Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Над сто години верни на хората, верни на България

 
Решения / Изпълнително бюро

КОЯ Е БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСДП) И ЗА КАКВО РАБОТЯТ СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ДНЕС?

Българската социалдемократическа партия (БСДП) е основана на 2 август1891г.  Янко Сакъзов, изпреварвайки с десетилетия своите съидейници от Западна Европа, в началото на ХХ–ти век залага тезата, че прогресът в обществото може да се постигне посредством партньорство между труда и капитала. Като министър на труда през 1918 г. той въвежда в България 8–часовия работен ден и законови забрани за експлоатация на детски и женски труд.


През 20-те и 30–те години на миналия век хора като Христо Ганев развиват практически кооперативната идея у нас и строят кооперативни предприятия, заедно с работнически общежития, почивни домове и санаториуми, чиито сгради могат да се видят и днес, но в други ръце. В борбата срещу едноличния монархически режим след 19-то майския преврат през 1934 г. и в отпора против настъпващата тоталитарна комунистическа диктатура след 9. ІХ. 1944 г. се включват Кръстю Пастухов, д-р Петър Джидров, Григор Чешмеджиев, Коста Лулчев, Цвети Иванов. Мнозина социалдемократи като Кр. Пастухов и Цв.Иванов намират смъртта си по сталинистките лагери и затвори.


През годините на тоталитарен гнет у нас от емиграция продължава борбата за справедливост и демокрация д-р Георги Петков – възстановил БСДП в изгнание и поел функцията на представител на Социнтерна в събранието на народите, поробени от комунизма, към ООН.
На 26.11.1989 г. седем социалдемократи, преживели комунистическите лагери и затвори, сред които д-р Атанас Москов, д-р Петър Дертлиев, Виолина Лулчева, инж. Груди Панчев и инж. Александър Константинов възстановяват БРСДП (о). Пръв председател е видният социалдемократ, бивш секретар на Социнтерна д-р Атанас Москов. На конференцията на 05.01.1990 г. БРСДП (о) възвръща своето първоначално име БСДП. Председател става д-р Петър Дертлиев.
БСДП е учредител на СДС на 07.12.1989 г. и участва като част от демократичните сили в изборите за VІІ – мо Велико народно събрание. По време на надигащата се икономическа катастрофа, свързана с управлението на БСП (1995 - 1997 г.) и правителството на Жан Виденов, БСДП заема национално отговорна позиция и се включва в ОДС. С това споразумение, подпис под което поставя д-р П.Дертлиев, БСДП става отново парламентарна партия и участва в работата на два парламента.


Mнозина се опитват да спекулират с името на д-р Петър Дертлиев. Истината е обаче, че той до края на своя живот беше и остана единствено и само член и председател на Българската социалдемократическа партия (БСДП), а в последното си интервю, публикувано в деня на неговото погребение 07.11.2000 г. във вестник “24 часа”, определя персонално част от сегашните политически спекуланти, кичещи се с делото му, като плъхове и мошеници.
Като партньор в ОДС в две поредни народни събрания - 38-то и 39-то ОНС, БСДП прокара редица социални закони, свързани с премахване на порочната практика на верижните срочни трудови договори, с облекчаване възможността работниците да получат своите заработени, но неизплатени заплати, с въвеждане елементи на семейното подоходно облагане и с разумни нива на патентния данък. Представители на партията участват активно в изготвянето и приемането на първия у нас закон за защита на потребителите. Съвместно с КНСБ, от състояние на опозиция в 39-то ОНС, БСДП предложи закон за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, с който се въведоха изискванията на Конвенция № 173 на МОТ и страната ни изпревари дори държави - стари членове на ЕС. Партията продължи да отстоява позициите си за създаване на гаранционен фонд за изграждане и развитие на малки и средни предприятия и за развитие на кредитните кооперации, както и за законово уреждане на взаимоспомагателните каси.


На 24-25 октомври 1998 г. социалдемократите, начело с един от възстановителите и бивш главен секретар инж. Груди Панчев, успяват да съхранят автентичността на партията, провеждайки 43–ти извънреден конгрес. За председател е избран Йордан Нихризов.


На 44–я си конгрес БСДП прие нова програма и окончателно провъзгласи своите приоритети и задачи. Българската социалдемократическа партия ще защитава интересите на трудовите хора, на средния и дребен бизнес в България. Нашият пример за водене на държавните дела е Скандинавския модел – известен, работещ, лице и витрина на нова Европа. По ред причини за БСДП е спусната информационна завеса, защото социалдемокрацията е близка до разбирането на българина със своите принципи за справедливост в едно солидарно общество. Това не съвпада с целите на олигархията, която постоянно лансира противопоставяне по измислени оси на „леви” и „десни”, а патриотизма превръща и третира като обслужване на чужди интереси в името на лични облаги.


Днес през 2015 г. БСДП не е партия нито на вота на вече многобройното ,,малцинство’’, купено от партии, издържани от финансови акули, нито на вота на  граждани с ,,накърнени’’ и ,,отнети’’ права и свободи. Ние сме партия, отстояваща идеите и защитаваща нуждите и гордостта на българските граждани с национален дух и идентичност. Категорично се противопоставяме на опитите за налагане у нас на олигархията, за завземане на цялата власт (централна и местна) от хора със съмнителен бизнес, израснали в бивши силови групировки. БСДП е партия, която по никакъв начин до сега не е свързвала и не свързва своето бъдеще и съществуване с участие в корупционни сделки и престъпни схеми. БСДП ще работи срещу изкуственото противопоставяне на хората на леви и десни, а за тяхното обединение, защото проблемите в общините обикновено засягат всички, които живеят в тях. От ремонт и поддръжка се нуждае и левия и десния тротоар и лявото и дясното платно на пътя. Целта на БСДП е не носталгия по миналото, а условия хората да живеят по-добре в утрешния ден. Те трябва да разчитат не на социални помощи или да мечтаят за гурбет, а на подкрепа от управляващите в своите начинания. Посредством труда и предприемчивоста  си да осигурят бъдеще на децата си тук в България. Затова БСДП включва в своите листи и представители на синдикати и неправителствени организации, които имат ясно декларирано отношение по практическото решаване на социалните проблеми в обществото. Ние в БСДП знаем, че ако искаме да постигнем нивото на обществата във водещите страни в Европа, изградени от сърцата и умовете на социалдемократи, трябва да заложим на честните и образовани хора, обединени от идеите на съвременната социалдемокрация.

 

ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА БСДП
04.08.2015г

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Предизборен клип на БСДП


Емил Емилов с идеята за Европейски базов доход
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти