Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Становища и декларации / На партийни органи

СТАНОВИЩЕ

на ИБ на БСДП относно насрочения за 27.01.2013 г. референдум за ядрената енергетика у нас
На 27.01.2013 г на българския народ е предложено да се произнесе на референдум по въпрос, чиято формулировка е далеч от същността на съществуващия казус. Истинските причини за липсата на решение на проблемните моменти, относно строителството на АЕЦ”Белене”, са затворени с грифа секретно - класифицирана информация или търговска тайна. Там са вплетени и съмненията за минали и бъдещи комисионни, битуващи в политическия фолклор или тиражирани в средствата за масова информация. Остава най-главния въпрос за отговорността или по-точно как тя да бъде размита или прехвърлена другиму, практика широка приложима в България в последните десетилетия.

Предвид факта, че стандартните методи на взаимни обвинения между бивши и бъдещи управленци у нас вече не носят необходимото, достигнахме най-краткия, но и най-удобен начин, отговорността да поеме целокупния български народ. Така се роди първия общонароден референдум, в който след много спорове бе наложен въпрос, гдето хем уж насочва към темата, хем удобно е далеч от нея. Резултатът ще бъде, че независимо от мнението на българина и съдбата на референдума, той на практика ще се използва от бъдещите управления за свое оправдание на непостигнатото- В краен случай недоволните могат да намерят алтернатива в сезиране на Конституционния съд, с искане да обяви референдума за противоконституционен или да се произнесе по един или друг начин в тяхна полза. А причината, защото е ясно разписано кой и как взема решения по конкретни икономически и строителни решения в държавата. Тогава освен разходите направени за гласуването на 27 януари 2013 г. остава и поредното поле за изводи на въпросния електорат. В страни ще се окаже, тъй нареченото държавническо мислене, което трябва да защитава българския национален интерес и да се абстрахира от формулата, че политиката е поредица от комисионни, които съхраняват политика в тежки времена. Кога за България този принцип ще стане реалност, бъдещето ще покаже. Може би по тази причина най-точния референдум, който ни е нужен днес е с въпроса: “Искаме ли такъв открит и честен диалог между управляващи и гражданите да се случи у нас?” 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти