Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Решения / Конгреси

С идеята за въвеждане на ЕБД следовниците на д-р Дертлиев влизат в кампанията за предстоящите евроизбори

БСДП ще предложи Константин Бозвелиев за почетен гражданин на Казанлък


Предложение за обявяването на един от стълбовете на родната социалдемокрация - Константин Бозвелиев, за почетен гражданин на Казанлък ще направят социалдемократите от Града на розите. Това стана ясно на импровизирания брифинг по повод 110-ата годишнина от неговото кметуване, дал отговор и за предизборните нагласи на БСДП.


Преди пресконференцията в отколешното средище на "чучулигите" - Бозуковото кафене, следовниците на д-р Петър Дертлиев поставиха венец на паметника на гроба на Константин Бозвелиев. Сред близо тридесетината социалдемократи, членове на ръководството на партията дошли от цяла България, личаха имената на председателя на партията Йордан Нихризов, неговият заместник и областен лидер инж. Недялко Ангелов и шефът на казанлъшката структура Ганчо Ганев.


"110-ата годишнина от поемането на градското управление от видния социалдемократ и народен представител в продължение на 14 години - Константин Бозвелиев, е знаменателен юбилей отбеляза пред паметника му Нихризов и обясни, че доживелият до 89 години социалдемократ е ненавиждал човешката суетя и е искал делата му да говорят за него. Трите години от кметуването на Бозвелиев в Казанлък са белязани от усилена паркостроителна дейност в общината: залесява се хълма "Тюлбето", местността пред минерални бани в с. Овощник, обсъжда се идеята за нов градски парк, какъвто по-късно става парк "Розариум". Усилено се строят нови училищни сгради, учредява се казанлъшката Популярна банка, поема се инициатива за проучване и построяване на модерен градски водопровод.


"Ако Бозвелиев не бе човек влюбен в перото, днес за изследователите доста от фактите и процесите, развивали се някога в социалното и кооперативно движение в България щяха да бъдат загадка", бе категоричен Нихризов. Бозвелиевите спомени са много ценен принос към фактическото уточняване на множество спорни места в българските обществени и партийни явления, в т.ч. и развитието на истинската социалдемокрация. Самият Бозвелиев е пламенен привърженик на кооперативното движение. През 1900 г . е основател на потребителната кооперация "Братство", а през периода 1922-1944 г. е неин касиер, счетоводител и председател. Основава и две дружества "Пчела" и "Постоянство", които чрез спестяване да създадат условия за евтин и достъпен кредит. Той и има принцип, който отстоява в партийната си дейност: "Трябва по-напред да се работи за социалистическото дело, преди да се живее от него!" Това го поставя при разцеплението в БРСДП през 1903 г. в редиците на широките социалисти. В статията "Данък върху общия доход", публикувана във в. "Народ" бр. 104 от 12 май 1924 г. Бозвелиев посочва, че е наложително да не се облага "онази част от дохода, необходима на човек като екзистенц минимум за съществуването. С прогресивен данък да се обложи само излишъка"...


"Допреди няколко години се считаше, че гробът на Константин Бозвелиев е завинаги изгубен, но благодарение на родоизследователя Стефан Сарънеделчев, който като гимназист се грижи за гроба на "дядо Коста", мястото за вечен покой на един от най-бележитите граждани на Казанлък и основател на БСДП, бе разкрит и знаен за поколенията", заключи Йордан Нихризов в казанлъшкия гробищен парк.


Час по-късно в Бозуковото кафене той надгради идеята на патрона си и обяви, че евроизборите трябва да преминат под знака на въвеждането на Европейски базов доход (ЕБД): "Иде реч за уеднаквяване на социалните системи във всички европейски страни! Така на гражданите ще им се предоставят равни възможности за образование, храна и задоволяване на основните им потребности. Те от своя страна обаче трябва да признават европейските ценности, да имат нужния минимален ценз и да могат да общуват свободно на поне един от европейските езици."


Тезата за въвеждането на ЕБД социалдемократите ще обсъждат и с представители на различни синдикални и политически формации - в т.ч. и коалиционни, както и с НПО.
В края на "казанлъшкия" форум Йордан Нихризов представи и своето литературно творчество, като постави автограф на всяка една от книгите си.
След направените допълнения форумът единодушно прие предложения от ИБ на БСДП проект за решение.


Георги Геренов

РЕШЕНИЕ на ИБ на БСДП от 16.03.2019 г.

На своето заседание, проведено в гр. Казанлък на 16.03.2019 г. ИБ на БСДП

Реши:

1. С честването на 110 годишнината от кметското управление на социалдемократа Константин Бозвелиев партията открива своята предизборна кампания за изборите, които ще бъдат проведени през 2019 г.
2. В кампанията за избори на представители в Европейския парламент БСДП да участва, издигайки социалната идея за Европейски базов доход.
3. БСДП ще води преговори и може да подпише коалиционно споразумение с демократични партии и движения за участието на изборите за Европейски парламент, при условие, че те приемат тази коалиция да включи в програмата си идеята за Европейски базов доход.
4.Коалиционното споразумение за изборите за Европейски парламент е нужно да предвижда участие минимум на един представител на партията, който се задължава да представя и пропагандира, чрез своето участие идеята за Европейски базов доход.
5. БСДП да организира с неправителствени организации и синдикати форуми и дискусии да разясняване и популяризиране на идеята за Европейски базов доход.
6. Решение за формата и начина на участие в изборите за местни органи на властта партията ще вземе след приключване изборите за Европейски парламент. До този момент местните организации на БСДП трябва да изготвят своите предложения за участие в кампанията за местни избори и представят съответните кандидати с идеите им за развитие на отделните общини.
7. Местната организация на БСДП в община Казанлък да предложи името на социалдемократа и бивш кмет на гр. Казанлък в периода 1908-1911 г. да бъде вписано в паметната книга на почетните граждани.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСДП :
Й. Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти