Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Коалицията „ВОЛЯ - българските родолюбци“, в която равноправен партньор е БСДП подаде документи за регистрация в ЦИК

 
Партньорство / Синдикати

РЪКОВОДСТВАТА НА БСДП, ПД”СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” И КНСБ ОБМЕНИХА ВИЖДАНИЯ ЗА РЕШАВАНЕ АКТУАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СТРАНАТА

Близо три часа продължи срещата между представителите на БСДП и ПД”Социалдемократи” и ръководството на КНСБ начело с президента на конфедерацията д-р Желязко Христов, въпреки че началото и бе в късния след обед на 27.01.2009 г. От страна на Българската социалдемократическа партия участие взеха: председателят Йордан Нихризов, зам.председателят Ивалин Йосифов и членовете на Изпълнителното бюро Диана Маринова и Пламен Припърженски.От името на партията Йордан Нихризов се спря на проблемите, които днес предизвикват огромното недоволство на хората у нас срещу управлението на тристранната коалиция начело с БСП. Той изтъкна, че значителна част от тях не са породени от световната финансова криза, а имат наши, вътрешни причини, като даде за пример съдбата на металургичния комбинат “Кремиковци”, цената на газта и договорите с Русия и спрените средства от ЕС за инфраструктурни проекти. Най-лошото в момента е, подчерта Нихризов, че апатията и натрапваното становище “Всички са маскари!”, стават хранителна среда на разнообразни популистки начинания, без да се търси отговора дали те са изпълними и какви резултати ще се постигнат с тях за обществото. Протестите имат стихиен характер и се превръщат в лесна плячка на провокатори, а сред лозунгите има и такива, които говорят за безпътица и неразбиране или навяват мисли за стремеж желанието за демокрация да се замени с овации на олигархична диктатура. В потвърждение на думите си председателят на БСДП посочи транспарантът издигнат при последните протести срещу Народното събрание, на който се чете двусмислието:”Двадесет години стигат!” От името на партията той връчи на ръководството на КНСБ анализ и предложения за бъдещи  законодателни инициативи за изход от ситуацията, в която България е член на престижната общност на ЕС, но е на път да се превърне в неговия отрицателен пример и да заеме място в задния му двор.
Николай Камов от името на ПД”Социалдемократи” подчерта, че усилията, които са полагали като партньори в Коалиция за България са се оказали напълно безрезултатни. Една афишираща се като лява БСП извърши в България редица крайно десни законодателни реформи, които спомогнаха за дообогатяване на съмнителни структури. За съжаление в международната общност управлението у нас се превърна в символ на корупция, образ който страната трудно може да заличи. На този фон желанието на ПД”Социалдемократи” да покажат собствена и независима позиция е довел до последните споразумения с традиционната социалдемокрация в лицето на БСДП. Камов предаде на д-р Христов комплекта от мерки, които ПД”Социалдемократи” предлагат за включване в една  антикризисна програма, необходима на страната ни в този момент.Домакините от КНСБ изтъкнаха, че в България тепърва предстои да се усетят резултатите от световната финансова криза, но проблемите ни и без друго са вече много, а управляващите остават глухи за предлаганите решения. Въпреки това синдикатите няма да се подадат на опитите да бъдат използвани в нечия популистка вълна. С голямо съжаление д-р Желязко Христов изтъкна, че доброто сътрудничество между КНСБ и БСДП в предния парламент в настоящото 40-о ОНС няма подобен аналог, а липсата на  силни позиции на истинската  социалдемокрация у нас е една от причините за слабата чуваемост на управляващите. Синдикалните експерти предвиждат съществени трудности в някой традиционни браншове като леката промишленост, но за ответни мерки от правителството дори не става дума.. Очевидно лесната технология за трупане на бюджетен излишък и неговото последващо разпределение между кръговете близки до властта е стремеж на всяко управление, но тя оставя безброй проблеми особено в  пенсионната сфера и сферата на здравеопазването. Д-р Христов благодари за предоставените му материали и предложи експерти със социалдемократически възгледи да се включат в съвместните инициативи на синдикалната централа.
Всеобщо остана мнението, че на България е нужна социалдемокрация, ала нейното развитие непрекъснато се спира, а в политическо отношение идеите непрестанно се компрометират от заместители, които изпълняват поръките на определени сили, трупащи печалби на гърба на обикновените труженици в прехода. Срещата приключи с дружески прегръдки и с пожелания разума да надделее над лудостта, обхванала някои слоеве от нашето общество, за да не се наложи за пореден път да преодоляваме трудности, които сами сме си създали.

29.01.2009 г.                                                    “Позиция”

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Предизборен клип на БСДП


Емил Емилов с идеята за Европейски базов доход
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти