическа сила по повод организирана от нея Кръгла маса. Причината за това да настояваме за право на отговор е факта, че г-н Анастасов неколкократно в изложението цитира абревиатурата БСДП с претенцията, че тя принадлежи на неговата партия, както и изредените имена на покойния бивш председател д-р Петър Дертлиев, исторически моменти от дейността на Българската социалдемократическа партия в законодателната и изпълнителната власт и свързаните с нея личности, както и участието на настоящи представители, членове на Изпълнителното бюро в мероприятия. Изрично се подчертава дори, че тези „службогонци, депутат и зам. министър по времето на управлението на Иван Костов са бивши членове“ на… партия „Български социалдемократи“!?


Налага се като председател на БСДП да поискам това право на отговор, тъй като написаното от Анастасов и публикувано в „ПИК“ случайно или не се превръща в част от кампания, започната от сайта за фалшиви новини „Лупа.бг“ и свързано с провеждането на Кръглата маса, за която става дума в материала. На въпросният източник на фалшиви новини се е привидяло мое лично участие във форума, от което е синтезирано „сензационно“ заглавие, последвано от изложение, пълно с невероятни фантазии структурирани с цел компромат. След наше опровержение творците на фалшиви новини вместо да го публикуват, започнаха да тиражират „произведението“ си в дъщерни фирми. Вярвам, че „ПИК“ е сериозна медийна агенция и няма да последва примера на подобни „информационни“ помияри.


Фактите сочат следното. Д-р Петър Дертлиев е бил само и единствено председател на Българска социалдемократическа партия от 1990 г. до смъртта си на 05.11.2000 г. Неговият подпис стои под коалиционното споразумение „Обединени демократични сили“ /ОДС/ през 1997 г. именно като такъв. Партия „Български социалдемократи“ е създадена и регистрирана в СГС на 12.12.2002 г. Няма как д-р Дертлиев да е бил председател на въпросната партия или даже член, две години след кончината си. Горните факти са лесно проверими в канцеларията на регистратурата на съда и в архива на ЦИК.


Упоменатият от г-н Анастасов депутат от името на БСДП по време на управлението на ОДС /премиер Иван Костов/ 1997-2001 г. съм аз - Йордан Нихризов, който няма как да бъде изключен от партия „Български социалдемократи“, защото никога не съм членувал в нея, а и тя не е съществувала по това време. Зам. министър от името на БСДП в периода 1999 - 2001 г. е г-н Теодор Дечев – първи зам. председател по чл.45 от Устава на партията. Той бе вписан зам. председател на БСДП до 2006 г. и като такъв няма как да бъде член на несъществуващата партия „Български социалдемократи“, за да успеят даже да го изключат от нея.
Правдата трябва да бъде отстоявана, дори когато тя пречи на легитимацията на някои лица. В противен случай всичко ще прилича ужасно на историята на България, писана от перото на краен македонист, при това без съобразяване с наличието на множество живи свидетели.


Уставът на БСДП, който не е регистриран в някаква международна организация, а съобразно разпоредбите на Закона за политическите партии в СГС, изисква ръководството на партията да защитава от клевети и преднамерени нападки нейните членове. В този смисъл очаквам г-н Анастасов, след като успокои нервното си напрежение, да се извини на г-н Мартин Славов – член на ИБ на БСДП и втори пореден мандат общински съветник от името на партията в Община Сливен за неясните обвинения в скандал или да формулира своите претенции. У нас има хора, които са били членове на БКП и впоследствие БСП, които са станали ръководители на други политически партии или членове на техни ръководства. Това смятам, че не е причина те да бъдат обявявани по никакъв начин, от когото и да е, за скандални личности.


От името на БСДП изразявам своето съжаление, че се налага да опровергавам изявления, които звучат шизофренно, като посмъртно приемане в политическа организация, например, или изключване от такава, в която никога не си бил член. Това обаче очевидно се налага, тъй като историческата истина и правдата трябва да бъдат отстоявани. В противен случай подобни, уж случайни, вируси ще се превърнат в основа на бъдещи фалшиви новини и преднамерени манипулации.

Йордан Нихризов – председател на БСДП
14.06.2020 г.

PS: Измина седмица откакто изпратихме този отговор и въпреки неколкократни разговори той остава непубликуван, без да бъдем известени за причината. Напротив материалът първоизточник, който го предизвика се размножи точно сред тези творци на фалшиви новини, които се посочваха в нашето становище. Това нагледно показва за съжаление, че изразеното съмнение как определени среди у нас могат да организират кампании в услуга на нечисти интереси, не само посредством случайни сайтове, но и чрез изглеждащи стабилно информационни агенции е напълно реално.

23.06.2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛ  БСДП :
  /Йордан Нихризов/     

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти