Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Становища и декларации / На партийни органи

БСДП, РДП И ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДАЛЦИ ПОДПИСАХА ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ


 Декларация за сътрудничество подписаха в гр. Стара Загора на 30.01.2011 г. трите традиционни партии в  Синята коалиция БСДП, РДП и Обединени земеделци. На пресконференцията дадена  по случая участваха председателите на БСДП и РДП – Йордан Нихризов и Захари Петров, члена на ръководството на Обединени земеделци Петя Ставрева, както и представители на местните ръководства на партиите. Ръководителите на трите политически партии заявиха, че ще насочат усилията на организациите в предлагане на решения по конкретни проекти за изграждане в България на стабилна средна класа като по този начин бъдат алтернатива на сегашния метод на управление. Освен за постановките, заложени в декларацията те отговориха и на журналистически въпроси по актуални политически теми.

“Позиция”
Д Е К Л А Р А Ц И Я

за политическо сътрудничество
между ПП „Обединени земеделци”, БСДП и РДП през 2011 г.

 

Ние, членовете на традиционните български партии, се гордеем с делата на нашите предшественици в борбата за свобода и демокрация. Ние, земеделци, социалдемократи и радикалдемократи, сме приемници и продължители на една над стогодишна история, свързана с реализацията на идеи  в името на просперитета на България. Оставайки верни на традициите, ще отстояваме принципите за свобода, народовластие и справедливост.
Потвърждавайки своята традиционна привързаност към конституционализма и уважавайки върховенството на закона, ние, представителите на традиционните политически сили, сме убедени, че политическата система у нас трябва да се изгражда на основата на демократични принципи, отстоявани от легитимни политически партии. Те са нужни, както показва опита в Западна Европа, за да бъдат генератор на идеи за управление, да станат среда за израстване на управленски кадри и първоначален филтър при всеки избор, както и да носят политическата отговорност за всяко управленско решение.
Ние, земеделци, социалдемократи и радикалдемократи, оставаме верни на принципите на конституционализма. Ние сме за равнопоставеност на всички при избора на централни и местни органи на властта и за представители в институциите в Европа, така, както е записано във върховния закон у нас. В този смисъл сме против налагането на всякакви изкуствени прегради и ограничения пред политическите партии, които комерсиализират и компрометират изборния процес. Те не само са антиконституционни, но са израз на балканската хитрост на съвременните бизнесиграчи в политиката за подмяна на сопите, краденето на бюлетини и състезанието с предизвестени участници - победители от близкото и по-далечно минало.
В дългогодишната си история ние сме виждали непрекъснат стремеж на спечелилите парламентарни избори да наложат тоталната си власт – и всички те са завършвали с провал.
Ние, земеделци, социалдемократи, радикалдемократи, днес сме част от Синята коалиция. Тази наша позиция се определя от факта, че за решаване в трудни моменти на важните задачи за необратимост на прехода към демократично гражданско общество у нас и за просперитета на страната е необходимо обединението на всички демократични сили, на всички разумно мислещи хора. Такава беше нашата позиция в първите години след краха на тоталитаризма, когато участвахме във формирането на СДС, такава бе тя и в трудните години на икономическа катастрофа след повторното управление на БСП, когато създадохме ОДС. Отминалото време ни дава право да поставим обективната оценка, че и през двата периода, макар и кратки по времетраене, страната направи решителни крачки по пътя на своето ново европейско развитие.
Днес, във времето на световна икономическа криза, единството на демократичните сили за обединяване на разумните, мислещи хора у нас е нужно повече от всякога. Ние обаче приемаме партньорството единствено и само като равноправен диалог, с цел постигане на по-добри резултати в управлението, в икономиката и във всички сфери на обществения живот. Заявяваме, че в този смисъл ще търсим не това което ни разделя, а това което ни обединява в принципите, вижданията и платформите.
Ние, земеделци, социалдемократи и радикалдемократи разбираме, че днес пред нашето общество има задачи, които изискват стратегически решения, чийто хоризонт е с десетилетия напред. Затова в поредица от дискусии с политическите ни партньори, с експерти и представители на гражданския сектор, ще конкретизираме нашите програми с конкретни изводи и ще ги предложим на нашите партньори за изграждане на общи позиции.
През 2011 г. предстоят избори за президент и избори за местни органи на властта. Готови сме да предложим достойни наши кандидати при издигането на единни кандидатури за президент и вицепрезидент на демократичните сили.
Всяка от нашите партии има проверени в годините критерии за издигане на кандидати за общински кметове и съветници и процедури за оценка на тяхната компетентност и избираемост.
Нашите устави предоставят на местните организации привилегията и отговорността да извършат самостоятелен избор на техните избранници за участие в местната власт. Но ние, националните ръководства на ПП „Обединени земеделци”, БСДП и РДП ще съдействаме на местните си организации да преодолеят проявите на регионално мислене и на базата на общи критерии и правила да излъчат най-достойните и избираеми кандидати за кметове и общински съветници.

 

 

За                                                              За                                          За
ПП „Обединени земеделци”:                БСДП                                   РДП

 

 

Л. Вичев                                                  Й.Нихризов                          З.Петров

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти