Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

БСДП ПРЕДИ 13 ГОДИНИ
СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕДНА ХУМАННА ИДЕОЛОГИЯ
(Слово на Христо Аврамов- депутат от 7-мо ВНС пред учредителното събрание на общинската организация на БСДП в гр.Габрово през м.февруари 1990 г.)

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Няколко поколения вече членовете на нашата партия, живяха,твориха и се бориха, обладани от социалдемократическите идеи. В името на тези идеи много от тях загинаха. Те, нашите предци,жадуваха да видят своята родина свободна и демократична. Те се бориха срещу експлоатацията на човек от човека, за 8-часов работен ден, срещу детския труд, срещу нощния труд на жените, бориха се срещу недъзите на капитализма. Водиха борба против монархията и нейните поддръжници, против диктатурата, която сковаваше всяка изява на човешката личност. Бориха се за чиста и свята република.
Те вдигнаха глас срещу войната - тази най-голяма беда на човечеството, защото където преминеше тя, след нея оставаха трупове, осиротели семейства, инвалиди и разрушени домове. Тяхната воля беше мир между народите.
Те изградиха широко развито свободно кооперативно движение. Създадоха организирани професионални съюзи на учителите, на телеграфопощенците, на железничарите и други работнически сдружения. Ратуваха за свобода, защото всеки свободен от политическо насилие има възможност да постигне както личните си цели, така и да развие личния си потенциал без да накърнява правата на другите.
Те, нашите предци желаеха справедливост, равенство на правата и възможностите на всеки и премахване на всяка дискриминация срещу отделния човек. Бориха се за свободно развитие на човешката личност и изпитваха солидарност и състрадание към жертвите на несправедливостта. Работиха за равни права на всички раси, етнически групи, нации и вероизповедания, за едно ново общество, основано на принципа на социалната демокрация.
Те пренесоха социалистическите идеи в сърцата си през най-тежките години, които преживя нашата партия и целия народ по време на Втората световна война. И дойде 9.ІХ.1944 г. - искри на надежда, че ще се открие нова ера на пълна независимост и демокрация. Но тази радост и надежда не бе за дълго. Не мина година и започна периода на диктатурата. Дадените обещания бяха забравени, а народът остана излъган в надеждите си. "Злостна опозиция", "мръсни фашисти", "народни врагове" и други обиди се сипеха към тези, които носеха в себе си най-светлите идеи и се стремяха да останат честни и верни пред самите себе си и обществото. И отново насилие, и отново морален и физически терор и то в по-голяма степен от преди.
Трябваше да минат десетилетия, за да възтържествува справедливостта. Днес се питаме: "Дали настъпи онзи момент, тъй очакван от всички честни хора, за да получи най.сетне нашият изстрадал народ истинската си свобода, която той отдавна заслужаваше. И отново на 26 ноември 1989 г. нашата партия възроди своята дейност. Освен ветераните, минали през и оцелели от бурята, в нейните редици всеки ден се вливат нови сили. С какво привлича тези хора Българската социалдемократическа партия? Със своята 100-годишна история, с нейната последователна мирна политика, провеждана през годините за тържеството на социалната правда или с морала в страданията, които тя изживя, с това, че в края на нашия век човечеството върви към социална демокрация, към осъществяване на най-хуманните си идеи.
Ние приветстваме нашите нови съидейници с: "Добре дошли в нашите редици! Нека всички заедно продължим делото, което нашите предци ни завещаха. Нека всички вложим цялото си умение и сили за благото на нашия народ."

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти