Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

Ще има ли воля българския парламент да насочи пари, събирани от хазарт към полето на културата?

На 15.03.2018 г. в сградата на Народното събрание се проведе кръгла маса, относно идеята с промени в Закона за хазарта да се насочат средства към Министерството на младежта и спорта и Министерството на културата, за финансиране на програми от фондове под тяхно управление. Инициативата бе на Професионалния синдикат на българските артисти /ПСБА/, а  законопроектът бе изработен от експерти на БСДП и подкрепен от Партия „Воля”, под чиято егида бе дискусията. С този акт двете партии на дело искаха да представят възможността за сътрудничество, съгласно подписаното между тях споразумение с нов подход - политиката като средство за решаване на конкретни проблеми на обществото, а не за формиране на перманентни скандали.


В дебата, открит от зам. председателя на парламента Веселин Марешки  и ръководен от Емил Емилов - председател на ПСБА, се включиха членове на неправителствени организации, имащи отношение към въпросите на културата, но не и представители на двете заинтересовани министерства, администриращи спорта и културата. Зала „Изток”, където се проведе кръглата маса блесна и с отсъствието на водещите парламентарни сили ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени патриоти. Дали това се дължеше на заетост или причината бе, че се предлага нещо, с пряко отношение към тема табу – „доходите на хазартния бизнес”, остана загадка, покрита допълнително с показателно медийно мълчание по темата. Въпреки, че в своето изказване председателя на БСДП Йордан Нихризов подчерта, че целта на законопроекта е не да се натоварва една твърде специфична сфера, свързана с доста обществени полемики, а да се изгради чувството у организаторите и участниците като спомоществователи, предвидения минимален 1% от оборота на залаганията уплаши изглежда не само законотворците, но и журналистите и те се затичаха да отразят припламнали искри на парламентарен скандал.


На дискусията актрисата Тамара Войс сподели, че още от 90-те години творците у нас чуват едно и също от политиците: ще има пари, ще се оправят нещата, а сетне всичко се завърта около „Ще” и накрая нищо като резултат. Творците споделиха също, как представителите на тяхната гилдия във всеки парламент са се издигали, понякога до министерски постове, но това, с което не са успели да се справят е, да подпомогнат по някакъв начин развитието на културата в България.


Театралния режисьор  Георги Михалков, работил в Париж, Пекин и Москва и върнал се да твори в родината заяви:” Този разговор се води повече от 25 години! Министри идваха на власт с обещанието, че първо ще направят точно това, което се предлага днес. Нищо не се случи. Очевидно бариерата Министерство на финансите е непробиваемо като Великата китайска стена.” Той каза още, че и без подкрепа хората на изкуството ще продължат да творят. Ако трябва ще се качат на каручките както някога и ще обикалят села и паланки. Не изкуството е това, което спира като му дръпнат шалтера.  Политиците трябва да могат да осигурят не съществуването му, а по-скоро екстрите, без които творците отдавна са свикнали да се оправят сами.


Съдържателни и принципни предложения постъпиха от сдружението “Гражданска инициатива за българската култура”. Неговият председател Таня Симеонова направи цялостен анализ на обещаното и неслучилото се до момента, като изтъкна, че е дошло времето към наболелите въпроси, допиращи до финансиране да се подходи конструктивно, а не с популистки обещания и противоречиви действия, имитиращи загриженост или реформа.


Въпреки опитите  да се игнорира проведената дискусия за финансирането на културата булото на мълчанието все пак бе разкъсано. В нарочна декларация, прочетена от парламентарната трибуна по повод предложенията на кръглата маса, председателя на Партия „Воля” Веселин Марешки заяви: „От известно време чрез напоителни реклами на българина му се внушава, че не чрез труд, образование и лични качества, а чрез търкане на картончета и висене в хазартни зали ще бъде успешен и богат. Очевидно след чалгаризацията на държавата, сега тече процес на хазартизация. Нас от „Воля”, като  истински патриоти и родолюбци това сериозно ни притеснява. Затова в най-скоро време ще внесем подготвените предложения за промени, които бяха обект на дискусията вчера. В тях става дума за отчисления от 1% от приходите на хазартни игри, които отиват директно 50 на 50 в бюджетите на министерствата на спорта и културата. Това е смешно малко като се има предвид каква огромна роля имат културата и спорта за духовното и физическо здраве на нацията.”


В декларацията Марешки акцентира и на следното:” В последните години гледам как слагате певци, артисти, спортисти в листите си, снимате се с тях на предизборни митинги и разчитате на техните фенове да ви станат избиратели. Защо обаче после - като седнете тук, не правите нищо, за да създадете условия тези гилдии да работят нормално и с достойнство? Вчера културните дейци ми обърнаха внимание, че тази промяна на Закона за хазарта е предизборно обещание и част от програмата на управляващата коалиция. Разбрах, че още през 2014 г. е направен опит за подобна промяна. Но за съжаление, пак е стигнала до никъде.”


В заключение той подчерта: „Колеги, за нас от „Воля”, като прагматици, като хора, свикнали да се справят бързо и ефективно с какви ли не теми, това да не решаваш един проблем с десетилетия, е меко казано недопустимо! Няма оправдание за такова нещо. Затова очакваме голямо обединение тук в пленарна зала, около този законопроект и ще разчитаме на творците в групите ви да забравят от коя партия са избрани и да лобират пред всички вас за подкрепа.”
Първият опит на две политически партии БСДП и „Воля” да покажат не само нов подход на сътрудничество, но и как конструктивизма може да бъде алтернатива на политиката на скандалите вече е на лице. Ще има ли воля българския парламент да насочи пари, събирани от хазарт към полето на културата предстои да видим в близко бъдеще.

 

„Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти