Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Решения / Национален комитет

БСДП НА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2003 - ПОВОД ЗА САМОЧУВСТВИЕ И РАЗМИСЛИ
(доклад на председателя на БСДП пред заседанието на НК на БСДП, насрочено за 29.11.2003 г. в гр.София)
Ако анализираме представянето на БСДП на местните избори, то резултатите задължително трябва да бъдат оценени от две страни. Едната е свързана с факта, че това е първото самостоятелно явяване на партията на избори в конкуренция с над 140 политически организации, без крупна финансова подкрепа и при тотално медийно затъмнение. Другата е поставените цели и тяхното реализиране или недостигане. Първата моментално ще подскаже, че постигнатото граничи с героизма, втората, че работата ни бе съпътствана от поредици от грешки и слабости, дори дребни предателства за лична изгода. Като цяло, обаче ние успяхме да избегнем главните капани, с които някои искаха да оправдаят тезата си, че БСДП е мъртва и за това гробното мълчание по наш адрес продължава. Горното налага да погледнем фактите такива каквито са и да ги сравним с предишните резултати.
Спокойно може да се твърди, че тези избори бяха най-комерсиализираните и дори най-мутризираните в кратката демократична история след 1989 г. Манипулацията започна с необявено съглашение за изхвърляне на част от парламентарните партии от изборните комисии и завърши с лъскавите бюлетини в София само за основните играчи в надпреварата. Между тях бяха тировете с храна и алкохол за ромските квартали, парите на ръка, в комплект с предварително изнесените от печатницата бюлетини, непревзимаемо високите тарифи по медиите и дори "индивидуалната агитация" на хора от т.нар. съмнителен контингент. Всичко бе пред очите на избирателите, но те или се правеха, че не виждат, или заемаха позата на обидени. В тази предизборна борба БСДП нямаше никакви шансове. Ясно беше, че ако един кмет за 4 години може да получи от заплата максимум 48 000 лв., а в кампанията хвърли 50 000 лв., корупцията е калкулирана още в процеса на самия избор. БСДП заложи на честността и идеите и в този смисъл 43-мата съветници, които партията успя да реализира самостоятелно, 17-те съветници от коалиционни споразумения, двамата общински кмета, издигнати и подкрепени от нас без участието на големите партии и 20те кмета на кметства са едно добро постижение на фона на всичко видяно в изборния процес. Вярно е, че към кметовете на Приморско - Димитър Димитров и на Каварна - Цонко Цонев, претенции имат и други политически сили, но едва ли същото може да се отнесе към Маргарита Касабова - кмет на Калипетрово, Ваня Иванова - кмет на Дреновец, Иван Желев - кмет на Самуилово, Христо Топалов - кмет на Каранвърбовка и други, зад които стои само регистрацията БСДП. Не може да бъде отречено участието ни в 120 общини и 1,5 % от националния вот за нашите самостоятелни кандидатски листи. В сравнение с изборите през 1999 г., когато се регистрирахме като БСДС, ръстът, както в гласовете, така и в самостоятелното участие в общини е над 2,5 пъти. По брой на съветници и гласоподаватели ние сме сред първите 15 политически партии без да разполагаме с финансовите и медийни възможности на мнозина от тях. За разлика от много пред нас, чийто показатели намаляват, БСДП показа, че не само съществува, но и има сили да излезе на изборната сцена. Това е погледът на оптимиста и той има своите доводи.
Остава, обаче и другия ракурс - на случилото се, което съвсем не е за подценяване. И ако не искаме да изпаднем в смешната поза на изборни герои без капчица реализъм, трябва да се обърнем към него, да видим грешките и действителността и ако можем, да предложим решения на проблемите. Това е другата истина за онова, което възнамерявахме и беше нужно да сторим, но не успяхме да постигнем.
За тези избори обявихме, че се готвим още преди година. Правихме няколко заседания на ИБ и НК, на тях посветихме ХІІІ-тата Национална конференция. През януари 2003 г. бе отчетена готовност в 111 общини, на Националната конференция - в 161, преди изборите се целехме за регистрация в 200 общини. Планирахме да получим 70-100 хиляди гласа от самостоятелно участие, а стигнахме 31 280 от 93 общини и сключихме коалиции в още 27 общини. Къде изчезнаха между 15 и 25 септември останалите 80 общини? Защо открихме в последните 5 дни, че хората, на които сме се надявали са ни изоставили, че са се уплашили или са били купени с щедри обещания за мощна финансова подкрепа? Не са ли били добрите доклади за състоянието на нещата плод на криворазбран оптимизъм в стремежа да се защити тезата: "Този път ще играем за себе си, пък каквото ще да стане"?
Това фалшиво самочувствие, че името Българска социалдемократическа партия ще заработи само по себе си, ни изигра лоша шега през 1991 г. и през 1994 г. И ако на местни избори експериментите не са толкова фатални, то задаваме ли си въпроса: "С какъв капитал ще тръгнем на парламентарните избори?" А този капитал днес ни беше страшно нужен, за да пробием желязната медийна завеса, за да преодолеем пренебрежението и злобата към нас в един свят, в който понятието социалдемокрация започна да се комерсиализира и градените сред нас фалшиви кумири се срутиха под напора на финикийските знаци. Мнозина се питат: "Какво да пазим и съхраняваме днес?" На тях бих отговорил с контра въпрос: "А това ли беше единствената цел, която ни е обединявала и притежавали ли сме някога този капитал, когато от години беше ясно, че социалдемокрацията в България е предадена за пореден път?"
В тези избори имахме няколко основни типа грешки. Първо лъгахме себе си, че всичко е наред и търсехме оправдание в обективни причини. Честно трябва да признаем, че нямахме централен изборен щаб и щабове по места. Там, където се работеше с жар и сърце - в областите Стара Загора, Сливен, Добрич, Русе, Велико Търново или в общини като Лом, Костенец, Ружинци, Приморско - картината е различна. Четирима кандидат-кмета: Христо Колев в Две могили, Цонко Цонев в Каварна, Златан Мересев в Баните и Георги Стоев в Костенец се явиха на балотаж сред огромна конкуренция. В две могили, Костенец, Каварна и Ружинци сме втората политическа сила. В последната община даже вече имаме избран наш председател на Общинския съвет.
Но да видим какво стана на други места. Двама, пет или 10 души в големи градове като София, Пловдив, Бургас не стигат, даже да искат да направят чудеса. Забравихме важната максима, че е необходимо да се играе от всички за първия в листата, за да влезе втория и третия. Егоизмът пак надделя. Там, където го загърбиха, във Варна - успяха, но това е просто остров в огромното мъртво море от липса на участие в другите общини от региона.
Предадоха ни, къде шумно, къде тихомълком хора, на които БСДП бе осигурила за продължително време личен просперитет. Някои от тях, демонстриращи очевидна пасивност в нашите редици, се юрнаха да заслужат грошовете на новите си господари, поемайки кампания срещу нас, или залагайки капани по пътя на регистрацията и ползването на клубната база. Случаите в Перник, Враца и Аксаково са христоматийни в това отношение. Утре натирени тези хора ще крещят неистово: "Обединение!", до следващите избори, когато поредния гравитационен център ще ги привлече към орбитите си. Зад тях навярно ще застане категорията на вечните философи, винаги пълни с предложения, изпълнението на които трябва да се върши от друг и този друг да носи отговорността. И така, отново да се взрем в пъпа си, вместо да извършим няколко прости неща, които да ни ориентират в пътя ни на политическа организация.
Защо първо да не оценим кои слоеве от населението гласуваха за нас и поради какви причини? Очевидно това не са хора от червените среди. Горното сочи коректния анализ. Тези, на които се надяваше д-р Дертлиев през 1991 г., тихо се прислониха при Ал.Томов, за да се върнат обратно в случай на успешна реализация на амбициите си. Това е една от причините БСД да участва в избора в толкова много общини и да печели така убедително в по-малките от тях, а да губи в големите, където ние се явяваме конкуренти. Тук е и отговора на въпроса: "Защо БСД прибра всички кандидати, обещани от КНСБ, а нашето партньорство със синдиката се заключи само до общинската листа в Шумен?" Случката от изборите през 1999 г. се повтори и затвърди извода, че между ръководството и местните структури на конфедерацията има Балкон разлика. По-скоро, ако вземем за пример Костенец, Каварна, Ружинци, Павликени, Симитли и др. Прилива на гласоподаватели дойде от разочаровани седесари, от бивши членове на БСДП, от скъсали с Евролевицата среди, както и от онези, които търсят нова алтернатива. Техният брой, обаче е недостатъчен, за да прескочим сами 4-процентовата бариера. Необходими са партньори, точни и коректни, а подобни качества в българската политика са силно дефицитни.
Това, което се изисква от нас все пак, е да активираме потенциалните си гласоподаватели, да станем в техните очи ценностния център. Не е нужно да проглушаваме собствените си уши, че държим на хората на труда, на средния и дребен бизнес, а да покажем какво на дело правим за тях, защото то е налице, но малцина го знаят. Трябва да разширим териториално позициите си по общини, макар да не го сторихме преди местните избори, когато бе в пъти по-лесно. Няма да се мине и без операция на онези фалшиви организации, които водим на книга, а на избори изчезват яко дим, защото са търговски дружества около някое клубно помещение или роднински кръг, заплюл си една партийна марка за всеки случай. По-добре да знаем, че имаме трима качествени личности с авторитет отколкото поредица мъртви души, които се сещат за БСДП, ако имат личен проблем.
За наше удовлетворение тези, които ни конкурираха с претенции за наименованието БСДП и позиции в социалдемокрацията лъснаха в истинската си същност и възможности. Така нареченото Движение за социален хуманизъм (ДСХ), с чиято марка се явяваха хората на П.Агов има двама съветника и участие в двадесетина общини. "Великата" Партия Български социалдемократи на Г.Анастасов се скри в БСП и от самостоятелно участие има само 9 съветника, от които 5 - тъмночервената община Борован. Коментарът за последното е излишен. Всеки в България може сам да направи анализа. СДП на Крум Славов, с която сключихме алианс има 8 съветника, от 3-ма в община Сливница. Всички те взети заедно, макар такова обединение да звучи като априлска шега на тема интеграция, имат по-малко от половината на гласовете, подадени за БСДП. БЕСДП, натрапвана ни упорито преди изборите за партньор, просто не участва в тях. Остават въпросите: "Как да привлечем качественото и да изрежем раковите образования, онези, които ще ни залеят с претенции и химери? Какъв да бъде подхода, за да не инициираме поредната вътрешна битка?"
Нашата най-главна задача днес е да затвърдим постигнатото, да не оставим хората, които са постигнали нещо с името на БСДП, да се разпилеят или да бъдат изсмукани от другите мощни партии. Не трябва да се игнорират и тези, които направиха усилия, но не успяха в изборите. Техният резултат е все пак плод на труд. Нужно е да се обърнем към младите, към хората, обединени в неправителствени организации, към онези, които имат социално мислене, но виждат за разлика от чуждоземните политици с очите си, че БСП е старата партия, купила си нова европейска премяна за ползване пред гости. Необходимо е да спрем да загърбваме и анатемосваме всеки бизнесмен, да се отърсим от завистта и егоизма, да станем реалисти.
Само, когато претенциите бъдат съвместими с възможностите можем да имаме успех. Само с труд и точна, вярна оценка на постижението можем да направим крачка напред. Само тогава можем да станем партия, която хората уважават и припознават като изразител на своите идеи за свободно, социално и справедливо общество. Дали ще успеем зависи от усилията на всички нас, от дейността на всяка местна организация, от работата на всеки отделен член.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти