Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

НАШИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ

В традиционната рубрика на бюлетина “Позиция”, Нашите предшественици” ще представим с помощта на биографичния справочник на Иван Христов и Слави Тодоров “Участници в учредителния конгрес на БСДП” един от забравените участници в Бузлуджанския конгрес от 1891 г. След дни ще се изпълнят 90 години от неговата кончина Той е представител на социалдемократическата група от Казанлък и е в челните редици на радетелите на кооперативното движение в България. През 1903 г. след разделението. поема, както повечето от представители от Казанлък, с широките социалисти и това, че остава верен на БРСДП /о/ до смъртта си навярно спомага името му десетилетия да остане в сянката на забвението.за изданията, които комунистическата власт бе посветила на форума от старопланинския връх.. Той е

 СТЕФАН ИВАНОВ ПАПАЗОВ

Роден е на 11.05.1866 г в гр. Казанлък. Произхожда, както е записано на времето, от еснафско семейство. Баща му има железаро-ножарска работилница в града.
Стефан Папазов завършва четвърти клас в казанлъшкото класно училище и започва да работи в работилницата на баща си. Неговата любознателност и жаждата му за правда и обществена справедливост го запознават със социалдемократическите идеи и той става техен верен привърженик. В края на 1890 г. постъпва в Казанлъшкия социалдемократически кръжок, а през 1891 г. взема участие в учредителния конгрес на БСДП на връх Бузлуджа.
С годините Стефан Папазов става горещ застъпник на кооперативната идея, която по онова време си прокарва път в нашата страна. В кооперацията той вижда средството за реализиране на социалдемократическите идеали за свобода, справедливост и солидарност. През 1901 г. е сред основателите на кооперация “Братство” в родния си град. Избран е за член на управителния съвет на кооперацията. От 1907 г. е едновременно директор и счетоводител-касиер на потребителната кооперация “Братство”, а до края на своя живот е преизбиран за член на нейния управителен съвет.
През 1903 г.поема по пътя на широките социалисти. Избран е през 1908 г. за помощник-кмет на  Казанлък. Остава верен на социадемократическите идеи и на БРСДП /о/ до смъртта си на 16.03.1923 г.

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти