Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

З А Д А Ч А Т А

от Цвети Иванов

(публикувано във вестник “Свободен народ”, бр.58 от 25.03.1946 г.)


Вчера започнаха разговори между министър-председателя и опозицията за съставяне на ново правителство. Българският народ ще узнае от устата на самите участници какво точно се е казало при тези разговори и какво се е постигнало или пък защо нищо не се е постигнало. Но в съзнанието на всеки българин днес ясно се очертава голямата задача, която е поставена за разрешаване.
Българският народ се нуждае от три неща: политическа свобода и истинско демократическо управление, стопанско възстановяване и мир с победителите в тази война. Голяма народна задача е да се осигурят тези три неща на народа ни.
Свободен политически живот, истинско демократическо и парламентарно управление не можем да имаме при досегашния курс на вътрешна политика на насилия и на злоупотреба с властта. На всеки български гражданин трябва да му бъдат осигурени основните граждански и политически права, осветени от Търновската конституция. Българският гражданин трябва да бъде свободен от всякакъв страх за своето физическо, духовно и стопанско съществувание поради политическите му убеждения. Това трябва да се разбере от онези, които прокарваха досегашния курс на вътрешна политика. Търновската конституция трябва да бъде възстановена и зачитана.
Свободен политически живот и истинско демократическо управление можем да имаме само, когато дадем възможност на народа ни да прояви свободно своята воля за управлението на страната. А това може да стане само чрез свободни избори на Обикновено народно събрание. Сегашното ОФ Народно събрание не изразява народната воля и то трябва да си върви.
Стопанското възстановяване на страната е възможно, когато стопанските деятели се почувстват сигурни, че са защитени от законите на страната срещу всякакво своеволно и незаконно посегателство и вмешателство в техните предприятия и инициативи. Стопанско възстановяване, без стопанска сигурност и законност, не може да има. На второ място е необходимо истинско лоялно сътрудничество на всички стопански слоеве и деятели - работници и собственици, селяни и занаятчии, търговци и потребители.
Най-сетне, българският народ се нуждае от мир с победителите и то справедлив мир, който да спаси страната ни от стопанска разруха и социални сътресения. Но за да можем да извоюваме справедлив мир и благосклонно отношение и на трите велики сили победителки, ние се нуждаем от истинско демократично и представително правителство, зад което да стои целият български народ. Не заради исканията на други, малки или големи, ние трябва да се стремим към народно единение и към правителство на народно единение, а заради самите нас и заради трайните интереси на българския народ.
Пред тази голяма народна задача всяка жертва е малка. С това съзнание нашите представители участват в сегашните разговори. И ако те държат твърдо на някои от своите искания, това те правят не в свой личен или партиен интерес, а в името на народните интереси. На нашия народ трябва да се даде демократично управление, стопанско възстановяване и окончателен мир. Ако днес опозицията отстъпи и предаде народните интереси, голямата народна задача не ще бъде разрешена. Напротив, ще дойде катастрофата.
Необходимо е сегашните български властници да се проникнат от големината на задачата и да дадат своя принос за нейното разрешаване.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти