Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Коалицията „ВОЛЯ - българските родолюбци“, в която равноправен партньор е БСДП подаде документи за регистрация в ЦИК

 
Избори / Избори

КОЯ Е БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСДП) И ЗА КАКВО РАБОТЯТ СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ДНЕС?

Българската социалдемократическа партия (БСДП) е основана на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа. През 1903 г. широките и тесни социалисти окончателно се разделят.
С имената на видните представители на БРСДП (ш.с.) са свързани ярки събития от борбата на българския народ за социална справедливост и демокрация. Янко Сакъзов, изпреварвайки с десетилетия своите съидейници от Западна Европа, в началото на ХХ–ти век залага тезата, че прогресът в обществото може да се постигне посредством партньорство между труда и капитала. Като министър на труда през 1918 г. той въвежда в България 8–часовия работен ден и законови забрани за експлоатация на детски и женски труд. През 20-те и 30–те години на миналия век хора като Христо Ганев развиват практически кооперативната идея у нас и строят кооперативни предприятия заедно с работнически общежития, почивни домове и санаториуми, чиито сгради могат да се видят и днес, но в други ръце. В борбата срещу едноличния монархически режим след 19-то майския преврат през 1934 г. и в отпора против настъпващата тоталитарна комунистическа диктатура след 9. ІХ. 1944 г. се включват Кръстю Пастухов, д-р Петър Джидров, Григор Чешмеджиев, Коста Лулчев, Цвети Иванов. Мнозина социалдемократи като Кр. Пастухов и Цв.Иванов намират смъртта си по сталинистките лагери и затвори. През годините на тоталитарен гнет у нас от емиграция продължава борбата за справедливост и демокрация д-р Георги Петков – възстановил БСДП в изгнание и поел функцията на представител на Социнтерна в събранието на народите, поробени от комунизма, към ООН.
На 26.11.1989 г. седем социалдемократи, преживели комунистическите лагери и затвори, сред които д-р Атанас Москов, д-р Петър Дертлиев, Виолина Лулчева, инж. Груди Панчев и инж. Александър Константинов възстановяват БРСДП (о). Пръв председател е видният социалдемократ, бивш секретар на Социнтерна д-р Атанас Москов. На конференцията на 05.01.1990 г. БРСДП (о) възвръща своето първоначално име БСДП. Председател става д-р Петър Дертлиев, а на 20 май 1990 г. е възстановено и членството на партията в Социалистическия интернационал.
БСДП е учредител на СДС на 07.12.1989 г. и участва като част от демократичните сили в изборите за VІІ – мо Велико народно събрание.
След поредица от грешки на ръководството партията се разцепва и губи представителството си в парламента през 1991 г. По време на надигащата се икономическа катастрофа, свързана с управлението на БСП (1995 - 1997 г.) и правителството на Жан Виденов, БСДП заема национално отговорна позиция и се включва в ОДС. С това споразумение, подпис под което поставя д-р П.Дертлиев, БСДП става отново парламентарна партия и участва в работата на два парламента.
В днешно време мнозина се опитват да спекулират с името на д-р Петър Дертлиев. Истината е обаче, че той до края на своя живот беше и остана единствено и само член и председател на Българската социалдемократическа партия (БСДП), а в последното си интервю, публикувано в деня на неговото погребение 07.11.2000 г. във вестник “24 часа”, определя персонално част от сегашните политически спекуланти, кичещи се с делото му, като плъхове и мошеници.
Като партньор в ОДС в две поредни народни събрания - 38-то и 39-то ОНС, БСДП прокара редица социални закони, свързани с премахване на порочната практика на верижните срочни трудови договори, с облекчаване възможността работниците да получат своите заработени, но неизплатени заплати, с въвеждане елементи на семейното подоходно облагане и с разумни нива на патентния данък. Представители на партията участваха активно в изготвянето и приемането на първия у нас закон за защита на потребителите. Съвместно с КНСБ, от състояние на опозиция в 39-то ОНС, БСДП прокара закон за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, с който се въведоха изискванията на Конвенция № 173 на МОТ и страната ни изпревари дори държави - стари членове на ЕС. Партията продължи да отстоява позициите си за създаване на гаранционен фонд за изграждане и развитие на малки и средни предприятия и за развитие на кредитните кооперации, както и за законово уреждане на взаимноосигурителните каси.
На 24-25 октомври 1998 г. социалдемократите, начело с един от възстановителите и бивш главен секретар инж. Груди Панчев, успяват да съхранят автентичността на партията, провеждайки 43–ти извънреден конгрес. За председател е избран Йордан Нихризов.
На 44–я си конгрес през 2002 г. БСДП прие нова програма и окончателно провъзгласи своите приоритети и задачи. Българската социалдемократическа партия ще защитава интересите на трудовите хора, на средния и дребен бизнес в България. На 45 –я конгрес през месец декември 2005 г. в документите на партията залегна основната теза за отстояване на националните приоритети на България в новите условия като член на НАТО и ЕС. Само по този път страната може да се утвърди в международната общност като равноправен партньор, а не да бъде третирана като второстепенен беден роднина.
Днес БСДП категорично се противопоставя на опитите за налагане у нас на олигархията, за завземане на цялата власт (централна и местна) от хора със съмнителен бизнес, свързани с бивши силови групировки, които народът нарича просто “мутри”. БСДП е партия, която по никакъв начин до сега не е свързвала и не свързва своето бъдеще и съществуване с участие в корупционни сделки и престъпни далавери. На местните избори през 2007 г. тя издига като свои кандидати достойни личности с виждания и програми за развитие на общините. БСДП ще работи срещу изкуственото противопоставяне на хората на леви и десни, а за тяхното обединение, защото проблемите в общината обикновено засягат всички, които живеят в нея. От ремонт и поддръжка се нуждае и левия и десния тротоар и лявото и дясното платно на пътя. Целта на БСДП е не носталгия по миналото, а условия хората да живеят по-добре в утрешния ден. Те трябва да разчитат не на помощи или да мечтаят за гурбет, а посредством труда си да осигурят бъдеще на децата си тук в България. Затова БСДП включва в своите листи и представители на синдикати и неправителствени организации, които имат ясно декларирано отношение по практическото решаване на социалните проблеми в обществото. Ние в БСДП знаем, че ако искаме да постигнем нивото на водещите страни в Европа, където управляват социалдемократи, трябва да заложим на честните и образовани хора и на идеите на съвременната социалдемокрация.

ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Предизборен клип на БСДП


Емил Емилов с идеята за Европейски базов доход
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти