Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

НЕЗАБРАВИМИТЕ НАШИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ

Районът на Сливен и Ямбол са едни от първите средища на социалдемокрацията у нас. От там се кандидатират в борба за българския парламент редица известни представители на социалните идеи. Един от най-изтъкнатите местни лидери е адвокатът от Ямбол

П Е Т К О   Т Ъ Р П А Н О В

Той е роден през 1885 г. Виден деец на БРСДП (о) и дългогодишен член на ЦК на партията от 1928 г. до 1933 г. От младини Търпанов влиза в социалдемократическата движение. Оформя се като социалдемократ под влиянието на Константин Бозвелиев. Дълги години работи като адвокат в гр.Ямбол. Участва в кооперативното движение и е избран за председател на кооперация “Братство”.


В периода 1941 – 1944 г. като адвокат защитава подсъдими дейци на комунистическата партия. Става член на нелегалния Окръжен комитет на ОФ. След 09.09.1944 г. е председател на Областен комитет на ОФ. Заедно с Коста Лулчев и Григор Чешмеджиев, чийто близък съратник е Търпанов, възглавяват групата социалдемократи, които не се поддават на комунистическия натиск за ликвидиране на БРСДП (о). Той е избран за народен представител от групата на обединената опозиция, начело с Никола Петков и Коста Лулчев, в VІ-тото Велико народно събрание. На 01.09.1948 г. заедно с други седем депутати от БРСДП (о) е арестуван и даден под съд от комунистическия режим. За активната си политическа дейност и несъгласие с настъпващата диктатура, на 16.11.1948 г. по дело № 978 А/48 г. съдът го осъжда на 10 години затвор. П.Търпанов умира през 1953 г. За съжаление личният му архив все още не е проучен, затова ще публикуваме написаното за дейността на П.Търпанов в навечерието на деветнадесетомайския преврат от 1934 г. в спомените на Григор Чешмеджиев:


“На 05.05.1934 г. аз получих едно писмо от ямболския адвокат Петко Търпанов, член на Централния комитет на нашата партия, в което той тревожно питаше – защо ние спим и гледаме спокойно на утрешните дни и ме укоряваше, че аз съм залисан в интерпелацията против Костурков и не обръщам внимание на всичко друго, което става. За да подкрепи укора си и тревожния си въпрос, той съобщаваше за един свой разговор с месния бригаден командир в Ямбол, с когото бил доста интимен. Той му съобщил, че узнал по канал, какво Кимон Георгиев – голям звенар и лигар, имал тайна среща с цар Борис във връзка с предстоящите събития в страната. Аз съобщих за това писмо и за съдържанието му на депутатите от нашата парламентарна група, обаче не му дадохме голямо значение. И наистина, когато на 19.05.1934 г. Кимон Георгиев осъмна като шеф на кабинета, тогава аз се сетих за това писмо. Това е ако не едно доказателство, най-малко една крупна улика за знанието на цар Борис за преврата на 19 май и че той предварително си е подготвил дори шефа на превратаджийския кабинет.”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти