Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

Проблемите на България днес изискват обединените усилия на всички демократични сили

 Дискусия, организирана от ПП „Обединени земеделци" и с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер",  събра на 18.07.2013 г. в зала “Десислава” на хотел България в София лидери и представители от над 20 непредставени в парламента политически партии и сдружения. Срещата бе поредната инициатива свързана с обръщението за обединение, което Обединени земеделци, БСДП и РДП отправиха към извънпарламентарните партии на 19.06.2013 г. Участниците във форума  коментираха възможностите за консолидация в център-дясното пространство, основана на общи цели и приоритети, посредством открит диалог с гражданското общество.
Сред присъстващите на срещата, освен инициаторите на дискусията бяха председатели и представители на СДС, Движение „Гергьовден", Народна партия свобода и достойнство, ПП „Зелените", „Синьо единство", БЗНС, ССД, НДСВ, БНД, „Български демократичен форум", Съюз „Радикали", Движение „Модерна България", Сдружение „Демократично действие" и др.
За обединение около общи политики призова председателят на ПП „Обединени земеделци" - Петя Ставрева. „Тази дискусия е продължение на усилията ни да провокираме открит разговор за стъпките, целите и приоритетите на така необходимата консолидация в десния спектър. Целта на този форум не е да представи нови политически проекти, а да започнем диалог, който гради мостове, а не чертае разделителни линии". Според нея „механично събиране на партии и лидери не е работеща алтернатива". Ставрева е категорична, че „днес голямото предизвикателство пред политическите формации, позиционирани в център-дясно, е да предложат успешни решения за ускорено развитие на България"„ За диалог без “задкулисие" призова участниците във форума Анастасия Мозер - почетен председател на ПП „Обединени земеделци". Според нея „дългосрочното партньорство, на което трябва да заложиат демократичните сили, изисква доверие и морал в политиката". Анастасия Мозер призова участниците да работят за законодателни промени, които да подобрят представителността на гражданското общество и акцентира върху разумния подход при въвеждането на мажоритарен елемент в изборния процес.
Дискусията включваше становища по три направления: консолидация на демократичния спектър – цели, приоритети, етапи, диалогът между партиите и гражданското общество и необходими промени в изборното законодателство. Модераторът доц. д-р Антоний Гълъбов коментира ситуацията в парламента като „опит за диктатура на малцинството". По думите му „българското общество се намира в дълбока фрагментация и изкривяване на политическото представителство". Във връзка с гражданските протести Гълъбов каза, че „единствената тънка пресечна точка в недоволството на хората от улицата, е оставката на кабинета „Орешарски".
Председателят на БСДП Йордан Нихризов подчерта, че  опитите за парцелиране на демократичното пространство и силовото налагане на организационни структури са порочни. Той изтъкна и вредната практика установена у нас в последно време да се противопоставят политическите партии на  гражданските сдружения..” Създадените лидерски проекти акумулират доста  очаквания сред хората, но  приличат на бенгалски огън – светят, искрят, но не топлят, а след тях остава разочарованието  от измамата и чувството за липса на справедливост.. В избирателния процес трябва да се премахнат  нездравите амбиции за  трупане на предимства посредством ограничения за част от участниците от достъпа до медии и реализирането на корпоративни схеми за въздействие върху избирателите, прикрити зад призиви, че мажоритарния избор излъчва качествени личности в управлението. Днес пред нас стои задачата да декларираме своята воля за обединение около общи принципи и програма за излизане на страната от кризата, а пътят по който ще я осъществим ще определим заедно”, заключи  Нихризов..
„Съществува опасност на несериозни и популистки сили да се опитат да извлекат полза от протестите. На такава тенденция може да се противопостави само една консолидирана и профилирана автентична десница. Приоритет за нас е обединението на десните сили в България", се казва в приветствие към форума на д-р Марко Арнд - ръководител на фондация „Конрад Аденауер" - България.
Участниците начертаха целите и приоритетите на консолидацията в демократичния спектър. общество.  Дискусията се състоя в деня, в който отбелязваме 176 години от рождението на Васил Левски. По този повод председателят на ПП „Обединени земеделци" Петя Ставрева припомни думите на Апостола на свободата - „Дела трябват, а не думи" и добави: „днес България се нуждае от държавници, а не от популисти".
“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти