Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Предизборен клип на БСДП в Патриотична коалиция "Воля и НФСБ


Нека загърбим популизма и кажем:"Да!" на разума в политиката


Йордан Нихризов за участието на БСДП в Патриотичната коалиция пред ТВ"Евроком" 29.03.2021 г.

 
История / Историческо наследство

КОЯ КОНСТИТУЦИЯ ?
Д-р Атанас Москов

(публикувано във в-к "Свободен народ" на 6.10.1946 г.)

Тоя въпрос изниква. Защото на Търновската конституция се противопоставя проекта ОФ конституция, който вече е публикуван и вероятно в негово име правителствените партии ще водят изборната борба.
Конституцията на един народ трябва да отразява неговите идеали за управление, схващанията му за стопанския и социален строй, неговата душа. Отделните закони са временни. Те са най-често израз на моментни нужди, на съотношение на сили, на минаващи политически страсти. Във всяко време могат да бъдат изменяни и отменяни. Конституцията е основен закон, траен, постоянен, предназначен да бъде правна опора за цялата нация и скелет на държавата за дълги години. Затова тя не може да бъде и не трябва да бъде олицетворение на идеите само на една партия, колкото и напредничави и съвършени да са тия идеи. Тя трябва да бъде съчетание на сходните концепции, за да може в нея всеки гражданин да намери стимул за национално единение, и всяко движение - пътека, по която да се движи на законна почва към осъществяване на своите идеи. Като съдържа максимум от това, което всички възприемат и всички желаят, тя трябва да открива на всички българи възможностите за добруване, а на народа като цяло, възможност да прояви своя национален гений, своята национална особеност и национална самостоятелност.
Пречупвайки на народна почва онова, което и други народи са изпитали като хубаво и съвършено в управлението, тя трябва обаче да бъде скалата на националната независимост и да препречва пътя на всекиго, който би търсил в конституционното сходство повод, за да накърни държавния ни суверенитет.
Във всички тия насоки Търновската конституция съдържа здрави и изпитани постановления. Плод на стихийния устрем на българския народ към свобода и независимост, израз на който в законни постановления са дали разумните, широки по концепция и въодушевени редактори в Учредителното събрание. Търновската конституция е била през изминалите десетилетия топлата и благоприятна атмосфера, в която бързо израснаха народът и държавата ни да завидна висота.
В нейно име и за нея са се водили най-големите борби в нашата политическа история. С нея се свързва най-светлите моменти на народни постижения и победи по пътя на установения народен суверенитет. В нейния дух са били възпитавани политически цели поколения. В нейните идеи са черпили вдъхновение хиляди дейци, чиито имена и усилия са свързани с борбата за народовластие.
Българинът никога не се е отказвал от нея, никога не е посягал на нея. Наистина, тя не е била винаги спазвана. Не е била пълно прилагана. Била е често нарушавана, изнасилвана. Но са го правили чужди на народа ни оръдия на чужди идеи и внушения.
Короната в своята цялост е била враг на Конституцията. От нея, или по нейно искане са идвали най-тежките удари над основния ни закон. Но народът винаги се е опълчвал против. Двама монарси си отидоха, защото народът, в името на Конституцията си, побеждаваше. А днес самата монархия е провалена, защото пак народът иска да бъде подчертан и зачитан неговия суверенитет.
Но Търновската конституция в своята най-важна конструкция си остава здрава и все така желана и нужна на народа ни. Принципите за държавна организация и да демокрация, които тя съдържа, не са отречени от никоя Конституция на културна и истински демократична държава. Приспособена към републиканската форма на управление и освежена от съответна постановления за социална и стопанска демокрация и за осигуряване конституционността на законите и управлението, тя е най-добрата основа за републиканска България. Защото тя е душа от душата и кръв от кръвта на нацията ни.
През нейното време е имало насилие и диктатура, но те са били винаги противоконституционни. Без нея можем да имаме конституционна диктатура.

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Председателят на БСДП за предизборните идеи на партията и коалицията пред ТВ"Евроком" 23.02.2021Зам. председателят на БСДП Недялко Ангелов пред в."Старозагорски новини" за предизборните предложения на партията
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти