Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

ИМЕТО НА Д-Р ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ ЩЕ ОСТАНЕ ЗАВИНАГИ СВЪРЗАНО С БСДП

Публикувано във вестник “Седем” от 12.04.2006 г.

На 7.4.2006 г. се навършиха 90 години от рождението на един социалдемократ, чиято личност в началото на промените след 1989 г. бе станала символ на борбата за демокрация. Той мечтаеше социалдемокрацията да остави трайна следа в историята на България с нещо голямо и непреходно. Днес 5 години и половина след неговата кончина мнозина се опитват да се накичат с името му, пренаписвайки миналото. Най-дейни в този процес са точно тези, които той цветущо определи в последното си интервю, публикувано във вестник “24 часа” на 7.11.2000 г., като плъхове и мошеници. Все пак човекът, с когото се свързваше социалдемокрацията у нас цяло десетилетие - д-р Петър Дертлиев ще си остане само и единствено член и председател на БСДП, партията, която заедно с д-р Атанас Москов и своите съратници инж. Груди Панчев, инж. Александър Константинов, Виолина Лулчева, Руен Крумов и Михаил Петков възстанови на 26.11.1989 г.
В онова време на многолюдни митинги и еуфория д-р Дертлиев влезе с опита на парламентарист от опозицията в VІ-то ВНС и с биографията на непримирим борец за правдата, отстоявана дори в комунистическите лагери и затвори. Той беше прекрасен оратор и мразеше екстремизма, но това не му помогна да поеме президентското кормило на държавата през 1990 г. Напротив в негово лице мнозина видяха опасен противник, който трябва да бъде отстранен. Усилията в тази насока обединиха както чужди, така и свои, и до голяма степен успяха.
Д-р Дертлиев често повтаряше, че заради Конституцията, която считаше за крайъгълен камък на новия демократичен път е жертвал партията. Сега почти 15 години след онзи миг на 12 юли 1991 г., в който той тръгна съзнателно срещу вълната, нещата навярно изглеждат различно. Българската конституция, като всяко човешко творение, писано в трудни условия се оказа несъвършена. Тя вече претърпя три промени, някой от които доста дискусионни. Заложените в нея закони се приеха не в срок от година, а от три Народни събрания и никой не бе упрекнат като виновен за това. Преходът пое по дирижиран нашенски път, далеч от светлите идеи на социалдемокрацията. Бившите номенклатурни величия от всякакъв ранг сложиха демократични маски и се превъплътиха в строители на капитализма от разни екипи, а БСДП получи тежки удари, чиито следи личат до днес. Човекът, в който някой виждаха символа на консенсуса, плод на една еволюционна идея се превърна за мнозина в полярен политик. Едни го хвалеха и обожаваха, други го проклинаха и отричаха, но в крайна сметка и първите и вторите го уважаваха и ценяха като личност. Той беше синоним на твърдост, защото както често казваше :”Петър значи камък.”
Д-р Дертлиев остана верен на идеите за свобода, справедливост и солидарност. До последният си миг стоеше здраво на позицията : “Умирам, но знамето не продавам!” Така е озаглавено и последното му интервю, а за копнежите и терзанията по трудния си житейски път, той остави на поколенията своите мемоари. Навярно след години историята ще оцени най- обективно неговата роля в прехода от тоталитарния комунистически режим към демокрация в България, но името на д-р Петър Дертлиев ще остане завинаги свързано със съдбата на социалдемокрацията и с Българската социалдемократическа партия.

Йордан Нихризов – председател на БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти