Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Становища и декларации / На общински организации

Д Е К Л А Р А Ц И Я
На ПГ на ОДС - Демократи за силна България и БСДП. Относно събитията в Българската православна църква

Последните събития в Българската православна църква предизвикват възмущението на вярващите и на гражданското общество. По нареждане на прокуратурата полицията превзе със сила 220 православни църкви и параклиси; превзе манастири, в които може да влезе единствено със страхопочитание. Сред тях има такива, които са строени с волни пожертвования на миряни и свещеници в последните години. Полицията прогони вярващи по време на богослужение и запечата църкви, както в най-мрачните години на комунистическия режим.Пред очите на богомолците бяха бити, ранени и арестувани свещеници.
ОДС - Демократи за силна България и БСДП протестират най-остро срещу това, че български държавни органи грубо потъпкват основни права и свободи на човека, защитени от Конституцията на Р. България, Европейската харта за правата на човека, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, както и Международния пакт за граждански и политически права и Всеобщата декларация за правата на човека на ООН.
По време на управлението на ОДС не бе позволено подобно посегателство върху чувствата на вярващите, защото това би представлявало погазване на свещени човешки права.
Приетият с гласовете на НДСВ, ДПС и БСП Закон за вероизповеданията е основната причина за днешното насилие. ПГ на ОДС гласува против този закон и сезира Конституционния съд и Съвета на Европа, защото предвиждахме, че той ще задълбочи разкола както в православната църква така и сред мюсюлманската общност.
ОДС - Демократи за силна България и БСДП настояват категорично властта веднага да отвори храмовете за вярващите и да остави техните свещеници да служат в тях.
Отново апелираме към вярващите и духовниците да проявят въздържаност и дух на смирение. Няма да престанем да повтаряме, че църковният клир е длъжен да даде пример за покаяние и да покаже воля за помирение като прослави мъчениците за вярата по време на комунистическия режим и заклейми техните убийци и мъчители.
ОДС - Демократи за силна България и БСДП призовават за спешна промяна на Закона за вероизповеданията и за свикване на Църковно народен събор. Църковният конфликт трябва да се реши от православните християни без политическа намеса.
22.07.2004 г.
София

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти