Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Решения / Национален комитет

С Т А Н О В И Щ Е
НА БСДП ЗА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В СТРАНАТА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРИЕМАНЕТО НА БЮДЖЕТ-2003 г.
Изминаха година и три месеца от управлението на правителството на НДСВ, ДПС и БСП. Вече е пределно ясно, че щедрите предизборни обещания за бързо и несимволично повишаване на доходите, за огромни чуждестранни инвестиции, за ускорена и прозрачна приватизация, за безлихвени и нисколихвени кредити за дребния бизнес и за ликвидиране на високата безработица не само не се изпълняват, а дори са забравени. Министър-председателят Симеон Сакскобургготски се отрече от 800-дневния срок, поставен от него за справяне с проблемите в икономиката и в държавата. Налице са точно обратни на обещаните процеси. Дребният семеен бизнес бе обложен с непосилни патентни данъци. Правителствената данъчна политика стовари тежестта върху обикновения съвестен данъкоплатец. В икономиката ясно проличават елементи на стагнация. Приватизацията на практика спря в условията на новия закон и затъна в шумни скандали. Въпреки растящият кредитен рейтинг на страната, чуждите инвестиции не дойдоха. Безработицата се съхрани до нива 18-19 %, като в отделни региони надвишава 40 %. Корупцията не само не изчезна, но стана ежедневие, а роднинските връзки се разтегнаха от Лондонското сити до най-низшата държавна структура. Престъпните групировки отново уреждат сметки по улиците с оръжие и бомбени атентати, както през периода 1993 - 1994 г.
Налице е зараждащо се социално напрежение, което управляващите се опитват да игнорират, насочвайки вниманието към безсмислени конфликти между изпълнителна и съдебна власт. Проблемът с пълзящата рекомунизация е свързан не само с шумното реституиране на ореола на бивши диктатори, а и с подхода за установяване пълен контрол над медиите и въвеждане на информационно затъмнение.
НК на БСДП смята, че е време управляващите да се обърнат с лице към реалните проблеми на обществото. Необходимо е предложенията на опозицията, в това число на БСДП, по изменението на данъчните и социални закони да бъдат разумно обсъдени, а не отхвърлени на инат. Много от заложените в тях постановки пряко кореспондират със Закона за държавния бюджет и оправданието в утрешния ден, че той вече е приет, пък те не са включени, ще бъдат неоснователни. Така стои въпросът със Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност, предвиждащ изграждането на гаранционен фонд. Той събира прах вече четвърти месец, а случаите на неизплатени работнически заплати растат. Подобно е предложението за изменение на Търговския закон, поставящо неизплатените вземания на работниците на второ място по приоритет. Налице са случаи, като този с предявените искания на служители от намиращата се в ликвидация фирма "Балканбас", за които въпреки съдебните решения не е ясно дали ще има средства.
Предложенията в Закона за облагане доходите на физическите лица, свързани с въвеждане елементи на семейно подоходно облагане и разумна корекция на патентния данък решават важни социални въпроси за подпомагане на семействата са деца и намаляване нивото на безработица. Отхвърлянето им в Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание с аргумента: "Не му е дошло времето." - е акт, лишен от политическа логика. Ако тази тенденция продължи, ние българските социалдемократи ще подкрепим всички действия на справедлив протест на синдикати и браншови организации.
БСДП счита, че представителите на "новото време" трябва да съдействат в страната ни да се изгради съвременно общество, подобно на тези от обединена Европа, а не да прокарват пътеки към бедността и социалното безправие на страните от третия свят. За гарантиране просперитета на българските граждани е нужна много политическа воля и отстояване на националните интереси. БСДП последователно и неотклонно ще работи за това, както със законодателната си дейност, така и в общинските съвети по места.

02.11.2002 г. НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ на БСДП
София

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти