Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

НЕЗАБРАВИМИТЕ НАШИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ

ГРУДИ ПАНЧЕВ

На 01.03.2005 г. се изпълват 3 години от смъртта на почетния председател на Българската социалдемократическа партия (БСДП) – инж.Груди Панчев. Това е човекът, от чийто дом на софийската улица “Цар Асен” № 51 тръгнаха мнозина към социалдемократическите идеали за свобода, справедливост и солидарност. Бай Груди, както свойски се обръщаха към него по-младите членове на БСДП, остана докрай верен на принципите, които е изповядвал цял живот.
Роден в трудните години след Първата световна война (1919 г.), той напуска със семейството си родния Дедеагач и споделя съдбата на хилядите прокудени българи. Груди Панчев обичаше да разказва за младежките си години, прекарани в Кърджали, за следването в Германия, за странната съдба на човека от сръбския партизански отряд, оказал се след 09.09.1944 г. в комунистическите лагери и затвори. Неговият житейски път е вечната борба за правдата, в която оцеляват само достойните.
В рубриката “Незабравимите наши предшественици” искаме да представим една друга, малко известна страна, от биографията на Груди Панчев – неговата журналистическа дейност. Материалите му, поместени на страниците на вестник “Свободен народ”, чийто зам.главен редактор е от 1945 г., често са свързани с нерадостната участ на тракийските изселници. През есента на 1946 г. заради политически коментари за обезличаването на Отечествения фронт и засилващата се комунистическа диктатура Груди Панчев е арестуван. Следва шумен процес и т.нар.”народна власт” го осъжда на 20 години затвор. Дванадесет години от младостта му преминават по българските затвори и в концентрационния лагер в гр.Белене. Това, което комунистите не успяват да убият, обаче, е неговата искрена вяра в свободата и демокрацията. Заради нея ние винаги ще го помним с добро и ще скланяме дълбок поклон пред паметта на човека Груди Панчев.


РЕКЛАМАТА КАТО СРЕДСТВО
(тракийска жалба)
Груди Панчев
(публикувано във в-к “Свободен народ”, бр.168 от 13.08.1946 г.)

Рекламата е един от най-важните фактори и двигатели в световната търговия и промишленост, и чрез нея се постигат колосални успехи. Това омагьосано средство, разбира се, не остава неизползвано и на политическата арена, където тоя, който иска да рекламира – показва само хубавата страна и иска да наложи онова, което търси и желае.
Напоследък в световния печат се появиха реклами от политически характер. Голяма реклама от този род е гръцката кампания, която се води от Атлантика до Пасифика. Рекламират гърците своите несправедливи искания и дори искат да се наложат. Нашата южна съседка, която от желанието си за заграби и то колкото се може повече чужди земи, не се спира пред нищо, а си служи и с рекламата. Но не всякога се постига успех с този вид реклама, защото това не е някакъв вид стока, а чужда земя, чуждо население, с което фактически иска да се търгува.
Напоследък гръцките мегаломани основаха в САЩ комитети, с които се цели да се заблуди будната американска общественост и с това да имат нейната подкрепа. Но американците не ще се заблудят от чисто търговската пропаганда на гърците, а дори може да се надсмеят, че потомците на елините искат да търгуват с чужда съвест. Тия същите “комитети” в Америка посещават най-видните политици, пръскат грамадни средства за тази реклама и дори в лицето на своя министър там се върши Гьобелсова пропаганда, която американците вече разбират.
Гръцкият народ винаги е живял и живее с предубеждението, че всеки световен катаклизъм е създаден, за да бъде използван от него и да получи това, което не е негово. Например, стотиците хиляди тракийски бежанци в България не могат дори да помислят, че световното обществено мнение ще бъде заблудено от гръцката търговска реклама и ще се повлияе при разрешаването на най-важните за България въпроси. Ние никога не ще забравим защитата на американската делегация след миналата световна война, когато тракийския въпрос бе тъй доблестно и енергично защитаван от нея.
Ние, като бедна страна, нямаме тия материални възможности, с които да поддържаме реклами от световен мащаб, а и никога не бихме постъпили по тоя начин. Правото дело няма нужда от подкупени съвести!!

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти