Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Становища и декларации / На партийни органи

ДЕКЛАРАЦИЯ

на депутатите от Демократи за силна България и БСДП относно неизпълнение на решение на Върховния административен съд

Преди седем дни Върховния административен съд окончателно отмени решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за повишение на цените на електроенергията използвана за битови нужди от 1 юли 2003 г. като противоречащо на Закона за енергетиката и неотговарящо на Енергийната стратегия на Република България. Решението на Съда не подлежи на обжалване. То показва, че правителството на Симеон Сакскобургготски отново е погазило законите на Р България. Щетата, която държавата е нанесла на потребителите е за около 43 млн. лв.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заяви, че няма намерение да изпълни решението на Съда.
Министър-председателят и Министерският съвет носят пряка отговорност за решаване на проблема, тъй като съгласно чл.11, ал.2 от закона за енергетиката председателят, заместник-председателите и членовете на ДКЕВР се избират и освобождават от Министерския съвет и се назначават от Министър-председателя.
Правителството досега не изразява отношение и не предприема мерки за решаването на проблем, отнасящ се до милиони български граждани. Такова поведение руши престижа на държавните институции, задълбочава кризата в доверието към съдебната власт и върховенството на закона.
Ние, народните представители от Демократи за силна България и БСДП, внасяме в Народното събрание Проект за решение, с което изискваме правителството Сакскобургготски да приведе цените на електроенергията в съответствие с Енергийната стратегия, което означава – да ги намали с близо една четвърт.
Предлагаме също, след влизане в сила на решението на съда, Министерския съвет да предложи механизъм за компенсиране на щетата нанесена на гражданите – потребители на електроенергия.
Очакваме всички народни представители да подкрепят решението, в противен случай самото Народно събрание ще допринесе за рушенето на авторитета на съдебната власт.
В Република България неспазването на закона от днешното правителство не е прецедент, а практика. Това поведение в цивилизования свят се окачествява като престъпно и води до незабавни оставки на управляващите. Неизпълнението решенията на съда не може да се толерира от Народното събрание, и ако управляващите си позволят това, не може да изискват спазването на Закона от българските граждани.
Настояваме нашата Родина да не губи сила и авторитет пред цивилизования свят, да не руши доверието на българските граждани в правовата държава и демокрацията.

18.03.2005г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти