Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

Д Е К Л А Р А Ц И Я НА БРСДП(о)
Развитието на процесите в нашето общество доказват нагледно необходимостта от плурализъм и още по-конкретно - от опозиция. Съюзът на демократичните сили и Българската работническа социалдемократическа партия (обединена) като съставна част от съюза, се изявяват като извор на идеи и конкретни предложения, част от които намериха вече реализация. От своя страна, правителството с видима интелигентност, подражава и следва не само исканията от национална значимост, като това по етническия проблем, но и дори такива конкретни предложения като тези за персонални промени.
БКП непрекъснато декларира своята нова привързаност към демокрация, плурализъм (по възможност само на мнения) както и отказа от непопулярни и отживели принципи като демократическия централизъм и сталинизъм. Заедно с това общите формулировки оставят широк простор за произволни тълкования и злоупотреби.
Идейната мотивировка на БКП и до сега остава ленинизма. Някой и друг цитат от многотомните произведения за свобода на мненията и т.н. не може да отмени спомена от нашата и световна практика в името на същата доктрина. Сталинизмът не е нищо друго освен доведена до абсурд идеята за творческото насилие, ядро на ленинизма.
Какво разбира БКП сега конкретно под социализъм? "Социализъм" имахме при сталинизма и неосталинизма, градяхме основите му, имахме го зрял, развит, реален и т.н. Какъв е сега? Само няколко лозунга за демокрация и плурализъм не могат да дефинират обществен порядък, нарушението на който неизбежно води до наказателна отговорност! Ние знаем какъв е социалдемократическия модел. Какъв е последният модел на БКП?
Сталинизмът у нас има своите "лица". Това не е само Вълко Червенков. Пред Пленума на ЦК на БКП даде благословията си за "нов демократичен социализъм" един от стълбовете на сталинизма - Цола Драгойчева, а пред екрана на телевизията това стори и престарелият Антон Югов - символ на тираничния тоталитаризъм, унищожителят на демокрацията у нас. Не е ли вече време да приключим с култовата неприкосновеност на две личности, изпълващи с присъствието си почти целия сталиниски период у нас - Георги Димитров и Васил Коларов? Време е техните действия да получат пълна, конкретна и обективна историческа оценка.
Това са няколко от въпросите, на които БКП трябва да отговори, преди да поиска доверието на нашата общественост.

Българска работническа
социалдемократическа партия (о)-
Изпълнителен съвет
София, 20.12.1989 г.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти