Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

НЕЗАБРАВИМИТЕ НАШИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ
 
Най-често днес името на гр.Севлиево се свързва със социалдемокрацията заради това, че там скромно живя десетилетия и завърши своя жизнен път д-р Атанас Москов – патриарха на възстановените през 1989 г. идеи за свобода, справедливост и солидарност. Малцина са чували името на Андрей Конов – участник в Бузлуджанския конгрес от 1891 г. и близък съратник на Янко Сакъзов, или на неговия последовател социалдемократа Христо Баралиев.
 


ХРИСТО БАРАЛИЕВ
1889 – 1934 г.
 
Дейността на Христо Баралиев дълго време бе покрита с мълчание. Затова ще цитираме написаното за него от д-р Атанас Москов:
“Христо Баралиев угасна преждевременно на 24.07.1934 г. при операция. Останал невръстен без баща, той с упорити усилия завършва Априловската гимназия в Габрово. Там участва в социалдемократически младежки кръжок, и вече като убеден социалдемократ, широк социалист, учителства няколко години по севлиевските села. Поради дейността си като социалдемократ е уволнен със забрана да учителства. Със спестени през учителстването си пари и подпомогнат от съпругата си Денка Контева, учителка, завършва юридически науки в Белгия и се установява адвокат в Севлиево. На вратите на кантората му има надпис: “Защитавам бедните безплатно.”
Пламенен оратор, убедителен събеседник и пленителен за човешките души общественик, той изпъква като челник в града, уважаван и слушан политик. Затова той става достоен приемник на Андрея Конов, който беше първоучителят по социална демокрация, един от съучастниците при издаването в 1886 г. на първия социалдемократически вестник в България “Росица”, а след това и на първото в България обемисто, учудващо със съдържанието си списание “Социалдемократ”. Конов е също така активен в подготовката и участник в Конгреса на Бузлуджа на 2.08.1891 г. Многократно е избиран за народен представител преди и след Първата световна война.
Това политическо наследство Баралиев успява да утвърди и развие. Два пъти е избиран за народен представител, член е на Централния комитет на партията и неин секретар, заедно с Коста Лулчев.
Аз си спомням с признателност времето, когато като изключен ученик и секретар на Младежкото социалдемократическо дружество “Жан Жорес” го придружавах при обиколките му из страната.”
Фамилията Баралиеви има съществени заслуги за възстановяване на организацията на БСДП след 1989 г., а днес внукът Христо Баралиев е председател на партията в община Севлиево.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти