Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

СТО И ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ ЯНКО САКЪЗОВ

 

ЕДИН ОТ МАЛЦИНАТА
Проф. Асен Златаров
Статията е писана по повод 70-годишнината на Янко Сакъзов и публикувана в юбилейния сборник

Малко са обществениците и партийни водачи у нас, които имат качествата и цената на гражданина Янко Сакъзов. И сега, когато неговия живот красят седем десетилетия, можем да огледаме пътя, който той е изминал и да обрисуваме в едри линии, физиономията на неговия  партиен и обществен облик.


Името на Янко Сакъзов, сред безпътицата на зараждащия се, присаден от Русия социализъм, отбелязва изведнъж завой към обистряне на социалистическата концепция,издигането и на едно по-високо равнище, изграждането и в една обоснована и цялостна политическа система. Това  внесе идейно раздвижване и тласна социализма у нас в път на завоевания: от тука се роди българската социална демокрация.
Янко Сакъзов бе един от първите високо-образовани  следовници на Маркс-Енгелсовите учения. С широки духовни интереси, школуван добре, той носеше богат философски багаж, което придаваше на речите и писанията му ясен поглед и верни установявания. Докато мнозина от неговите другари-съратници се кантонираха само в икономическите учения на марксизма и с готови шаблони рисуваха и гадаеха икономическото и политическо развитие у нас. Янко Сакъзов винаги се справя с наличните сили на момента, преценява ги от марксическо гледище и тегли своите заключения без да се страхува, че няма да се харесат на другари и противници. Този му метод създаде на времето си  легендата за опортюнизма  и общоделството на Янко Сакъзов. А това, следващите години потвърдиха, никой не беше по-ортодоксален от него. Само, че тази ортодоксалност не беше такава на изсушената в разни брошури марксова концепция, а духът на марксизма.
И за тоя дух на марксизма Янко Сакъзов отдаде своя живот! За това той е и ще остане у нас от малцината учители на демокрация и обществен възход.
Но ако в своята предана и честна служба Янко Сакъзов бе внесъл само конкретно  обединените свои знания, той пак би имал цена за нашия културен развой, но тя не щеше да бъде тая, която я има той сега. Това се дължи, че освен знания, освен ораторски и публицистични дарби, където тия знания проличават и печелят приятели и привърженици, Янко Сакъзов има от удара на поет в тона на мислите си и в подбудите на делото, което върши в живота.
И тъкмо това  поетично одарение, тая нота на искрен лиризъм, която звучи в думите и писанията му, прави Янко Сакъзов почти единствен от живите наши големи политици и обществени водачи, да изпъква със стил и пълнота.
Само хармонична одарена личност, пропита с обич към живота и хората  може да достигне цената и значението на политик и партиен вожд с културна общественост – единствен, който се отдели от тясно-партийните величия и остави името си за назидание и пример.
И тъкмо тая културна общественост прави щото и политическите противници на Янко Сакъзов да го ценят  и да не могат с пренебрежение да отминат думите, които той им отправя.
У нас е сложено погрешното убеждение, че хората на делото, тия щото партиите посочват за членове на висшите партийни съвети и централни комитети, могат да се разминат от едно системно научно или художествено занимание,: за тях партийните водачи трябва да бъдат само ловки ходатаи и глашатаи на партийните домогвания и интереси, които не са такива на кабинетната и библиотечна размисъл. И затова, с твърде малки изключения, нашите политически вождове са чужди на културните проблеми на деня и на културните домогвания на племето ни. Колцина от тях знаят имената и творбите на нашите поети, белетристи, художници от последно време? Колцина от тях имат научни интереси?
Янко Сакъзов прави щастливо изключение, за него едно систематично проучване на историята ни е също така потреба на душата му,  както и да се изкаже, когато трябва от трибуната на Народното събрание или на партийна сбирка.И тая дисциплинирана воля за методична научна работа прави Янко Сакъзов стилния силен, убедителен оратор и партиен водач, той съумява да свърже отделния, конкретния факт що разглежда в една зависимост от необходимости и да го осветли от становището на една система, която да го води и да му подсказва истината и решението на дебатирания въпрос.


Затова речите на Янко Сакъзов можем и след като сме ги слушали с удоволствие, да си четем без досада и да намираме в тях примамност и одобрение на мисълта ни. Колцина от нашите парламентарни и политически оратори могат да се похвалят с това качество?
Тия черти на дарованието на Янко Сакъзов го правят да печели почитатели и приятели. И тия негови почитатели, другари и приятели днес, когато се честват неговите 70 години изживени в борба за социална правда и икономическо освобождение, обречени в служба на идеала и мисълта, му отправят своите приветствия и с гордост го сочат за свой учител и му желаят още години плодовито да работи все така вярващ и усмихнат, както го знаят и както го обичат.
1930 г.

 

След това уважение и почит отдадени приживе, нам остава да сторим само дълбок поклон към делото на патриарха на българската социална демокрация Янко Сакъзов. И след век неговите идеи, дори  понякога несправедливо охулвани, са живи, а наследниците на неговите отрицатели го признават за свой духовен водач. Това има една единствена дефиниция и тя е историческа морална победа.

 

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти