Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

В ПАМЕТ НА ЧОВЕКА, КОГОТО ВСИЧКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ПОЧИТАХА И ОБИЧАХА


Преди шест години се сбогувахме завинаги с почетния председател на БСДП инж. Груди Панчев. От нас си тръгна, човекът, който всички социалдемократи почитаха и обичаха като роден баща, защото той запали в тях искрата след почти половин вековния тоталитарен мрак. Бай Груди, както гальовно го зовяхме не получи постове и облаги. Други в битка за славата се натискаха в челните редици на първите митинги, за да леят по поръчение огнени слова. За разлика от тях Груди Панчев не кривна по лесния път, не се отдели от своето верою и в тежките за партията моменти бе на своя пост. Когато в редиците на традиционната социалдемокрация, започна да се прокрадва с външни инжекции “прагматичната” максима:”Да изтъргуваме марката БСДП, докато още дават добра цена за нея”, той беше авторитетът повел несъгласните по трънливия път на трудна и неравна битка. Тази негова принципна позиция му спечели непринудената почит на младите му последователи, които го избраха за почетен председател на партията и ненавистта на службогонците чакали години, за да присвоят популярното социалдемократическо наследство. Червените шамани го загърбиха и решиха да си отмъстят като изключат името му от списъка на политиците, участвали в демократичните промени след 1989 г. у нас. Те, обаче грешаха в едно. Ако постове и популярност могат да се закупят с пари, то с пари не се купуват любовта и уважението в паметта на хората. За нас социалдемократите от БСДП той винаги ще си остане възстановителят на партията, човекът с голямото сърце:

 


ГРУДИ ПАНЧЕВ


Роден е на 25.09.1919 г. в гр. Дедеагач, Беломорска Тракия (днес Александрополис, Гърция). Заедно с родителите си споделя трагичната съдба на тракийските българи след Първата световна война и през 1920 г. семейството се изселва в гр.Кърджали.
В Кърджали Груди Панчев завършва основно образование, а после гимназия. Паралелно на основното си обучение, за да научи перфектно втори език, по настояване на баща му посещава и джамийското училище.
През 1939 г. заминава за Германия и записва инженерство в Политехниката в гр.Мюнхен. По време на следването се свързва с германска антинацистка група. През 1943 г. поради опасност да попадне в полезрението на немската политическа полиция заминава за Бърно (тогава в немския протекторат Чехия и Моравия), където продължава следването в местния университет.
Завършва висшето си образование през 1944 г.и завръщайки се към България през окупирана Югославия преминава в нелегалност, встъпвайки в състава на сръбски партизански отряд. След 09.09.1944 г. успява да се прибере в България и заминава отново на фронта като обикновен войник, а не като политически офицер.
След войната в периода 1945-1946 г. е преподавател по немски език в гимназията в гр. Кърджали.
През 1945 г. активно подкрепя групата на социалдемократите, начело с Коста Лулчев, които формират БРСДП(о). Работи като зам..главен редактор на в.”Свободен народ”. Неговите статии често са свързани със съдбата и проблемите на тракийските българи. В деня на изборите за VІ-то ВНС 27.10.1946 г. е застъпник на обединената опозиция. По някой сведения и спомени, разказани от самия него, той е опозиционния представител, изхвърлил през вратата пийналия комунистически лидер Г. Димитров, който в една от изборните секции вдига скандал, псувайки опозицията и нейните представители в избирателното бюро.. Този акт навярно е основната причина през есента на 1946 г инж.. Груди Панчев да бъде арестуван с мотивировката:”заради злостни политически коментари, с цел обезличаване на Отечествения фронт”, а след това осъден на 20 години затвор .
По затвори и в лагера в Белене инж. Груди Панчев прекарва над 12 години. През 1959 г. е освободен и въдворен за местоживеене в гр. Ямбол. Там работи по изграждането на завод “Сила”. В София се завръща едва през 1970 г.
На 26.11.1989 г. в партерния апартамент на инж. Груди Панчев на ул.” Цар Асен І” № 51 е възстановена публичната дейност на БРСДП(о) получила от 05.01.1990 г. своето традиционно име Българска социалдемократическа партия (БСДП). От там тръгват двата основни документа - декларацията за възобновяване на дейността до председателя на Държавния съвет Петър Младенов и телеграмата до председателя на Социалистическия интернационал – Вили Бранд. Две години по-късно по поръчение на БСДП инж. Груди Панчев осъществява лична среща с Вили Бранд.
Подписът на инж. Панчев в качеството на организационен секретар стои под първото обръщение на БРСДП (о) към българския народ с дата 28.11.1989 г. Той прочита на І-та Национална конференция, проведена на 05.01.1989 г. в зала “България” предложението за възприемане на името Българска социалдемократическа партия (БСДП).
В периода 1990 –1992 г. Груди Панчев заема втория пост в БСДП, този на главен секретар. Негова в голяма степен е заслугата за бързото й организационно израстване. След 39-я конгрес на БСДП (12-14 юни 1992 г.) инж. Груди Панчев дава път на по-младите, оставайки член на Националния комитет на партията.
През 1998 г. той е моралния фактор, който повежда недоволните от политиката на ръководството членове на БСДП към нов извънреден конгрес. Негов е изразът, че между нас социалдемократите и комунистите има един дълбок дол пълен с кости, който никой не може да заличи и да запълни. С него той се обръща към всички, които се опитват да ревизират миналото и да уеднаквяват жертвите и палачите. На конгреса на партията, проведен в гр.Пловдив (24-25.10.1998 г.) инж. Груди Панчев е обявен за почетен председател на Българската социалдемократическа партия, заедно с другите двама живи възстановители инж. Александър Константинов и Михаил Петков. Тази почетна длъжност, израз на уважение, той запазва до смъртта си на 01.03.2002 г. в гр.Кърджали.

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти