Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

Кюрдистан, каузата на един народВ края на месец май 2015 г. делегация, в състава на която бяха председателя на БСДП Йордан Нихризов и члена на  Изпълнителното  бюро Николай Николов посети Кюрдистан. Посещението бе по покана на Демократическата партия на Кюрдистан  В момента страната има статут на автономия  в рамките на Ирак със собствен парламент, правителство и президент. С цел създаване на основа за партньорство с водещата политическа сила, бяха проведени срещи и разговори с нейния международния секретар Хемен Хаврами и с  д-р Кемал Киркуки,- началник на връзките с обществеността на Демократическа партия на Кюрдистан  и бивш председател на парламента.


Какво е общото между  България и Кюрдистан? Освен в над 500-те думи с общ корен и значение, общи черти можем да открием и в отношението в исторически план на Великите сили към съдбата на двата народа. Както след нашето Освобождение от отоманско владичество през 1878 г ., така и в Кюрдистан след  Първата световна война границите са чертали икономически и политически интереси, а не желанието на хората за самоопределение. Това десетилетия наред е създавало противоречия, често сподиряни от кървави конфликти, човешки жертви и емигрантски вълни към близки и далечни региони. В днешни дни емигранти от районите с кървави размирици на Близкия изток вече достигат и нашите граници, правейки ни  неволно съпричастни към проблемите там.


Факт е, че в момента Кюрдистан е единствената стабилна преграда пред ширещия се на територията на Ирак и Сирия ислямски тероризъм. Причината за този ефективен отпор не се корени в доброто въоръжение или снабдяване на кюрдските бойци, напротив в това отношение терористите имат предимство, тя е във високия дух на един народ, който има и вярва в своята справедлива кауза.


Червено, бяло зеления флаг с жълто слънце в средата се вее гордо над много обекти днес в столицата Ербил. Патриотизмът е не само по медиите, но и в духа на обикновените хора. По-важното обаче е тяхното желание да изградят едно светско общество, в което религиозното противопоставяне да остане в миналото. В страна, където живеят големи общности мюсюлмани, християни, язиди, в регион, където привържениците на клонове на една и съща религия уреждат отношенията си с насилие, това е от особено значение. Естествено реализацията на един светски субект като пример за обществено устройство в тези земи би повлиял на процесите на емиграция, които прескачат континенталните граници.
Към изложените положителни страни на един подобен процес в Близкия изток могат да се прибавят и икономическите ползи, тъй като региона определено е богат на природни ресурси. За всичко това е необходимо разбиране и подкрепа от страна на международната общност за онези, които желаят да се опрат на волята на народа, на хората, които желаят да живеят свободни в своята родина.

 

08.06.2015 г. „Позиция”

ДО: РЪКОВОДСТВОТО НА
ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА КЮРДИСТАН
Чрез Dr. Kemal Kirkuki


Уважаеми Господа,


Поднасям от името на Българската социалдемократическа партия най-сърдечна благодарност за радушния прием на нашата делегация в Република Кюрдистан. Съжалявам, че спешни ангажименти, свързани с командировка в Италия ми попречиха да изразя своите почитания по- скоро след завръщането ни в България.
Благодарим за проявеното от Вас и институциите на Република Кюрдистан внимание. Вярвам, че ползотворните разговори ще поставят основата на едно дълготрайно сътрудничество между нашите две партии. Ние искрено подкрепяме справедливата кауза на народа на Кюрдистан и желаем тя да се увенчае с успех. Във ваше лице виждаме истински приятели, с които можем да работим съвместно в бъдеще в интерес на хората. Ще положим всички усилия да превърнем поетите ангажименти в дела в интерес на двете партии и на народите на Кюрдистан и България
Сърдечни поздрави!Председател на БСДП
Йордан Нихризов
гр.София
08.06.2015 г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти