Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Решения / Национални конференции

БСДП ОТЧЕТЕ ПОСТИГНАТОТО И НАСРОЧИ СВОЯ ПОРЕДЕН ВИСШ ФОРУМ


В голямата зала на Централата на Българската социалдемократическа партия в столицата бе проведена на 09.02.2008 г. ХV-та Национална конференция на партията. По предварително обявения дневен ред нейната задача бе да отчете резултатите от последните избори за местни органи на властта, да начертае насоките на работа в актуалната политическа ситуация и да насрочи 46-я Конгрес на БСДП.
Пред делегатите обширен обзор на ситуацията и възможните перспективи пред партията направи председателя Йордан Нихризов. Предвид факта, че анализът на резултатите от Местни избори 2007 г. бе предварително изготвен и раздаден за обсъждане по организации, той се спря обстойно най-вече на започналите преговори за изграждане на демократична центристка коалиция. Бе очертан кръгът от потенциалните партньори и постигнатите до момента договорености. Нихризов изтъкна, че в настоящия политически момент, когато в обществото надделява политическата апатия, отново се прокарва успешно тезата за новия месия, яхнал поредна вълна на популизма. Мнозина от политическите партии се опитват да се прикачат или поне се надяват на успешна близост с политическа сила, ракетоносител към бъдещия парламент. Търговията с ценности и подмяната на политически принципи е в своя апогей, като предвид на това, че следващите избори за законодателна власт у нас вероятно ще съвпадат с поредните избори за европарламент, в схемата са вкарани и европейски козове.
В България обаче съществува и една голяма, но все още пасивна и разнолика общност, на която не са по нрава евтините обещания и вечните провали по пътя на изграждането на гражданско общество с широка средна класа. Постоянното разминаване между предизборните обязаности и реалната политика, двойствените критерии, даващи все повече власт на новата олигархия, зад която надничат стари фамилии, кара тези хора да странят от обществения живот. Все пак поривът в техните души и тяхното събуждане може да бъде опряно само и единствено на разума, на логичността и постижимостта на целите. На тази група трябва да й бъде възвърнато желанието за действие като й бъде предложен проект, имащ пряко отношение с нереализираните й до момента стремежи и идеали. Той може да се базира на обединението на традиционни и нови формации със социалнолиберална и патриотична насоченост, но непременно е необходимо да се свърже с отстояването на българските национални интереси по възприетия път на развитие на страната ни. В указаната насока вече е започнал диалогът с политически субекти за формиране на демократичен център, чието продължение се предлага ХV-та национална конференция да утвърди.
В работата на конференция участие взе и председателят на СДП г-жа Диана Маринова, която бе кандидат за кмет на столицата от общата листа на двете партии. По разглежданата тема становища изложиха Георги Дюлгеров – председател на общинската организация в гр.Варна, Бойко Бойчев – член на ИБ на БСДП и доайенът на Националния комитет Илия Ризов.
В изказването си г-н Ризов подчерта, че дълги години в БСДП се е насаждало становището, как чистотата на идеите и добрите помисли в политиката ще бъдат естествено разбрани и възнаградени. В партията прагматизмът е бил дамгосван и отричан, както сиромахомилите са отричали богатството. “Това доведе до тежки и непреодолими грешки още в ранните години на прехода” - подчерта той. Заради приемането на новата конституция, от което в последствие други елегантно се възползваха, БСДП се разцепи и започна вътрешна борба, изпадайки от парламента и оставайки далеч от властта и управлението за дълъг период.. Проблемите от онова време ясно личат и днес, особено когато се говори от нуждата на средства за реализиране на партийната политика. През тези години израсна ново поколение с различно отношение към ценностите и богатството. “И ако ние не привлечем тези млади хора, ако заложим пак само на опита на белите коси винаги ще бъдем обърнати към спомените от миналото, а не към проблемите на бъдещето”.
След доклада на мандатната комисия, прочетен от председателя й г-н Владимир Зарков, който констатира редовността на конференцията, започна гласуването на проекта за решения (текстът на решенията публикуваме отделно). В заключение делегатите одобриха досегашната дейност на ръководството на партията, като му възложиха да продължи и финализира преговорите за формиране на центристка коалиция с участието на БСДП и гласуваха следващия 46 конгрес на БСДП да се проведе на 31.05.2008 г.

“Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти