Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

НАШИТЕ НЕЗАБРАВИМИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ
 
Едно име на български социалдемократ близо половин век бе покрито с праха на мълчанието. Да пробие познатата комунистическа завеса на забравата не му помагаше нито уволнението в края на 19-ти век заради пропаганда на социалдемократическите идеи, нито научната дейност в областта на търговското право в продължение на 40 години, нито литературните проблясъци в неговия живот. С факта, че е бил заможен и образован човек, български патриот, и винаги далече от философията на червените ескадрони, той просто, за радетелите на тоталитаризма е бил докрай символ на онова, което те са отричали и дамгосвали с термина “социалфашист” и “шовинист”.
В този брой на “Позиция” в рубриката “Нашите незабравими предшественици” представяме социалдемократа:
 
Д-р ПЕТЪР ДЖИДРОВ
 
Роден е на 20.05.1876 г. в гр.Щип, Македония. Избягва от турското владичество и завършва педагогическо училище в гр.Кюстендил. Ненавършил 20 години става учител в гр.София. Скоро, обаче, Джидров се разделя с това поприще. Възприел идеите на социалдемокрацията, той става член на БРСДП. За сказката “Какво нещо е социализма?”, изнесена пред Софийското околийско дружество “Неофит Рилски”, е уволнен с протокол от 04.04.1896 г. По това време в негова защита застава писателят Алеко Константинов в качеството си на училищен настоятел.
Петър Джидров заминава за Германия, където следва право. После защитава докторат в Швейцария. Завръща се в България и започва да работи като адвокат. Става един от първите в кръга съидейници около Янко Сакъзов. Добър оратор д-р Джидров се впуска в обществената дейност. Многократно е избиран за народен представител. След Първата световна война става министър на правосъдието в правителството на Теодоров (1918 – 1919 г.).
През 1920 г. излиза от печат крупния научен труд на д-р Джидров “Коментар на Търговския закон”. Години наред това е единствената цялостна разработка върху постановленията на българския Търговски закон от 1897 г.
През 1924 – 25 г. в БРСДП (о) настъпват различия по отношение на оценката на управлението на Демократичния сговор. Д-р П.Джидров става един от ръководителите на течението, оформило се като Социалистическа федерация. Той възглавява федерацията, която по време на управлението на Демократичния сговор има в Народното събрание собствена парламентарна група. В крилото, оглавявано от Джидров, влизат Димо Казасов, Асен Цанков, Владислав Маринов и др. В другото течение на социалдемокрацията са Кръстю Пастухов, Григор Чешмеджиев, Коста Лулчев.
След деветнадесетомайския преврат от 1934 г. д-р П.Джидров се обявява категорично против принципите на новия режим. Заради крайното си отрицание е интерниран в гр.Елена. Това не спира неговата публицистична и литературна дейност.
Д-р Петър Джидров е автор на множество статии и брошури, сред които “Принципи и заблуждения в Българската социалдемократическа партия” (1903 г.), “Държавата, занаятчиите и работниците” (1906 г.), “Империализъм – социализъм и болшевизъм” (1921 г.), “Проблемът на Македония” (1930 г.), “Управление и народ” (1937 г.) и много други. Обнародвани са редица негови социални драми: “Под сянката на закона” (1921 г.), “По широк път” (1936 г.), “Трите хълма” (1936 г.), “Проклетият град” (1937 г.).
В периода след 1941 г. д-р П.Джидров се изказва възторжено за присъединяването на Македония към българското отечество. Това е напълно естествено за човек, за когото това е родната земя. След 09.09.1944 г., обаче, за статиите, посветени на Македония, той получава от т.нар. народен съд по “Процесът срещу интелектуалците” присъда от 11 години затвор като шовинист. Както пише в предговора си към второто издание на “Коментар на Търговския закон” д-р Атанас Москов през 1946 г. в затвора д-р Джидров споделил: “С Кръстю (Пастухов) сме били понякога на различни становища по някои въпроси на социалната демокрация. Тук си поговорихме много. Разбрахме се за всичко.”
В затвора П.Джидров започва да пише роман, който не успява да завърши напълно. Умира на 03.01.1952 г. Четиридесет години след смъртта си е реабилитиран. Днес благодарение на членовете на възродената БСДП неговото име носи една улица в район “Младост” в столицата. По странно стечение на обстоятелствата тя се пресича с бул.”Атанас Москов”, носещ името на съратника и човека, написал краткия предговор към второто издание на основния труд на д-р Петър Джидров, видяло бял свят едва през 1993 г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти