Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

СТО ГОДИНИ ОТ ОКОНЧАТЕЛНОТО РАЗДЕЛЯНЕ НА "ТЕСНИ" И "ШИРОКИ" СОЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ

Преди 100 години на 13 юли 1903 г. последователите на Янко Сакъзов и Димитър Благоев поемат по различни пътища.Те до голяма степен се обуславят от вижданията им за реализиране социалистическите идеи в България.


Сторонниците на революционния марксизъм, нарекли себе си "тесни социалисти" през 1919 г. ще възприемат идеите на В.И.Ленин и по примера на болшевиките в Русия ще преименуват партията си в комунистическа. Като верни следовници на една ужасна утопия те ще градират своя революционен порив през ленинизма и сталинизма, за да установят в страната ни 45-годишен тоталитарен режим.Жертви на репресиите ще станат хиляди невинни граждани, в това число и техните бивши съратници от БРСДП.

Последователите на Сакъзов ще продължат борбата с демократични средства и ще наложат едно ново разбиране за социалната идея. С тяхното име ще се свързва въвеждането на 8-часов работен ден, защитата на женския труд, забраната на детския труд, осигуровката на работниците, поставяне началото на изграждането работнически жилищата, защитата на Търновската конституция и българските национални интереси. Със своите виждания и тезата за партньорството между труда и капитала, те ще изпреварят индустриална Европа с десетилетия. Един скромен човек - социалдемократът Атанас Москов ще разработи теорията на социалния хуманизъм, при това в годините на най-яростна тирания.
Мнозина от най-видните представители на социалдемокрацията в България ще минат през репресиите на лагери и затвори - Коста Лулчев, Атанас Москов, Петър Джидров или ще завършат своят жизнен път там - Кръстю Пастухов, Цвети Иванов. Социалдемокрацията, обаче ще се окаже жива, за да възкръсне след края на тоталитаризма в един малък софийски дом на ул. "Цар Асен І" №51, където седмина съратници в борбата - Атанас Москов, Виолина Лулчева, Груди Панчев, Петър Дертлиев, Александър Константинов, Руен Крумов и Михаил Петков ще възстановят БРСДП (о).

На 12.07.2003г. в тяхна чест на сградата, където в домът на Груди Панчев на 26.11.1989г. е възстановена БСДП бе поставена, от признателните последователи на социалдемократическата идея, паметна плоча. Тя трябва да напомня на поколенията, че въпреки упоритите опити традиционната социалдемокрация да бъде ликвидирана и историята пренаписана, БСДП е жива и има своето бъдеще. Там, през малката гарсониера, в първите месеци след краха на комунизма преминаха хиляди българи, които инж. Груди Панчев приобщи към ценности и идеите на социалдемокрацията.

На тържеството присъства един от възстановителите инж. Александър Константинов - почетен председател на БСДП, който произнесе прочувствено слово. Паметната плоча бе открита от председателя на БСДП Йордан Нихризов. От името на събралите се социалдемократи той изрази огромното уважение към делото на всички онези отдали труд, сили и дори живота си за отстояване на изконните ценности за свобода, справедливост и солидарност.

Пресцентър БСДП 13.07.2003г.


 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти