Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

Над 200 от БСДП почетоха
Eпопеята от 1868-а

Николай Александров поиска връх Бузлуджа да се преименува на връх
Хаджи Димитър
Над 200 члена на БСДП от област Стара Загора - Казанлък, Гълъбово, Раднево, Братя Даскалови, Мъглиж и Стара Загора, водени от заместник- председателя на партията инж. Недялко Ангелов, дойдоха на Бузлуджа да почетат паметта на героите на лобното място на Хаджи Димитър. На върха към "основната група", дошла с три автобуса и леки автомобили, се присъедини, лидерът на социалдемократите Йордан Нихризов и представители от организациите в Ямбол и Хасково. През тази година честванията пред паметника на войводата, за когото гениалният Ботев извика "Жив е той, жив!" бяха юбилейни, защото се навършиха десет години от тяхното възобновяване. По принцип всенародните чествания се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание. За десетата годишнина от тяхното възстановяване обаче нито един представител на Председателство на парламента не присъства на честванията. Панихида за загиналите отслужи Старозагорският владика Галактион, в съслужие с казанлъшки духовници. В словото си той призова "да се отстоява българщината с родолюбиво християнско съзнание". Казанлъшкият кмет Стефан Дамянов припомни, че за първи път организирани чествания на паметта на войводата Хаджи Димитър и неговите четници на лобното им място са организирани на 19 юни 1883 година, когато водени от свещеник Иван Стоянов група ученици и учители от Казанлък и село Крън полагат венци и цветя на техните лобни места.


Групата на социалдемократите от Старозагорска област към паметните места на връх Бузлужда

С особена тържественост подвигът на героите се отбелязва през 1898 година, когато по инициатива на Старозагорския митрополит Методи Кусевич костите на загиналите са опети в църква в Крън и на 19 юли същата година тленните останки на четниците са изнесени на Бузлуджа и положени в изградените две специални гробници. На тогавашните внушителни тържества присъстват четниците Христо Макенодски със знамето на Стефан Караджа, войводите Панайот Хитов и Филип Тотьо, поборници и опълченци. Тогава е бил положен и основният камък за градеж на паметник на Хаджи Димитър, който обаче така и не е бил издигнат.

Групата на социалдемократите от Старозагорска област към паметните места на връх Бузлужда

Сегашният паметник, пред който всяка година идват на поклонение стотици българи, е издигнат през 1961 година от професор Любен Димитров и архитект Петко Цветков. В съседство с паметника са и 28 каменни къса, на които са изваяни имената на участниците, загинали в битката под върха. Освен владиката, на буздлуджа дойдоха депутатите Иван Гороломов и Атанас Щерев, представители на Старозагорската областна управа в Стара Загора, кметове на населени места, стотици граждани, предимно от Казанлък. Връх Бузлуджа да се преименува на връх Хаджи Димитър и това да стане инициатива за отбелязване на 140-та годишнина от подвига на войводата и неговите четници. Тази идея обяви пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа Николай Александров, председател на казанлъшката организация на СДС и председател на Организационния комитет за всенародните чествания "Бузлуджанска епопея 1868 година". Доцент Щерев заяви в словото си, че сме длъжни да извършваме всекидневно своите малки добрини, които ни извисяват до стореното от героите.

Председателят на БСДП връчи партийни книжки на новоприети членове

Йордан Нихризов пък обобщи, преди да бъдат поставени десетките венци и цветя на признателност, че поборниците всъщност са се борили за идеалите на европеизма и че техният подвиг е онзи, който трябва да ни води по пътя на демокрацията и прогреса. Със своята саможертва в името на свободата те всъщност побеждават тираните, защото са имали толкова рядкото днес чувство за чест и достойнството да отстояват до край своя идеал.


Й.Нихризов и Н.Ангелов с младите социалдемократи - новоприети членове на БСДП

След "официалната част" социалдемократите се изкачиха до изградения от тях скромен паметник (до мегаломанския каменен къс с Димитър Благоев) и поставиха втори венец с текст "На първооснователите - слава!" и приеха десетина члена в новата организация в община Братя Даскалови. След своето слово, с което ги поздрави, Йордан Нихризов даде думата на дошлия като гост доц. Атанас Щерев. Той заяви развълнувано, че безкрайно уважава (макар и без да споделя!) социалдемокрацията като една от трите основни политически линии - социалдемокрация, либерализъм и консерватизъм.


Депутатът от НДСВ д-р Атанас Щерев поздрави социалдемократите с празника

И докато честванията на Хаджи Димитър завършиха с курбан, то членовете на БСДП си спретнаха, изцяло със свои средства, импровизиран банкет в ресторанта на буздлуджанската хижа "АВС". На него стана ясно, че престои реално обединение на социалдемократите в Казанлък.


Пред паметниците на загиналите за свободата и първоснователите на социалдемокрацията у нас бе отдадена почит и поднесени венци на признателност


Пред паметниците на загиналите за свободата и първоснователите на социалдемокрацията у нас бе отдадена почит и поднесени венци на признателност


Георги ГЕРЕНОВ

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти