Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

Сидикатите поставят ударението на своя протест върху изплащането на заработените възнаграждения

На 14.07.2003г. по инициатива на КНСБ се състоя Национална среща по въпроса с неизплатените трудови задължения. На нея, освен представители на синдикатите във федерацията присъстваха ръководството на КНСБ, председателят на НОИ Йордан Христосков, председателя на БСДП Йордан Нихризов, зам. председателя на БСК - г-н Табеян, гл. секретар на Съюза за стопанска инициатива - г-н Леонтиев и представители на МФ, МТСП и МИ. Срещата бе открита и ръководена от председателя на КНСБ д-р Желязко Христов. В своя доклад той изтъкна, че в продължение на години няма изградена адекватна политика по доходите, а успоредно с това не съществува ясна система за заплащане на труда. В следствие на това натрупаните задължения от неплатени работни заплати възлизат на над 130млн. лв., а общо задълженията към персонала са към 845млн. лв. Данните са от 2001г., защото от тогава статистика по този проблем не се води. Като първенци в отрицателната класация на длъжниците на работни заплати бяха посочени : БДЖ с 29млн. лв., фирма "Терем" - 5.6 млн. лв., "Стомана" - Перник - 4млн. лв., "Балканкар холдинг" - 3.5 млн. лв., "Агробиохим" - Стара Загора 2.25млн. лв. и др. Оповестено бе, че КНСБ ще предприеме протестни акции като настоява не само за изплащане на възнагражденията на работниците, но и за приемане на Закон за гарантиране на работническите вземания при несъстоятелност на работодателя. Такъв проект е внесен в 39-тото ОНС от народният представител Йордан Нихризов като съвместна разработка на експерти от КНСБ и БСДП.
В своето изложение председателя на БСДП Йордан Нихризов посочи постигнатото до момента в законодателната дейност от социалдемократи и синдикати. Той изтъкна измененията в Търговския закон и приетите на първо четене промени в Гражданско- процесуалния кодекс. Нихризов обеща, че ще продължи да внася всяка седмица като предложения за дневния ред проекта на Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Това се диктува от факта, че вече 6- ти месец правителствения аналог на законопроекта е спрял на ниво работна група до член трети. В своето изказване председателят на БСДП предложи някои виждания за промени в Кодекса на труда, които биха намалили възможността на неизправните работодатели да заобикалят закона.
Отношение по основния проблем, освен синдикалистите взеха и представителите на работодателските организации и ръководителя на НОИ.
Националната среща завърши с категоричното решение, че ако до месец септември въпросът за изплащането на възнагражденията не помръдне от мъртвата точка предстоят есенни синдикални протести и обявяване на общи ефективни стачни действия.


Пресцентър на БСДП 14.07.2003г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти