Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ПОТВЪРДИ ПРИНЦИПНАТА СИ ПОЗИЦИЯ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕНа среща на председателите на партиите от Синята коалиция проведена на10 04 2012 г. в Огледалната зала на Народното събрание беше обсъдено становището на партньорите по внесения вот на недоверие  във връзка със строителството на АЕЦ  Белене. Синята коалиция потвърди принципната си позиция относно порочността на проекта и на последвалата пресконференция обяви, че депутатите от парламентарната и група няма да подкрепят вота.
От името на БСДП председателят Йордан Нихризов изтъкна, че становището на демократичните сили  по този въпрос е последователно и неговото формиране датира още от началото на прехода у нас. Тогава спирането на неефективния и загробващ България проект започнат от комунистическото правителство се превърна в част от борбата за демократизиране на обществото.. Той припомни още, че мимикриращи днес политически сили, които преди 10 години здраво държаха юздите на популизма затвориха трети и четвърти реактор на АЕЦ Козлодуй. Спирайки евтината електроенергия от тях, за да успокоят общественото мнение, те отново лансираха и възродиха плановете за изграждане на ядрена мощност в Белене с руски реактори. Така правителството на Симеон Сакскобург готски вдъхна живот на безперспективния проект, по който червени и жълти управници отхапаха през следващите години големи суми без дори да имат смелостта да вземат окончателно решение. Относно предлаганата днес на обсъждане дилема кой ще спечи и загуби от реализиране на ядрената централа в Белене, Нихризов зададе риторичния въпрос: “А защо след като руската страна смята проекта за изключително изгоден и за нас и за тях, но той остана без инвеститори, тя не приеме например неговото изплащане с обратно изкупуване на произведената ел. енергия?” Отговорът е пределно ясен, понеже нейната цена ще я направи неатрактивна за енергийния пазар и много по-добре е загубите, наред с екопроблемите да останат за наша консумация. “В този смисъл”, заключи той “днес не трябва да търсим в тази борба на мнения кой представлявал у нас руските или американските интереси, а да открием и защитим българския национален интерес. Той трябва да е водещ в позицията независимо колко силно крещят едни или други комисионери в съхраняване на своя материален интерес. В това отношение позицията на Синята коалиция, отстоявана в годините може да бъде пример за принципност по национално значим въпрос.”

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти