Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

Истината за миналото на БСДП е фундамент в нейното бъдеще

Изминаха 101 години от окончателното разделяне на тесни и широки социалисти у нас. За пътя на първите, възприели през 1919 г. болшевишката идеология, са изписани тонове литература. Действията на водачите на комунистическото движение са толкова митологизирани, че е трудно в наше време да се открои историческата правда.
За сметка на това съдбата на хората от другото крило, това на социалдемократите, е покрита с мълчание. И днес информацията, която може да се получи за БРСДП (обединена) най-често е : “Оформила се като партия след Х-тия конгрес през 1903 г. от възникналото в 90-те години на ХІХ век реформистко антимарксистко течение. Нейна идейна основа е общоделството – дребно буржоазно учение, пропагандирано от Янко Сакъзов и неговите последователи Евтим Дабев, Константин Бозвелиев и др. Общоделството е българска разновидност на ревизионизма и опортюнизма в международното работническо движение ...” (Енциклопедия България 1978 г.). Има и още по-крайни становища: “...Тя става крепител на капитализма, предприема преследване на дейците на революционното работническо движение, съдейства на фашистките сили...” (Кратка българска енциклопедия, том І, 1962 г.). Иронично се посочва, че членовете на БРСДП (о) “едва достигат 24 566 души в период на разцвет след І-та световна война”. Колкото са многобройните комунисти по това време в енциклопедията така и обелват дума.
Действията на ръководителите на БРСДП (о) се оценяват със същите епитети, а след имената на д-р Петър Джидров, Асен Цанков и Димо Казасов стои забележката: “Тясно сътрудничили с фашисткия режим ...”.
В зората на 21-ви век, когато бившите тоталитарни писачи изживявайки се като “независими интелектуалци” ратуват за възстановяване на ореолите на авторитарните лидери, е безкрайно важно да съхраним и извадим на светло това, което социалдемократите сътвориха през тези 100 години. Нашата задача е членовете на партията и българските граждани да научат истината за личности като Янко Сакъзов, Кръстю Пастухов, Коста Лулчев, Петър Джидров, Григор Чешмеджиев, Цвети Иванов, за да можем да разчупим градения с години модел на информационно затъмнение за “неудобните” хора и събития, които бившите комунисти стоварват върху БСДП.
Поредната стъпка в тази насока е биографичния материал за Главния секретар на БРСДП (о) Коста Лулчев, който “Позиция” представя заедно с неговата статия “За свободата”.


КОСТА АНДРЕЕВ ЛУЛЧЕВ

09.03.1882 г. – 31.01.1965 г.


Коста Лулчев е роден на 09.03.1882 г. в гр.Оряхово.
Той е един от лидерите на БРСДП. Член на партията стана твърде млад – още през 1895 г. Основател е на партийната организация в гр.Оряхово. Той е един от основателите на общоработническото дружество “Борец” (1898 г.). От 1924 г. е член и секретар на БРСДП (о). Активно сътрудничи на социалдемократическите печатни издания в България.
Многократно е избиран за общински съветник в Оряхово.
Избран е за народен представител в ОНС от 1913 г. до 1931 г., а след това и във ВНС през 1946-1948 г.
След 09.09.1944 г. е Главен секретар на партията и неин представител в НС на ОФ. При опита на БКП да наложи своята доминираща болшевишка роля в ОФ, заедно с мнозинството от членовете на БРСДП (о) преминава в опозиция през лятото на 1945 г. По това време Коста Лулчев е и директор на партийния вестник “Свободен народ”. Коста Лулчев и Никола Петков от БЗНС са водачи на обединената опозиция, която въпреки комунистическата диктатура на изборите за ВНС на 27.10.1946 г., печели 101 места. Арестуван е по политически причини и през м.ноември 1948 г. е осъден заедно с членовете на ЦК на БРСДП (о) и народните представители от партията К.Лулчев прекарва в затвора 11 години.
Умира на 31.01.1965 г. в гр.Оряхово.
Реабилитиран е посмъртно с Решение на 9-тото ОНС от 15.01.1990 г.


Изготвил за “Позиция”- Ангел Куманов Куманов, член на ЦКРК на БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти