Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

ВЪЗСТАНОВЕНАТА БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ – 15 ГОДИНИ В БОРБАТА ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ
 
С шествие в столицата от площад “Славейков” до дома на почетния председател на БСДП инж.Груди Панчев, където на 26.11.1989 г. е възстановена публичната дейност на Българската социалдемократическа партия започнаха тържествата за отбелязване на 15-годишния юбилей. Членовете на Националния комитет и социалдемократи, дошли за празника от различни краища на страната, положиха венци пред мраморната плоча, поставена в памет на възстановителите. Думи на признателност към тези, които пренесоха идеите за свобода, справедливост и солидарност през мрачните години на тоталитарното комунистическо господство произнесоха техните следовници Йордан Нихризов и Теодор Дечев. От името на Националния комитет и Софийската градска организация на БСДП пред паметната плоча бяха поднесени венци на признателност. Цветя поставиха и представители на СДП начело със зам.председателя проф.Милен Семков.Зала “Надежда” в Софийската градска библиотека се оказа тясна за желаещите да присъстват на тържественото заседание на Националния комитет. То бе открито от члена на ИБ и председател на Софийската градска организация на БСДП Иван Гърнев. Първо думата бе дадена на почетния председател на партията инж.Александър Константинов – един от двамата живи възстановители.
В спомените си той се върна в онези дни, когато да обявиш възобновяването на дейността на опозиционна партия при конституционно утвърдена комунистическа власт бе акт на силна воля и смелост. Припомнени бяха имената и на останалите възстановители: д-р Атанас Москов, д-р Петър Дертлиев, инж.Груди Панчев, Виолина Лулчева, Руен Крумов и Михаил Петков. Обръщението към новия държавен глава Петър Младенов се оказва за тях и първата им проверка като съмишленици. Инж.Константинов разказа още и за атмосферата в дома на бай Груди Панчев – първия партиен клуб, както го наричаха всички. Хиляди са хората от цялата страна, получили своето кръщение в принципите на социалдемокрацията там на ул.”Цар Асен” № 51 в София.В залата прозвуча запис на последната реч на патриарха на съвременната социалдемокрация д-р Атанас Москов, произнесена на връх Бузлуджа през 1993 г. В нея Москов приживе дава отпор на всички онези, които се опитват да приватизират делото на социалдемократите със задна дата: “Тук на Бузлуджа е основана социалдемократическа и никаква друга партия.” – казва той за хората, желаещи да заграбят миналото на БСДП.
“Думите на Москов звучат актуално и днес,” – подчерта в словото си председателят на БСДП Йордан Нихризов – “защото претенциите на бившите комунисти са вече не само към историята, но и към настоящето на Българската социалдемократическа партия. Ние, обаче, ще покажем, че сме достойни продължители на идеите на нашите предшественици за социална справедливост и отстояване на националното достойнство.”Поздравления поднесоха представители на синдикатите: Пламен Димитров – зам.председател на КНСБ и д-р Йорданов – председател на АДС, и на социалдемократически партии – проф.Милен Семков –СДП, Гюнер Тахер – НДПС, Божидар Митев – БСД. На тържественото заседание присъстваше и родственика на д-р Атанас Москов – режисьорът Теди Москов.Във втората част на тържеството г-жа Петя Йотова и Теодор Дечев представиха хрониката “Възстановяване и дейност на Българската социалдемократическа партия 1989 г. – 1997 г.” с автор Елеонора Станоева. Свои впечатления от книгата споделиха нейният рецензент Ленко Русанов, Георги Михалков и Илия Ризов.
На финала отново прозвучаха гласовете на възстановителите д-р Петър Дертлиев и д-р Атанас Москов. Тържеството завърши с чаша шампанско в чест на юбилея. Подарък към социалдемократите поднесоха младежите в БСДП начело с г-ца Миглена Детинска, които възстановиха младежката организация на партията.
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти