Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

IN MEMORIAL

На 21 януари 2007 г. се разделихме завинаги с Ангел Любенов Ахрянов (Джото), архитект и сценограф.Роден е на 08.12.1927 г. в София.

Завършва архитектура в Белград (1949) и в Софийска политехника (1951) .

Работи като технически ръководител в строителството (1952), инвеститорски контрол (1952-1954), проектант в “Заводпроект” (1956-1961); преподавател по сградостроителство.

Сценограф в Хасково (1964-1965), в Младежкия театър (1965-1967), в Театъра на поезията и естрадата в София (1967-1969), в НДТ “Сълза и смях” – 1961-90 г. Гост-художник в повечето столични и провинциални сцени, художник-постановчик в в игралното кино, СИФ “Бояна” (1968-1990).

Член на четири творчески съюза - на художниците, на архитектите, на филмовите дейци, на журналистите. От първите членове на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Член на управителния съвет на Клуба. В неговия дом се провеждат заседания на организационния комитет на първите митинги.

След възстановяване на Българската социалдемократическа партия е член на Изпълнителния комитет, а след 38-я конгрес на БСДП 1991 г. на Изпълнителното бюро на партията. Ръководи групата на ораторите в предизборната кампания на СДС.

Депутат в Седмото Велико народно събрание от ПГ на БСДП – 1990–91 г., която е част от ПС на СДС.

Изпълнителен директор на в. “Свободен народ”, 1991 г.

На 41-я конгрес през 1995 г. е избран за зам. председател на БСДП Един от най-твърдите застъпници сред социалдемократите за единството на демократичните сили. Противник на всеки опит за съглашателство с БСП, той многократно се противопоставя на политиката водена по това време от д-р П.Дертлиев.

На местните избори през 1995 г. е избран от името на БСДП за зам. кмет на столицата и влиза в първият екип на Ст.Софиянски 1995-1999 г.

Подкрепя инициативата за свикване на 43-я извънреден конгрес на БСДП в гр.Пловдив през 1998 г. и участва в неговата работа и в изпълнението на неговите решения.

През 2003 г. в знак на протест срещу приемането на БСП в Социнтерна се разделя официално със социалдемокрацията. Постъпва в СДС, а в последствие става член на ДСБ.

Като пенсионер Джото продължава да живее на същия тавански етаж, където се събират неговите познати за първите митинги. Обстановката е непроменена. Той пише спомените си и казва, че ако сега (2004) трябва да правим промяната, щели сме да я направим както трябва, а не както се е случило.Вярваше в демокрацията и остана предан на нейните принципи до края на дните си.

Поклон пред паметта му!

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти