Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

Ц В Е Т И И В А Н О В


Роден на 24.VІІІ.1914 г. в гр.Оряхово, загива трагично на 23.VІІ.1950 г. в концлагера Белене. Още от юношестките години се ориентира към журналистиката. Сътрудничи на ученическия вестник “Струя” и на вестник “Трезва борба”.Става един от видните деятели на Съюза на социалистическата младеж, а впоследствие и на БРСДП (о). Участва активно във въздържателното движение. Завършва право в Софийския университет през 1937 г.
Блестящ литературен критик на 26 години Цвети Иванов става директор на издателство “Хемус”, където се издават книгите на най-видните български писатели. В неговата редакторска стаичка на ул.”Солунска” гостуват големите имена на българската литература Иван Хаджийски, Емилиян Станев, Коста Петканов, Ангел Каралийчев, Георги Райчев, Павел Вежинов и др.
Като журналист сътрудничи на редица социалдемократически издания. Редактор е във в-к “Социалдемократическа младеж”, “Дъга” (след 9.ІХ.1944 г. - гл.редактор), “Огледало” (1935-36 г.), “Сигнал” (1936 г.), “Предел” (1937-38 г.). От 16 септември 1946 г. до 29 юни 1946 г. е главен редактор на в-к “Свободен народ”. Неговата Голгота започва със знаменитата статия “Не разрушавайте всички мостове”, публикувана в бр.129 от 27 юни 1946 г. на в-к “Свободен народ”. Написана под прясното впечатление от осъждането на Кръстю Пастухов, нейните редове са страстен зов за граждански мир и разбирателство: “Никога в политическата история на българския народ не се е налагало така повелително и неотменимо твърдото и фанатично придържане към мирните и законни средства и методи за политическа борба, както сега. И никога българският народ не се е нуждаел така от свободно и демократично управление, както сега. Изживяваме толкова напрегнати и съдбоносни дни, че, без да сме последователи на великия Толстой, бихме казали: дори и срещу най-страшните насилия на властниците народът и демократическите политически сили трябва да отговорят единствено с мирните и законни средства на борба за демократизиране на режима. Нашата задача не е да провалим с трясък и кърви сегашното управление на страната, а да го преобразуваме и преустроим на истински демократични основи и да го принудим да си служи само с демократични начини на управление и законодателствуване. Великата задача на момента е да избегнем на всяка цена каквато и да било вътрешна междуособица ...
И затова ние, социалистите, зовем: не разрушавайте всички мостове. Оставете открит пътя, по който можем да се съберем. Доброто на народа ни иска това и ние трябва да му го дадем.”
Въпреки това те осигуряват на автора си затвор от 1 година 7 месеца и 15 дни. Цвети Иванов повече не вижда свободата. Вместо да бъде освободен след излежаване на присъдата, е изпратен в концлагер Белене, където на 36 години загива в страшни мъки от тетанус.
Перото на Цвети Иванов представяме в “Позиция” със статията “Задачата”, публикувана в бр.58 от 25.ІІІ.1946 г. на в-к “Свободен народ”.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти