Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

Представители на БСДП на Петия конгрес на Партия “Конституционно демократично събрание” – Тунис

 

 

По покана на политическа партия “Конституционно демократично събрание” (RCD), отправена до председателя на БСДП, двама представители на БСДП – г-н Христо Чешмеджиев – заместник-председател на БСДП по въпросите на международното сътрудничество и г-жа Диана Маринова – член на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСДП, бяха на конгреса на Партия “Конституционно демократично събрание”, който се проведе в гр. Тунис през периода 30.07.2008 – 02.08.2008 г.
Темата на Конгреса беше “Предизвикателствата” и основните изводи от него очертаха напредъка на Република Тунис по пътя на стабилното политическо и икономическо развитие. Управляващата партия “Конституционно демократично събрание” (RCD) е съумяла да изведе страната до престижното челно място по ръст на икономическо развитие сред всички държави от арабския свят и на 29-то място в света.


Конгресният център “Льо Крам”, където се проведе Петият конгрес на партията (30.07.2008 – 02.08.2008)

В речта се пред откриването на Петия конгрес на партията президентът на Републиката и Председател на партия “Конституционно демократично събрание” (RCD) г-н Зин Ел Абидин Бен Али посочи, че “локомотивът на устойчивото и интегрално развитие на Тунис е поел своя курс и нищо повече не може да го спре”. Това е образно сравнение за ускорените темпове на развитие на страната във всички аспекти – политически, икономически, културни. Конгресът беше многократно определян като исторически, тъй като на него бяха начертани основните насоки на бъдещото прогресивно развитие на страната – съблюдаване на закона, политически диалог на партия “Конституционно демократично събрание” (RCD)с останалите политически партии в опозиция с цел – укрепване на политическия плурализъм, създаване на национална стратегия за младите хора, по-активно участие на жените в обществения живот, запазване на ценностите на републиката – противопоставяне на фанатизма, консолидиране на законодателната власт чрез създаване на Горна камара на парламента – Камара на съветниците, участие на регионите и професионалните организации в управлението. Тези основни индикатори на политическото развитие на Тунис са естествен резултат от Промяната от 7.11.1989 г., в резултат на която след безкръвен преврат е сменен президентът Хабиб Бургиба и управлението на страната е поето от сегашния президент Зин Ел Абидин Бен Али.


Хр.Чешмеджиев с двама от делегатите на Конгреса от Тунис – Нора Биит и Иса Мохамед

Прави впечатление редът и сигурността в държавата, сигурността на гражданите, наличието на средна класа и устойчивото развитие на борбата с религиозния фанатизъм. Без съмнение това е една от най-прогресивните арабски държави, с твърда ориентация към активни взаимоотношения с Европейския съюз, за което безспорна благоприятства и принадлежността на Република Тунис към франкофонската общност.


Работа в дискусионните групи на Конгреса

Петият конгрес на Управляващата партия “Конституционно демократично събрание” (RCD) (която е с предимно ляво-центристка ориентация) протече в няколко заседания – встъпително, ръководено от Председателя г-н Зин Ел Абидин Бен Али, второ заседание, ръководено от министър-председателя и член на ръководството на партията г-н Мохамед Гануши, работни заседания и заключително изборно заседание, на което беше избран съставът на новия Централен комитет – ръководен орган на партия “Конституционно демократично събрание” (RCD).


Плакат с лика на Зин Ел Абидин Бен Али – Президент на Република Тунис и Председател на Партия “Конституционно демократично събрание” (RCD), преизбран на V Редовен конгрес на партията (30.07.2008 – 02.08.2008)

На конгреса присъстваха представители на политически партии и дипломатически представители от цял свят, а по време на импозантното откриване присъстваха около 10 000 души – делегати, членове и привърженици на Управляващата партия “Конституционно демократично събрание” (RCD) и чуждестранни гости. Присъстваха и представители на африканската секция на Социалистическия интернационал от Мали, Сенегал, Бряг на слоновата кост и др.


В кулоарите на Конгресния център “Льо Крам” след второто заседание на Конгреса – из атмосферата на конгресния център “Льо Крам”

По време на първия ден от конгреса в центъра на столицата гр. Тунис се проведе тържествено шествие на млади привърженици и членове на партия “Конституционно демократично събрание” (RCD), а непосредствено след речта на Президента и Председател на партията г-н Зин Ел Абидин Бен Али, конгресът беше поздравен от най-младата членка на партията. Това са ясни доказателства за загрижеността на управляващата партия за утвърждаване ролята на младите хора и участието им в обществения живот.


Хр. Чешмеджиев с г-н Хеди Мени – Генерален секретар на Партия “Конституционно демократично събрание” (RCD) и организационен секретар на Конгреса, преизбран на V Редовен конгрес на партията (30.07.2008 – 02.08.2008)

Присъствието на представители на БСДП на този представителен партиен форум е важно международно признание за политическото развитие на БСДП, за укрепването на взаимоотношенията й със сродни политически партии и формации и за интегрирането й в политическото пространство на България. Контактите, които бяха о съществени по време на конгреса, ще дадат нов тласък на усилията на БСДП за постигане на по-значителни успехи в политическата й дейност. Бяха проведени преговори за създаване на асоциация за сътрудничество между България и Тунис и за бъдещо активизиране и разширяване на връзките между двете страни, със съдействието на БСДП, в случай на активно присъствие на БСДП на политическата сцена в България.


Д. Маринова с г-н Хеди Мени – Генерален секретар на Партия “Конституционно демократично събрание” (RCD) и организационен секретар на Конгреса, преизбран на V Редовен конгрес на партията (30.07.2008 – 02.08.2008)

Нашите представители връчиха поздравителен адрес от БСДП на Генералния секретар на Партия “Конституционно демократично събрание” (RCD) г-н Хеди Мени.
Безупречната организация и впечатляващата културна програма в столицата гр. Тунис и в перлата на тунизийското Средиземноморие – гр. Хамамет, също допринесоха за приятната атмосфера на провеждане на Конгреса.

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти