Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Становища и декларации / На партийни органи

НАКЪДЕ СЛЕД РИМ ?
Участието на БСДП на заседанието на Съвета на Социалистическия Интернационал в Рим, първоначално породи надежди, че започва процес на нормализация на отношенията между българските социалдемократи и ръководството на най-голямата наднационална политическа организация в света. Проведените разговори с г-н Луис Аяла и с г-н Пиеро Фасино - съпредседател на Комитета на СИ за Централна и Източна Европа, създаваха впечатление, че ръководството на Социнтерна вече е достатъчно информирано за актуалния политически курс на БСДП, както и за ангажиментите поети пред Генералния секретар на СИ, по време на срещата му с Йордан Нихризов, Теодор Дечев, Цветанка Вълчева и Христо Чешмеджиев през ноември 2002 г. в София.
По време на срещата на Теодор Дечев с Луис Аяла и Пиеро Фасино бяха потвърдени заявените от БСДП намерения - провеждане на независима социалдемократическа политика, хармонизиране на политиката на БСДП с вижданията на ПЕС и СИ, участие на предстоящите местни избори изключително по самостоятелен начин или в социалдемократически конфигурации, заедно с партии като СДП, НДПС, БЕСДП, Нова СДП и др.
Потвърдена беше и заявената през ноември 2002 г. готовност за диалог с фракцията около Петър Агов. Още през ноември 2002 г., ръководството на БСДП пое ангажимент лично пред Луис Аяла, в случай на благоприятен развой на разговорите с Агов и съмишлениците му, да се предприемат стъпки за реинтегрирането им в БСДП или поне за позитивно взаимодействие по време на местните избори.
Всички тези заявления бяха приети с демонстративно задоволство и през ноември от Луис Аяла и през януари, по време на разговорите в Рим. Нещо повече - през ноември 2002 г., Аяла заяви, че заявеното от БСДП трябва да се приема като "много добра новина" и може да бъде част от позитивното послание на подготвяната среща на Комитета на СИ за Централна и Източна Европа (КСИЦИЕ) в София. Скандалът между Петър Агов и Георги Анастасов, беше направил Аяла доста скептичен относно целесъобразността на провеждането на среща на КСИЦИЕ в София. Заявлението на ръководството на БСДП, че е готово да седне на една маса с всички политически партии и фракции, поканени от СИ, без никакво изключение, видимо оживи Генералния секретар. Той заяви, че има ясна промяна в обстоятелствата и пое ангажимент до края на ноември да осъществи нов контакт с ръководството на БСДП, (в частност с Теодор Дечев и Христо Чеушмеджиев), за да се уговорят подробностите около помощта която биха могли да окажат за успешното провеждане на запланувания форум в София.
Според Луис Аяла първоначално предвидената дата за срещата на КСИЦИЕ в София трябваше да е в средата на декември. От една страна той се оплакваше, че е в "цайтнот". От друга страна не беше сигурен, че трябва да проведе един форум в София, единствените сигнали от който да бъдат свадите между отделните фракции в българската социалдемокрация. Заетата от БСДП конструктивна позиция, която не беше съвсем нова за Аяла, (преди това му бяха изпратени няколко писма в този дух), предизвика много положителна реакция у нашия гост. Той дори заяви, че най-после е чул нещо хубаво, откакто е в София.
Разговорът с Луис Аяла през ноември беше пределно откровен и без всякакви заобикалки. Генералният секретар на СИ в прав текст заяви на представителите на ръководството на БСДП, че приемането на БСП в Социнтерна предстои. Според Луис Аяла "БСДП беше партията на деветдесетте години, когато бяха от значение идеите, ценностите и партийните програми. Днес дневният ред е друг. В началота на 21-ви век са важни прагматичните аспекти на евроинтеграцията". Преведено на български език това означава, че в съвсем обозримо бъдеще България ще излъчва цели 15 евродепутати, като по тази причина първо евросоциалистите от ПЕС, а след известно време и "планетарните социалдемократи" от СИ забравиха огромните си резерви към БСП и започнаха да я разглеждат като перспективен партньор. В отговор на това заявление, представителите на БСДП обясниха, че нямат никакво намерение да оспорват мнението на ръководството на СИ и на партиите - сестри. Беше заявена готовност, да бъде прието мнението на СИ без всякакви обструкции, като единствената уговорка беше, че БСДП под никакъв предлог не би тръгнала на механично обединение с БСП и че не това е начинът за създаване на "единен социалдемократически субект".
Луис Аяла изрази задоволство от позицията на БСДП по този въпрос. Той подчерта, че личното му желание е "смяната на дневния ред" да не навреди на "старите му приятели от БСДП", които "са му добре познати" и той не иска нещата да стават за тяхна сметка. Изобщо през ноември, Генералният секретар на СИ заяви, че си тръгва от София със съвсем нова представа за позициите на БСДП и че веднага "ще говори с няколко ключови личности" за настъпилите изменения в обстановката.
В заключение пред Луис Аяла беше поставен въпросът за желанието на БСДП най-после да се уреди въпросът с изплащането на дължимия членски внос, като централата в Лондон даде указания как това да стане технически. Генералният секретар не възрази. Той не възрази и на поканата, да бъде осъществена връзка (линк) от сайта на Социнтерна към сайта на БСДП - www.bsdp.bg
Настъпиха седмици на очакване. Неколкократно беше осъществена телефонна връзка с централата на СИ в Лондон, където ни уверяваха, че съобщенията ни незабавно ще бъдат докладвани на г-н Аяла. Предвиденото за декември заседание на КСИЦИЕ в София не се състоя. За сметка на това на 20 - 21 януари в Рим, трябваше да се състои заседание на Съвета на Интернационала. ИБ на БСДП взе решение, че на това заседание трябва да се участва на всяка цена.
В Рим беше изпратен Теодор Дечев. Достатъчно подробности за това как протече мисията му в Рим са дадени в материала "БСДП в Рим", поместен в брой 6 на вътрешно партийния бюлетин "Позиция" и в официалния интернет сайт на партията. Важно е да се напомни, че на заседанието на Съвета на СИ в Рим, Георги Анастасов присъства с претенцията, че представлява БСДП, а не Партия "Български социалдемократи". По време на срещата на Съвета на СИ, представителят на легитимното ръководство на БСДП - Теодор Дечев провеждаше линия на поведение, което да изключва каквито и да са скандали. Първо, това беше разумната линия на поведение. Второ, такава беше договорката с представителите на доброжелателни към нас партии - сестри, които съдействаха Дечев да бъде допуснат да участва на срещата.
По време на срещата с Луис Аяла в Рим, повторно беше поставен въпросът, че няма връзка от сайта на СИ към официалния сайт на БСДП. Основание за такава претенция от наша страна, даваше устното съгласие, дадено от Аяла по време на срещата в София през ноември 2002 г. Луис Аяла потвърди, че е получил специално изпратеното му писмо от председателя на БСДП по въпроса за връзката между сайтовете и заяви дословно: "Мисля, че в момента е в интерес на всички фракции, да не се пуска линк към никой от българските сайтове". Тази позиция не беше в интерес на БСДП, но по понятни причини нямаше как да бъде оспорена - все пак секретариатът в Лондон администрира сайта на СИ. По-важното е, че на 21-ви януари 2003 г., Луис Аяла заяви по този въпрос позиция на "еквидистанция" (равноотдалеченост) от БСДП и партията на Анастасов.
След завръщането си в София, Теодор Дечев докладва подробно случилото се пред ИБ на БСДП и оценката беше, че епостигнат някакъв напредък. В официално поместените още на 22 януари 2003 г., материали за Римското заседание на съвета на СИ, България беше удостоена само с едно изречение в доклада на Генералния секретар, в което той съобщава че е имал срещи в София без да назовава имена на партии или личности. Докладът на Комитета на СИ по финасовите и административни въпроси - SIFAC, по принцип не се публикува, но Теодор Дечев успя да го изслуша на закритото заседание в Рим. В доклада само беше споменато за продължаващото разделение на социалдемократите в България, и че (дословен цитат) "... наскоро една от фракциите се е преименувала". Теодор Дечев не е присъствувал на заседанието на SIFAC, както и никой от българските партии, тъй като там участват ограничен брой представители на партиите - сестри, избрани съгласно Статута, от Съвета на СИ. Така или иначе, в Рим за България публично не беше казано почти нищо, освен разбира се новината, че все пак ще има заседание на КСИЦИЕ в София. В списъка на участниците, Георги Анастасов беше посочен като представител на БСДП. Точно в този вид списъка беше поместен и в официалния сайт на СИ на 22 януари 2003 г.
С оглед на всичко това, председателят на БСДП - Йордан Нихризов изпрати на 25.01.2003 г. писмо до Генералния секретар на Социнтерна със следния текст:

ДО
ЛУИС АЯЛА -
ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР
НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ
ИНТЕРНАЦИОНАЛ

ДРАГИ ЛУИС,
Искам да Ви изкажа своята благодарност за сърдечното отношение, изразено от Вас към заместник председателя на БСДП г-н Теодор Дечев по време на заседанието на Съвета на Социалистическия интернационал в Рим. Макар да ни се наложи да преодоляваме някои трудности в комуникациите, ние желаехме на всяка цена да потвърдим, че в БСДП държим на дадената дума и на поетите по време на срещата ни в София ангажименти. Ние желаем да продължим да участваме в работата на Социалистическия интернационал и да сътрудничим с партиите - сестри, членуващи в него. Надяваме се ползотворното ни сътрудничество лично с Вас също да продължи успешно.
Същевременно не мога да не изразя своето учудване и съжаление за това, че официалната покана за участие на заседанието на Съвета на Интернационала в Рим, беше получена г-н Георги Анастасов.
Както вече Ви е известно, на 22.09.2002 г. той обяви образуването на нова партия под името: "Партия Български социалдемократи" (Party Bulgarian Social Democrats), която до този момент дори не е още официално регистрирана съгласно българското законодателство. Не става въпрос за ревност на една социалдемократическа фракция в България към друга. Става дума за пълното объркване, в което изпадна българското общество по отношение на политиката на СИ към социалдемократите в България.
Към днешна дата, в България е регистрирана Българска социалдемократическа партия (БСДП) с председател - Йордан Ангелов Нихризов и заместник председател - Теодор Данаилов Дечев.
Г-н Георги Анастасов проведе конгрес на несъществуваща в правния мир партия, на който отстрани г-н Петър Агов. Поради абсолютния правен абсурд, възникнал в тази ситуация, с която Вие сте подробно запознат, г-н Георги Анастасов учреди нова партия - "Партия Български социалдемократи". Това не пречи на г-н Анастасов да се хвали пред българските медии, че въпреки краткия й тримесечен живот, партията му вече е приета за член на Социалистическия интернационал. Г-н Анастасов записа това твърдение в документите на партията си и го експонира в нейния уеб - сайт.
Нещо повече - той твърди, че БСДП вече не е член на Социалистическия интернационал и че на Съвета в Рим, за член е била приета "Партия Български социалдемократи". Иначе казано - на международни форуми като този в Рим, той участва под името БСДП, а в България твърди, че международно признатата партия е неговата формация - "Партия Български социалдемократи". Това е съществено разминаване както с фактите, така и с елементарните етични норми.
При тези обстоятелства ми е твърде трудно да опровергавам пред журналистите в България твърденията на г-н Анастасов, че е платил за членството на БСДП в Социалистическия интернационал, и че идеята за операцията с подмяна на името е дошла от Лондон.
Не бих могъл да опровергая и твърденията, че регистрацията на БСДП в Социалистическия интернационал вече е заменена с регистрация на "Партия Български социалдемократи". За съжаление, тези твърдения се приемат от журналистите, тъй като повече от година ние не получаваме отговор за задълженията на БСДП към Социалистическия интернационал, които желаем съвестно да изплатим.
Драги Луис,
Ние не оспорваме, че ръководството на СИ може да има критики към нашата политика в България и дори да я отхвърля. Но ние не бихме желали СИ да изглежда в очите на българската общественост като организация, която напълно игнорира решенията на съдебната власт в България. Съдебният процес за това, кое е законното ръководство на БСДП, започна през 1998 г. и до ден днешен се следи с внимание от медиите. Не мисля, че социалдемокрацията печели нещо от постоянните изявления на г-н Анастасов, че СИ и лично Вие не признавате решенията на българския съд.
Може да не е в наша изгода, но мисля че ръководството на СИ трябва да вземе становище по въпроса, кой е член на СИ - БСДП или ПБСД. Ваше право е да имате предпочитания към политиката на една или друга фракция на българската социалдемокрация. Ние не сме абонирани за одобрението и симпатията на ръководството на СИ. Не сме и монополисти над правото да изповядваме социалдемократическите идеи. Но в момента точно ние представляваме БСДП в България.
По време на срещата ни в София, ние Ви запознахме със сериозните промени в политическата линия на БСДП. Ние сме твърдо решени да провеждаме независима социалдемократическа политика и сближаване с другите фракции на българската социалдемокрация. Това смятаме да докажем на практика по време на предстоящите през тази година местни избори.
Вече направихме практически стъпки към сближаване с останалите социалдемократически групи. Неотдавна беше подновена дейността на Фондация "Атанас Москов", като в нея са представени БСДП (с председател Йордан Нихризов), Българската единна социалдемократическа партия (с председател Вълкана Тодорова), Българската социалдемократическа платформа (с председател Петър Агов), Евролевицата (с председател Александър Томов) и дори Българската социалистическа партия (с председател Сергей Станишев). Мисля че това е както добър знак, така и добра практическа стъпка към сближаването на различните социалдемократически фракции.
Ние не сме враждебни към различните социалдемократически фракции в България, независимо от многобройните удари и обиди, които сме получили от тях през изминалите години. Ние искаме да съдействаме на консолидацията на социалдемократите в България, а не да и пречим. За това и поехме определени ангажименти, които бяха потвърдени пред Вас и пред Пиеро Фасино в Рим от г-н Теодор Дечев. Ние Ви обещахме, че в интерес на социалдемокрацията бихме седнали дори на една маса с г-н Анастасов. Проблемът обаче е там, че сега той се смята за "изборът на Социнтерна" и откровено саботира всякаква нормализация на отношенията ни. На думи и той е за единството на социалдемократите, а на практика противодействува на сближаването по места и разпространява абсурдния слух,че "Социнтернът е разпуснал БСДП".
Това твърдение се лансира напълно сериозно, колкото и абсурдно да звучи. В навечерието на подписването на споразумение за сътрудничество между БСДП и ПБСД и други социалдемократически формации в Пловдив, (вторият град в България, където БСДП участва ефективно в управлението вече 8 години), на нашите съпартийци е било предложено да подпишат от името на Българския социалдемократически съюз, защото ... "на заседанието в Рим Социнтернът бил разпуснал БСДП". Готови сме да игнорираме дори такива провокации, защото смятаме, че заседанието на Комитета на СИ за Централна и Източна Европа в София, може да изиграе важна роля в процеса на консолидацията на социалдемократите в България. БСДП иска да вземе дейно участие в съвещанието на Комитета за Централна и Източна Европа и както казахте Вие "да стане източник на добри новини". Готови сме да бъдем дори съорганизатори - домакини на срещата, заедно с другите леви партии. Тук обаче демонстрирането на едностранни предпочитания от страна на ръководството и секретариата на СИ, могат да изиграят лоша шега на всички. Веднъж почувствала се "благословена" от Лондон, всяка една социалдемократическа фракция в България започва незабавно да спекулира с това и да игнорира останалите.
Не бихме желали трети лица, да говорят от наше име и да изразяват позиции, които никога не сме застъпвали. Ние, разбира се не сме в позиция да поставяме условия, но най-добронамерено предлагаме в срока, който остава до срещата да намерим начин за редовна комуникация, който да не се влияе от субективните случайности. Искаме да си бъдем взаимно полезни и заедно да направим необходимото за популяризиране и издигане на социалдемократическите ценности в очите на българите.
За да осъществим това е необходимо, освен всичко друго и взаимно доверие. Ние не си правим илюзии за резервираното Ви отношение към нашата политика, но твърдим че предложенията ни са добронамерени и не целят политическото облагодетелствуване само на БСДП. Надяваме се, че в скоро време ще можем да Ви информираме за нови практически стъпки за консолидация на социалдемократите в България.

25.01.2003 г. ПРЕДСЕДАТЕЛ БСДП:
/Йордан Нихризов/

Текстът на писмото не се нуждае от коментар, то говори само за себе си. Както се вижда, към 23 - 25 януари 2003 г., когато то беше подготвено за изпращане, нямаше никакви симптоми за някакви драматични "структурни промени" в българското представителство в Социнтерна, ако не броим биенето в гърдите на Георги Анастасов, че е "най - най - по" в българската социалдемокрация.
Неочакваната промяна дойде на 29 януари 2003 г. На този ден при обичайния преглед на съдържанието на сайта на Социнтерна, се установи, че вместо БСДП в списъка на партиите - членки фигурира ... Партия "Български социалдемократи" - ПБСД. Още по-шокиращо беше това, че в списъка на участниците на срещата в Рим, името на партията от чието име се беше представил Георги Анастасов - БСДП беше заменено със задна дата с това на ПБСД. Последната стъпка ужасно напомна за романа на Оруел - "1984", за "Министерството на истината" и за неговата функция да коригира миналото, с оглед на конюнктурните потребности на настоящето. Така секретариатът на СИ в Лондон, влезе в ролята на "Големия брат" от "1984". Наистина - без да ни наблюдава постоянно, но иначе с всички останали "атрибути" и "реквизити" на основния властов фактор от романа на Оруел.
Тук е важно да се направи коментар. "Де факто", налице е подмяната на БСДП с Партия "Български социалдемократи". Изобщо няма да коментираме нравствено етическата страна на подобна подмяна. По-важното е, че "де юре", до този момент не е станало нищо. Подмяната е извършена във флагрантно нарушение на Статута на Интернационала, по един нерегламентиран (за да не употребим по-силен израз), непрозрачен и СКРИТ от партиите - сестри в СИ начин. По начало Партия "Български социалдемократи" е нова партия (регистрацията й излезе в "Държавен вестник", точно когато се разиграва описаната драма). За да бъде приета тя в Социнтерна НА МЯСТОТО НА БСДП, трябва последната да бъде ИЗКЛЮЧЕНА ПРЕДИ ТОВА. Подобно нещо, разбира се няма. Според Статута, партия може да бъде изключена само на Конгрес и то с квалифицирано мнозинство от 2/3 от имащите право на глас партии. Такова нещо не е ставало, а е и съмнително дали ще стане. В случая е налице опит, партиите - сестри да бъдат заблудени, че просто БСДП се е преименувала на Партия "Български социалдемократи". Ако някой обърне внимание на факта, че БСДП си е жива и здрава, под старото си име и води интензивна кореспонденция с партиите - сестри, тогава се подхвърля баснята, че "истинската БСДП" едва ли не е била забранена от "лошото крайно дясно правителство на Иван Костов", което е притиснало независимия български съд "да подари" марката БСДП на Йордан Нихризов и "групичката около него".
Разбира се, очакването на главните изпълнители на тази операция е, че изобщо няма да им се наложи да дават подобни пространни обяснения. В СИ, въпросът за членството на една или друга партия отдавна се решава в крайно ограничен кръг, при сто процента НЕпрозрачна процедура. Още повече, че описаната "операция" беше извършена вече веднъж през 1996 г., макар и при съвършенно различни обстоятелства във връзка с членството на естонските социалдемократи.
Сега се очаква нервите на ръководството на БСДП да не издържат и то с омерзение да се откаже да се занимава с въпроса за членството в СИ. И за това има прецедент. През 1995 - 1997 г., Словенската социалдемократическа партия беше подложена на неприкрит тормоз и унижения, като накраясловенците се принудиха да напуснат доброволно Социнтерна. Днес те са си пак втората по сила партия в Словения, но за съжаление членуват в ... Европейската народна партия (ЕНП), където бяха приети радушно.
В случая с БСДП обаче, групичката комбинатори от секретариата на СИ и от SIFAC, са си направили сметката много погрешно. Никой в БСДП няма намерение да се откаже с лека ръка от социалдемократичната си идентичност, от сто и дванадесет годишна история и най-вече от ИСТИНАТА, за да направи удоволствие на един дребен политически играч като Георги Анастасов и на неколцината му международни покровители.
По тази причина, незабавно беше изпратено писмо до Председателя на СИ, до Генералния секретар, до председателите на комитети в СИ и до ръководствата на партиите - сестри. В него бяха изоставени всякакви фалшиви любезности и нещата бяха назовани с истинските им имена. Привеждаме пълния текст на това писмо:

До Г-н Луис Аяла - генерален секретар на СИ
Копия до:
Г-н Антонио Гутиереш - президент на СИ
Председателите на комитети към СИ
Партиите - сестри от СИ

Уважаеми Г-н Аяла,
Пишем Ви тези редове със смесени чувства на съжаление и възмущение. На 29 януари 2003 г., ръководството на БСДП установи, че в официалния сайт на Социнтерна името на БСДП е подменено с името на новосъздадената Партия "Български социалдемократи". От официалния сайт на СИ, през името Партия "Български социалдемократи" е направена връзка със сайта на партията на г-н Георги Анастасов. Без да нарушаваме добрия тон се налага да Ви зададем няколко въпроса:
- Откога партия "Български социалдемократи" е член на СИ, при това със статут на пълен член? Известно е, че тя е създадена само преди няколко месеца. Информираме Ви, че дори официалната процедура по регистрацията на Партия "Български социалдемократи" не е приключила - до този момент не е обнародвано съобщение за регистрациятга й в "Държавен вестник". Партия "Български социалдемократи" по никакъв начин не може да претендира, че е "преименуваната БСДП", защото БСДП има перфектна регистрация според българското законодателство и никой от нейните партийни форуми не е взимал решение за преименуване или за ликвидиране на партията.
- Не ни е известно също така Съветът на СИ, състоял се на 20 - 21 януари 2003 г. в Рим да е взимал подобно решение. Заседанието на Съвета беше внимателно проследено от нашия представител - г-н Теодор Дечев. Също така, в публикуваните в сайта на СИ официални материали няма и дума за изключване на БСДП, за приемане на Партия "Български социалдемократи" и за каквито и да са решения, свързани с членството на някоя партия в СИ. Г-н Анастасов твърди, че това е решение на SIFAC. Вярно ли е това? Това ли е органът, който взима окончателните решения кой членува в СИ и кой не?
- Ако смятате, че действително има легитимно решение за замяна на БСДП с Партия "Български социалдемократи", защо то е взето по такъв непрозрачен, дори конспиративен начин. По какъв начин съответствува това на постоянните призиви на СИ за "прозрачност и морал в политиката". Нашият представител - г-н Теодор Дечев е разговарял и с Вас и с г-н Пиеро Фасино, като ясно се е заявил кого представлява. Защо на него не е било заявено, че БСДП вече не е член на СИ.
- Резолюциите на Съвета на СИ, както и т. нар. "provisional list of participants" бяха експонирани в Интернет още на 22 - 23 януари 2003 г. Защо промените в сайта на СИ, свързани с подмяната на БСДП с Партия "Български социалдемократи", бяха извършени тихомълком една седмица след заседанието в Рим? В оригиналния "provisional list of participants", раздаден на участниците в Съвета на СИ в Рим, г-н Георги Анастасов първоначално фигурираше като член на делегацията на БСДП. (Друг е въпросът с какво основание ...). Същият списък беше пуснат в официалния сайт на СИ веднага след приключване на заседанието на Съвета. Защо на 29 януари в този списък със задна дата беше извършена промяна на името на партията? Не Ви ли напомня това за Оруел и неговото "Министерство на истината", където миналото се променя в зависимост от нуждите на настоящето?
- Защо този акт на практическо изключване на БСДП от СИ стана точно в момента, когато БСДП заяви желанието си да следва политика, която е максимално координирана със СИ и ПЕС? Защо това не стана през изминалите четири години от 1997 г. до 2001 г., когато БСДП беше постоянно критикувана от ПЕС, като член на "дясна" коалиция? Кого уплаши заявената от нас позиция за провеждане на независима социалдемократическа политика в тясно сътрудничество с българските профсъюзи и други гражданскси организации, съгласувана със становищата на СИ?
- Защо при срещата ни в София, през ноември 2003 г., Вие заявихте че нашата позиция е "добра новина" и дори поехте ангажименти за уреждането на положението на БСДП в СИ? Ще отречете ли че поехте такива ангажименти?
- Защо в продължение на години Вие не отговаряхте на нашите запитвания за размера на дължимия от БСДП членски внос и за банковата сметка по която да бъде преведен? Вярно ли е, че г-н Анастасов си е "купил" членството в СИ, както сам той цинично заявява, като е внесъл пълния размер на дължимия от БСДП членски внос?
- Защо БСДП не получи отговор на нито едно писмо, на нито един факс и на нито един е-mail, изпратени до централата в Лондон. Защо при многобройните ни обаждания по телефона в Лондон, ние нито един път не бяхме свързани с Вас, а бяхме уверявани, че оставяните съобщения са Ви предадени точно и изцяло?

Уважаеми Г-н Аяла,
Този текст не е плод на емоции. Искаме да Ви уверим, че ние не приемаме тази непрозрачна, конспиративна и немотивирана официално пред никого стъпка с ПОДМЯНАТА на БСДП с Партия "Български социалдемократи". Ние сме хора, които са се гордяли и се гордеят със социалдемократическите си идеи и принадлежността си към социалдемократическото семейство. Затова ние няма да замълчим и тихомълком да оставим нещата да си вървят, както неизвестно кой в ръководството на СИ е решил.
Имаме честта да Ви уведомим, че ние протестираме срещу извършената манипулация пред Вас, пред председателя на СИ - г-н Гутиереш, пред SIFAC и пред всички партии сестри, с които поддържаме контакти. Ще протестираме тази непрозрачна и обидна за нас манипулация и пред предстоящото заседание на Комитета на СИ за Централна и Източна Европа в София, както и пред Конгреса на СИ в Сао Паулу.
Ние нямаме намерение с лека ръка да отминем това открито предизвикателство срещу автентичната българска социалдемокрация. Предполагам, че си давате сметка за две неща:
- Ние сме свикнали на всякави удари от свои и чужди. Няма да се примирим да бъдем отстранени от СИ по "административно - бюрократичен" начин. Ние няма да се откажем от социалдемократическите си възгледи. Никой не може да администрира възгледите на ръководството и на членовете на една партия.
- Използуването на подобни похвати изобщо не е начинът за постигане на консолидация на социалдемократическите фракции в България.

Ние сме далеч от мисълта, че СИ не може да има критики по повод водената от нас политика. Ръководството на СИ е в правото си да ни обвинява в принципни нарушения на политиката, която се смята за присъща на една социалдемократическа партия. Но е абсолютно недопустимо една от партиите - основателки на Втория Интернационал да бъде изключвана при пълно мълчание, непрозрачност на решението и при пазене на пълна тайна. Според възгледите на съвременното цивилизовано общество, дори и най-големите престъпници имат право на справедлив и честен процес. Ние не бяхме удостоени дори с една по-сериозна "fact finding missiom". По време на Вашето посещение в София, бяхме удостоени с усмивки и прегръдки, а не с предупреждение за изключване. Кого обслужва подобна политика?

Уважаеми Г-н Аяла,
Ние не влагаме никакво лично чувство към Вас в това писмо. Но бездушното мълчание е в разрез както с личните ни разбирания, така и със социалдемократическата традиция. Затова и открито заявяваме пред Вас нашето несъгласие и протест срещу случилото се. Ние вярваме, че ръководството на СИ ще преразгледа абсурдното подменяне на БСДП с Партия "Български социалдемократи". Ако действително смятате, че БСДП като цяло не отговаря на критериите за членство в СИ и че тя не е социалдемократическа партия, смятаме че ще бъде честно и справедливо да получим официално решение за това, санкционирано от съответния форум на СИ.
Ние не се молим за снисхождение, а искаме честност и прозрачност в нашите отношения. Какъвто и да бъде Вашия отговор, ние ще продължим да следваме социалдемократическа политика. Смятаме, че за изтеклите 13 години на политически преход в България, БСДП е допринесла повече от която и да е партия за прокарването на социалдемократическите ценности в политическата практика.
Каквото и да бъде решението на ръководството на СИ, ние оставаме Ваши приятели и приятели на социалдемократическото семейство. Но ние не можем да допуснем подобно пренебрежително отношение към партия със 111 годишна история. Надяваме се аргументите ни да бъдат преценени хладнокръвно ибезпристрастно.

Искрено Ваши:
Йордан Нихризов, председател на БСДП
Теодор Дечев - заместник председател на БСДП по международните въпроси

Излишно е да се обяснява, че нито едно от тези писма не е получило отговор до този момент. Просто няма какво да се напише в отговор. За сметка на това, трябва да се направи анализ на възможните сценарии от тук нататък.
На заседанието в Рим, беше взето решение поредният конгрес на СИ да се състои през лятото на 2003 г. в град Сао Паулу в Бразилия. (Поводът за това е избирането на социалдемократ за президент на Бразилия). Какво може да се случи на този конгрес (и след него), от гледна точка на безкрайната разпра за българското представителство?
Първият сценарий, който бихме могли да наречем "стандартен" би могъл да включва приемането на БСП като наблюдател или като партия със съвещателен глас. Съответно конгресът би трябвало да легализира подмяната на БСДП с ПБСД, като на делегатите се пробута версията за промяна на името. (Все пак и в последния брой на официалното списание на СИ - "Socialist Affairs" пише черно на бяло, че член на Интернационала е БСДП, а не някаква си ПБСД. За разлика от Интернет сайта, тук няма как да направиш подмяна със задна дата). Подобни операции се извършват обикновено в последните петнадесет минути на конгреса, когато делегатите вече са станали на крака и си правятг снимки за спомен. (Така стана и през 1996 г. в Ню Йорк, когато трябваше да се легализира обединението на естонските социалдемократи с различни либерални и аграрни формации. Обединената формация - по същество съвършенно нова партия, беше мината като "преименувана", а не като новоприета. Никой не обърна внимание, въпреки че новото име на партията беше "Партия на умерените". За това спомогна и фактът, че естонците бяха записани в списъка на членовете под естонското си име - "Муудукат". Човек или трябва да знае "общопонятният" естонски език или да направи много далечна връзка с думата "Moderate", която значи точно "умерен", за да съобрази какво точно става. Като се има пред вид, че ставаше дума за добронамерен акт към естонските ни колеги, а не за ощетяването им, тези които знаехме какво се върши си замълчахме). По този начин вероятно ще се направи опит, партиите - сестри да бъдат просто уведомени, че БСДП е преименувана на ПБСД. (Разбира се, тази сметка е направена без кръчмаря, защото никой от БСДП не мълчи, нито пък ще млъкне за направената "шашма"). Ако номерът мине благополучно, през есента в "Новата левица" ще има две партии - членки, от които едната с пълно членство в СИ, а другата - с много членове в България. От тук нататък е въпрос на техника в най- кратък срок двете партии да бъдат обединени организационно и ето ти БСП - пълен член на Социнтерна. Което всъщност е целта на цялата операция.
Никой в СИ не е толкова луд за да рискува репутацията си с такива прозрачни хитрини, само за да вкара някой си Георги Анастасов, като свой пълен член. Акцията е дело на ядрото на лобито на БСП в Социнтерна, което най-после намери изпълнител за ролята на майкопродавеца, който трябва да продаде на БСП пълното членство на БСДП. Героят е известен - той вече е отчасти премиран за готовността си да сътрудничи и се казва Георги Чавдаров Анастасов. Остава да се повтори случката от 1948 г. - БРП(к) и БРСДП (фракция Братанов - Нейков - Здравко Митовски) да се обединят в БКП. Е, сега името ще е малко по-друго, но важно е съдържанието.
Вторият сценарий, който би трябвало да наречем "частично справедлив", би могъл да изглежда така. На конгреса в Сао Паулу, миг преди да мине номерът с преименуването, някой социалдемократ с чувство за справедливост или някое подставено лице, да издигне глас, че ПБСД не е БСДП (за това по широкия свят има изобилна документация), и съответно че БСДП не е изключена и тук се пробутва някакъв сламен лидер. Във възникналата дискусия може да стане така, че и БСДП и ПБСД да се окажат извън борда. (Излишно е да се обяснява, че съответните заинтересувани среди ще положат максимум усилия, представител на БСДП да не получи покана за конгреса. Залогът е твърде голям, за да се допускат разни "смутители на спокойствието"). В този момент може да се лансира идеята за приемането на БСП за пълен член. Тогава г-н Анастасов ще си тръгне употребен и захвърлен, както си му е ред, а БСП няма да се занимава със сложни съдебни процедури. (По смисъла на новия закон за политическите партии, сливането на две партии предполага създаването на нов правен субект, т. е. на нова партия. В закона няма и такова понятие "преименуване" на партия, но това изобщо не безпокои кукловодите на Анастасов).
Този сценарий действително би съдържал елемент на справедливост, но е малко вероятен - просто не би достигнало време за да се разиграе. А и се натрупват ужасно много процедурни нарушения.
Възможен е и един трети вариант, който можем да оценим като "почти" абсолютно невъзможен. Той всъщност е възможна "мутация" на първия вариант. Да си представим за миг, че след като всеки си тръгне от Сао Паулу със своята плячка - Станишев със съвещателния статус, а Анастасов с "пълното си членство", последният вземе, че се вживее в ролята на "автентичен социалдемократ" и откаже да се влее в редовете на "модернизираните социалисти". Това би предизвикало ураган от гняв на "Позитано" 20, откъдето са обезпечили цялата сделка и "логистично", (както е модерно да се казва) и финансово. (Г-н Анастасов направо си се хвали, че БСП му е платила членския внос в СИ). Тогава вероятно ще сме свидетели на много забавни последствия, но не бива да се допусне, че у Анастасов има сюисидни (т.е. самоубийствени) наклонности. Не може да се лъже БСП по такъв плосък начин. Наказание ще има и то ще е страшно, за назидание на всички останали.
От тук нататък, всеки член на БСДП би си задал въпроса: Защо трябва да участваме във всички тези отратителни, задкулисни комбинации нямащи нищо общо нито с идеалите ни, нито с практическата ни политика? Отговорът е, че ние ще се борим за името си и за достойнството си именно защото сме социалдемократи, а не преименуваният фен - клуб на ЦСКА. Повечето от нас са получили предостатъчно съблазнителни предложения да си сменим членството, било от СДС, било от БСП. Някои са били канени по няколко пъти. Фактът, че всички ние останахме в БСДП, без това да е свързано с някаква лична изгода, идва да покаже, че ние държим на съвременните си идеи, държим на традициите си, държим на честта си. Затова, до последно ние ще отстояваме своята позиция, коя е истинската БСДП и в България и в чужбина.
Мащабните "успехи" н Анастасов и неговата клика, предизвикаха отрезвяване в цялото социалдемократическо пространство. Стана факт първата истинска стъпка за урегулиране на отношенията между ръководството на БСДП и общността около Петър Агов. Беше проведена среща между представители на двете ръководства. От едната страна бяха Йордан Нихризов, Теодор Дечев, Ивалин Йосифов и Иван Гърнев. От другата - Петър Агов, Стоян Гашаров, Андрею Желев, Йоанис Партениотис, Драгомир Господинов и адвокат Сандулов. Срещата завърши със съгласуване на съвместно писмо до Социнтерна, текстът на което прилагаме изцяло:

ДО
Г-Н АНТОНИО ГУТИЕРИШ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ
ДО
Г-Н ЛУИС АЯЛА
ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ
ДО
Г-Н ПИЕРО ФАСИНО
СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИТЕТА НА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ
ЗА ЦЕНТАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА
ДО
Г-Н КОВАЧ
СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИТЕТА НА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ
ЗА ЦЕНТАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Пишем Ви това писмо, за да Ви уведомим, че на 12.02.2003 г. се състоя среща между г-н Петър Агов и г-н Йордан Нихризов, посветена на въпроса за актуалното състояние на социалдемократическото движение в България и на взаимоотношенията между различните фракции в българската социалдемокрация и социалистическия интернационал.
Наложи се със съжаление да констатираме, че по отношение на БСДП се извършват действия, които са в разрез с статута на СИ и с представите ни за взаимоотношения между съидейници и представители на партии-сестри в международното социалдемократическо движение. Налага се отново да напомним, че през 1990 г. бе възстановено членството на Българската социалдемократическа партия (БСДП) в Социалистическия интернационал. БСДП е една от партиите - основателки на Втори интернационал, и това за нас е както повод за гордост, така и сериозна отговорност пред социалдемократическата общественост. Действително съществува съдебен спор за това, кой представлява БСДП. Към днешна дата независимият български съд е постановил, че това е Йордан Ангелов Нихризов, избран на Конгрес на БСДП, проведен през месец октомври 1998 г. в гр.Пловдив. Последното се оспорва от Петър Агов. Страни по делото са г-н Йордан Нихризов и г-н Петър Агов. Въпросът следва да се реши в съда.
Що се отнася до г-н Георги Чавдаров Анастасов - той е извън този спор и не е конституиран като страна по делото. Нещо повече - г-н Георги Анастасов преди няколко месеца основа НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ - Партия "Български социалдемократи". Тя е нова и фактически и "де юре" - по смисъла на българския Закон за политическите партии. Изпращаме Ви легализиран превод на съдебното решение за регистриране на Партия "Български социалдемократи", от което е видно, че 625 български граждани са учредили на 21.09.2002 г. нова политическа партия по фирмено дело № 11104/2002 г. на СГС. Тя няма нищо общо и не е правоприемник на Българска социалдемократическа партия (БСДП), регистрирана по фирмено дело № 572/1990 г. на СГС. Новоучредената Партия "Български социалдемократи" е една от 300-те български партии, която е непълно неизвестна в българския политически живот. В този смисъл и двамата смятаме за абсолютно неприемливо подменянето на БСДП с Партия "Български социалдемократи" в официалния уеб-сайт на СИ.
Съгласно статута на СИ, партии могат да бъдат изключвани само на конгрес с мнозинство от 2/3. Подобна процедура по отношение на БСДП не е била изпълнявана. Налице са нерегламентирани действия, при които БСДП е неправомерно изличена от публично представения списък на партиите - членки на СИ. Това е извършено по крайно непрозрачен начин, седмица след заседанието на Съвета на СИ в Рим. Нито пред Съвета на СИ, нито пред БСДП са заявявани подобни намерения. Ние не знаем с какво една новообразувана, без програма партия, като Партия "Български социалдемократи" получава такова привилегировано отношение в СИ. Знаем само, че за това няма никакви уставни и процедурни основания.
За нас остава непонятно защо така припряно и спешно се наложи да бъде изличена БСДП и записана Партия "Български социалдемократи"? Има ли това нещо общо със заявената от Йордан Нихризов през ноември 2002 г., пред г-н Луис Аяла на срещата им в София, готовност за разговори с Петър Агов? Има ли нещо изличаването на БСДП и с потвърдената от Теодор Дечев в Рим пред г-н Луис Аяла и г-н Пиеро Фасино, готовност за хармонизиране на политиката на БСДП с гледищата на СИ?
Дори и да приемем, че Йордан Нихризов и неговите съмишленици са провеждали политика, която е в разрез с гледищата на ПЕС (преди всичко) и на СИ, защо е санкционирана и общността и около Петър Агов? Защо се дава възможност на една от най-малобройните фракции в българската социалдемокрация - Партия "Български социалдемократи" да парадира като "признат пълен член на СИ"? Отговор на тези въпроси ние не можем да дадем, но със сигурност можем да заявим, че по този начин беше нанесен удар на българските социалдемократи точно в навечерието на местните избори през 2003 г. Нанесен е и удар на очерталия се процес на възможно политическо консолидиране на социалдемократите в България.
В навечерието на едностранното, необявено и немотивирано подменяне на БСДП с Партия "Български социалдемократи" беше постигнат сериозен напредък за провеждане на консултации между всички социалдемократически партии относно предстоящите местни избори. Йордан Нихризов отговори положително на предложението на Движението за социален хуманизъм да посредничи за сближаване на социалдемократите в навечерието на предстоящите местни избори.
Поставянето на Партия "Български социалдемократи" в привилегировано положение, без да има никакви сериозни мотиви за това, може да торпилира постигнатия напредък. Това едва ли е била целта на хората, предприели описаните по-горе нерегламентирани действия, но такива са резултатите.
В заключение заявяваме своето твърдо намерение да останем на социалдемократически позиции, независимо от конюнктурните предпочитания на СИ към една или друга партия в България. Също така заявяваме, че съдебният спор между нас формално остава, ние ОТХВЪРЛЯМЕ извършеното немотивирано, непрозрачно и нерегламентирано подменяне на БСДП с Партия "Български социалдемократи". За всички в нашата страна името БСДП остава знак и символ на българската социалдемокрация. Ние ще оспорим станалото пред всички компетентни форуми на СИ, в това число и пред Конгреса, ако това се наложи.

Искрено Ваши:

............................... ................................
Йордан Нихризов Петър Агов

13.02.2003 г.

Както се вижда от текста, писмото е съпроводено от документални доказателства за извършената нерегламентирана, непрозрачна и противоречаща на Статута на СИ подмяна. Това е първият случай от 1998 г. насам, когато двете спорещи страни са предприели ПУБЛИЧНО СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ в интерес на българското социалдемократическо движение.
По време на срещата от страна на ръководството на БСДП беше направено открито предложение за сътрудничество по време на предстоящите местни избори. Предложението беше прието по принцип от Петър Агов и неговите съмишленици. Разбира се, не бива да се очакват чудеса от една първа среща. Вън от всякакво съмнение е, че предпочитан партньор за хората на Агов на много места ще бъдат БСП и "Новата левица". Но все пак е направена една положителна стъпка. Никой не може да обвини ръководството на БСДП в сектантство или във вяра в собствената му изключителност.
През последните седмици БСДП препотвърди готовността си да участва на местните избори самостоятелно или в коалиции със социалдемократически формации. Ръката е подадена към СДП, НДПС, БЕСДП, Нова СДП, към социалдемократите около Петър Агов и към всички наши съидейници, които не виждат бъдещето си, претопени в котлите на "големите" партии.
Неотдавна, г-жа Вълкана Тодорова предложи подписването на меморандум за сътрудничество между всички социалдемократически формации, без кръжеца около Анастасов. Ръководството на БСДП е готово да подпише подобен документ, без да поставя предварителни условия. БСДП отговори писмено по положителен начин и на предложението на "Движението за социален хуманизъм", за консултации между всички социалдемократически формации, с оглед на предстоящите местни избори.
БСДП ще продължава да води политика, без всякакво високомерие, но твърдо основаваща се на нейните принципи. Ние трябва да докажем, че сме партия със значение в българския политически живот. Това става по един начин - на изборите. Имаме само един път - напред.

ИБ на БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти