Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

С ОБИЧ ЗА “СВОБОДЕН НАРОД”

Бях любезно поканен да напиша нещо за нашата “Позиция” във връзка с четиринадесетата годишнина от възстановяването на вестник “Свободен народ”. Няма съмнение, че за човек, за когото този вестник е бил в течение на няколко години смисъл на политическата и професионалната му кариера, подобна покана е особена чест. Всъщност, по някакво знаменателно съвпадение, моя милост се записа в БСДП точно на 1 февруари 1990 г., стискайки в ръка прясно миришещият на мастило първи брой на вестник “Свободен народ”. Очевидно, това е бил някакъв знак на съдбата, че животът ми ще бъде тясно преплетен с феномена “Свободен народ”. Така и стана – през 1993 г., бях избран от ИБ на БСДП за главен редактор на вестника, като преди това бях минал през всички възможни нива на авторство в него, от отделни публикации, до водене на постоянна рубрика или както сега е модерно да се казва – “колумнист”.
От друга страна, аз не съм възстановител на “Свободен народ” – това направиха други, много достойни хора, за които ще стане дума по-долу. Нямам намерение да занимавам читателите с политически спомени, пък и казват, че мемоари почвали да пишат фалиралите политици. Но все пак ще се наложи този текст да има характера на своеобразни “записки” или ако предпочитаме медийно – политически скици. След като започнах работа над текста, видях, че няма как той да не се превърне в поредица – има страшно много неща, които да бъдат записани, а освен това да бъдат коментирани и анализирани. Съдбата на “Свободен народ” беше във висша степен функция на политическото поведение на БСДП, в частност на нейното ръководство. Затова, не става дума нито за куртоазия, нито пък да някакви сентименти, когато казваме, че историята на възстановения “Свободен народ” е поучителна. Тя трябва да бъде написана, (засега – съвсем на кратко) и да бъде познавана. Не само от социалдемократите, но и от всеки, който се занимава с историята и “анатомията” на българския преход или още по-точно – на българските преходи.
Пиша този текст съвсем спонтанно и на “прима виста” и за това е възможно някъде да сбъркам някое име или дата. Надявам се това да не стане, но от сега се извинявам на читателите ако допусна неточности – те ще са съвършенно неволни.

Теодор Дечев

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти