Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Текуща информация / Пресцентър - съобщения

ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА БСДП ЧЕСТВАТ ПЕТНАДЕСЕТГОДИШНИНАТА ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАРТИЯТА
Със семинари, посветени на историята на Българската социалдемократическа партия и на целите и задачите на социалдемокрацията, в миналото и в наши дни, отбелязаха организациите от област Стара Загора и община Димитровград юбилея от възстановяването на партията. Лектори на двата форума, състояли се на 6 и 7 ноември, в гр.Стара Загора и Минерални бани, Хасковско, бяха проф.Милен Семков – преподавател по история в СУ “Кл.Охридски” и председателя на БСДП Йордан Нихризов.Семинарът в гр.Сара Загора бе под надслов +Европейска интеграция и национална идентичност”. На него бяха изложени вижданията на традиционната социалдемокрация в България по въпроса за процесите на евроинтеграция и необходимостта за отстояване на българските национални интереси в тях. Тази позиция има дълбоки исторически корени в БСДП още от 20-те – 30-те години на миналия век, когато видни лидери на тогавашната БРСДП (о) като Янко Сакъзов, Кръстю Пастухов, д-р Петър Джидров и д-р Атанас Москов са пледирали пред европейската общественост за проблемите на българите в Македония. Тяхната борба със сръбския шовинизъм е успяла да отвори очите на мнозина европейски политици. Днес задачите в тази насока са не по-маловажни, защото от решаването им зависи ролята на страната ни в обединена Европа и жизненото ниво на българския народ в близките 50 години.
Проф.Милен Семков засегна въпросите за разликата между европейската социалдемокрация и болшевизма, като се спря на митовете, насаждани десетилетия в съзнанието на българския народ. Той отбеляза същественото разминаване между думите на комунистическата пропаганда и делата, сътворени от нейните началници, както и близостта на диктатурите от болшевишки тип с фашистките управления в средата на миналия век в Европа. В техните взаимоотношения най-ярко проявени в процесите, протекли между Хитлерова Германия и СССР на Йосиф Сталин, се преплитат грубия интерес, подлостта и коварството, довели от съюзничество и ликвидиране на демокрацията в трети страни до грандиозния сблъсък помежду им.
Йордан Нихризов направи преглед на основните моменти в историята на БСДП и паралелите, които възникват със задачите за решаване днес. Той отбеляза, че макар и млада българската социалдемократическа мисъл в лицето на Янко Сакъзов изпреварва Западна Европа с повече от половин век. Опрян на оценката на току що възникващите отношения между работници и собственици, Сакъзов изгражда т.нар. “теория за общото дело” с фундаменталната теза за възможното партньорство между труда и капитала. Въпреки, че е участвала в управлението на страната твърде епизодично българската социалдемокрация има заслуги за въвеждането на редица социални закони, напр. този за 8-часовия работен ден. “Традицията, отбеляза Нихризов, продължаваме и днес в законодателната политика с редица проекти, довели до ратифицирането от България на “Конвенция 173 на МОТ”.Председателят на БСДП посочи също, че в началото на 20 век с навлизането на новите технически открития – телефона, радиото и др., даващи възможност за пряк контрол над все по-големи групи хора в разрушената от Първата световна война Европа, вземат връх тоталитарни режими. БСДП може да се гордее с факта, че нейните лидери от онова време твърдо са отстоявали каузата на демокрацията и жертвайки дори живота си са запазили чисти идеалите за свобода, справедливост и солидарност. “Наш дълг е – каза Нихризов – е да съхраним тези устои и да работим в интерес на честните хора в България като по този начин завещаем идеалите на социалдемокрацията на идните поколения.”
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти