Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Решения / Конгреси

БСДП НАЧЕРТА БЪДЕЩИТЕ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА СВОЯ 46-И РЕДОВЕН КОНГРЕС


В дух на конструктивизъм и с поглед отправен в бъдещето на социалдемокрацията у нас премина 46 –я редовен конгрес на Българската социалдемократическа партия. В дебатите и гласуването на решенията взеха участие 231 делегати от цялата страна. Заседанието се проведе в голямата зала на централата на партията в гр. София.. Гости на конгреса бяха Николай Камов – председател на ПД”Социалдемократи”, Мария Харбова – член на ръководството на “Гергьовден” и Пламен Нанков – представител на най-голямата синдикална организация в България КНСБ. Поздравителни адреси постъпиха също от председателя на партия “Новото време” – Емил Кошлуков и председателя на АДС – д-р Юлиян Йорданов.Експозе по предварително раздадения доклад за работата на партията в периода след 45-я конгрес направи председателят на БСДП Йордан Нихризов. В него той отново наблегна на основните теми в доклада, за постигнатото до момента и задачите пред БСДП в новата социално-икономическа и политическа обстановка в страната след приемането на България за член на ЕС. Констатацията е, че пороците в управлението на тройната коалиция, ръководена от БСП, определени от ширещата се корупция и защита на лични и корпоративни интереси, доведе не само до най-високата инфлация от 1997 насам, но и до ясен знак на недоволство даден от европейските ни партньори, посредством съответните санкции и спиране на финансирането по европрограми. В България е необходимо обединение на демократичните сили за създаването на центристка политическа алтернатива, която да заложи на разума, конструктивизма, патриотизма и реализма при формиране на националните цели и приоритети. Опитите да се промени системата, посредством задушаване на политическите партии и подмяната им с последователи на поредния нов месия, е не само чалгаполитически трик, но и сериозен удар върху самата демокрация. Тази кампания, широко лансирана с финансови инжекции в медиите може само да доведе до поредната крачка назад в поетия европейски път и да стимулира уродливите изборни явления с търговията на гласове, което в бедна страна с липса на национални приоритети се възприема лесно и безкритично.Подобна насока имаха и изказванията направени от делегатите на конгреса. Темата за ориентиране към стремежите и въжделенията на младите прозвуча в думите на доаенът на Националния комитет на БСДП – Илия Ризов, а Георги Дюлгеров от Варна се спря на подхода и методите на формиране на социалдемократическото единство.На заседанието г-жа Диана Маринова обяви желанието на социалдемократите от СДП за следваща крачка в процеса на единение. Заедно с нея като гости бяха и представители на СДП от организациите в Софийска област – Ботевград, Етрополе и Сливница, които бяха предварително изразили желание за вливане в БСДП. С промените в устава на партията, гласувани от 46-я конгрес на БСДП този път стана лек и достъпен за всички, които в годините отстояваха позициите на традиционната социалдемокрация у нас.
Измененията в Устава, които бяха включени като втора точка в дневния ред са свързани с новите обществени условия и с промените направени в законодателството. Идеята в тях е да се дефинира па-точно членството в БСДП с неговите права и задължения, както и да се дадат по-големи оперативни възможности на ръководните органи в партията. Тромавата структура, ориентирана към вътрешно организационни дискусии, а не върху работа за формулиране и осъществяване на политики, довеждаше най-често до взиране в измислени противоречия и преекспониране на междуличностни борби вън от интереса на избирателите. С направените промени надеждата е изградените по каноните за масова партия структури да се впишат по-жизнено в рамките на политическата законодателство у нас, настроено към електорален партиен тип.Освен промените в устава на партията, конгреса гласува политически и организационни решения. Те бяха пряк резултат от дискусията и изложените в нея позиции.
В избора за членове на Национален комитет участваха 101 кандидати, които се конкурираха за 70 места. 46 –я Конгрес гласува нов мандат на председателя на партията Йордан Нихризов и на председателя на ЦКРК на БСДП Стойко Гюров като единодушно одобри тяхната досегашна дейност. На първото заседание на НК в новото Изпълнително бюро, разширено, предвид завишените му функции на 23 члена бяха предложени и избрани представителите на големи области, представили се достойно на последните местни избори: Георги Минков – председател на БСДП в гр.Бургас, Сашо Лазаров – председател на БСДП в Симитли, област Благоевград и Георги Дюлгеров – председател на БСДП в гр.Варна. За зам. председател по смисъла на чл.45 от Устава бе избран отново Ивалин Йосифов, а като вписан зам.председател с право да представлява БСДП в чужбина бе избран Христо Чешмеджиев.В заключение председателят Йордан Нихризов пожела на всички делегати успешна работа, за да успее социалдемокрацията да реализира своите идеи в интерес на хората в България.

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти