Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
Становища и декларации / На партийни органи

Мълчанието не е злато
Писмо на председателят на БСДП
До г-н Антонио Гутиериш
Председател на
Социалистическия интернационал

Г-н Луис Аяла
Генерален секретар на
Социалистическия интернационал

До г-н Пиер Фасино
Съпредседател на Комитета на
Социалистическия интернационал за
Централна и Източна Европа

До г-н Ковач
Съпредседател на Комитета на
Социалистическия интернационал за
Централна и Източна Европа


Уважаеми Господа,
Изминаха почти три месеца откакто името на Българската социалдемократическа партия (БСДП) - член-основател на Втория Интернационал, мистериозно, като в Оруеловски роман, изчезна от официалната електронна страница на Социалистическия интернационал и бе заменена от един неидентифициран субект - Партия "Български социалдемократи". Измина и месец от последното от трите писма, които изпратихме с протест по този повод до вас. Отговор, а още по-малко информация за заседанието на Комитета за Централна и Източна Европа, което трябваше да се проведе в София през април 2003 г., няма. Вярно е, че мълчанието може да бъде израз на отношение, но то може да е и плод на гузната съвест на някои чиновници, уредили този срамен трик в разрез със Статута на Социалистическия интернационал, но много характерен за Източна Европа преди падането на Берлинската стена.
Все пак водени от изконните принципи на социалдемокрацията за свобода, справедливост и солидарност, ние ръководството и членовете на БСДП продължаваме да питаме: "Какво става? Кой и поради каква причина реши да изтрие една парламентарна българска партия - БСДП, със 112-годишна история, заменяйки я с новоучредена организация с 625 члена, за която никой в страната ни не е чувал?" За Ваше сведение, в 8-милионна България, минималния брой членове за възникване на политическа организация по закон е 500 души. Мълчанието, с което се опитва да се покрие този проблем, в случая нито е уместно, нито е етично. Защото, ако някой е подвел представителите на Социалистическия интернационал с фалшива информация, воден от користни подбуди, за което от година неколкократно ви сигнализираме, то истината винаги може да бъде възстановена, но само при наличие на диалог. Както добре ви е известно, България е правова държава, водеща активни преговори за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. В нея регистрацията на политическите субекти се извършва въз основа на документи от независимата съдебна власт, така както и в останалите демократични страни. За това членовете на Българската социалдемократическа партия (БСДП) настояват за ясен отговор относно опитите на неизвестни за нас лица да изтрият партията от една международна организация без всякакви нормални основания.
Длъжни сме да ви информираме, че след 23 март 2003г. се появи още един политически субект в България с подобно наименование - Партия "Българска социалдемокрация", след форум проведен от българската Евролевица. Тя обаче е с различно ръководство от това на новосформираната партия на г-н Анастасов и е с председател г-н Александър Томов. Как ще се преодолеят правните процедури, свързани с противоречията от идентичните наименования на двете партии не е наш проблем, но очевидно мълчанието стимулира не обединителни процеси, а процеси на пъпкуване около едно ново измислено име на партия. Дано тази политическа генетика да е плод на самодейност, а не част от донорска програма.
Трябва да ви информираме също, че първоинстанционният български съд излезе с решение на 24.03.2003г. и отхвърли всички претенции на г-н Агов и г-н Анастасов по отношение тяхното искане за анулиране регистрацията на ръководството на Българската Социалдемократическа партия (БСДП). И докато с г-н П.Агов, който в момента е вън от БСДП, започнахме конструктивен диалог, г-н Анастасов продължава публично да твърди, че неговата новосформирана организация е единствения пълноправен член на Социалистическия интернационал. Решението за това било взето със съгласието на г-н Аяла на форума в Рим през месец януари 2003 г. Доколкото ни е известно упълномощен да взема подобни решения за изключване и приемане на партии е Конгресът на Социалистическия интернационал, а такъв предстои да се състои през лятото на тази година в Бразилия. В документите от Рим, с които разполагаме няма и дума за подобни решения. На същото мнение са и представители на партии-сестри, участвали на форума в Рим, към които вече се обърнахме по този въпрос. Неизвестно, обаче, защо г-н Анастасов - председател на новосформираната партия "Български социалдемократи" продължава да именува електронната си страница, към която бе изградена връзка от тази на Социнтерна, "bsdp.net", след като има ново име. Не е трудно да направите съпоставка между съдържанието на официалната електронна страница на Българската социалдемократическа партия (БСДП) на адрес www.bsdp.bg и тази на партията на г-н Анастасов. Опитайте се да си отговорите на въпросите, които се набиват на пръв поглед :"Къде е програмата на партия "Български социалдемократи ? Къде са нейните становища и документи? Къде е законодателната й дейност? Къде са дори снимките и данните за всички членове на нейното най-висше ръководство?" - па макар и информацията да е написана на непознатия ви български език. Нали партия "Български социалдемократи" е наложена в електронната страница на Социнтерна като лице на българската социалдемокрация. Отворете и нашата страница на адрес www.bsdp.bg и сравнявайте!
Както подчертахме пред г-н Аяла на срещата на 08.11.2002г. в град София, ние от БСДП не обещаваме невъзможното, но всяка своя дума можем да подкрепим с дела и документи. Държим на казаното, защото трябва да пазим достойнството на своите предшественици Янко Сакъзов, Кръстьо Пастухов, д-р Атанас Москов и клетвата, дадена пред почетния ни председател инж.Груди Панчев, да отстояваме достойнството на Българската социалдемократическа партия.
Вярваме, че времето на конструктивен, приятелски диалог е назряло и ние сме готови за него. Мълчанието е покривало, под което не винаги се крие злато.
Използваме възможността да ви изпратим превод и на подписаното споразумение между БСДП и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) - най-голямата синдикална организация в страната за съвместни действия в предстоящите местни избори.То за сетен път доказва на коя социалдемократическа формация могат да заложат своето доверие синдикалистите.


16.04.2003 г.,
София
Председател на БСДП:
Йордан Нихризов

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти