Начало
За нас
Контакти
Връзки
Българска
социалдемократическа
партия
 
 
   
Ръководство

Председател

Изпълнително бюро

ЦКРК

Национален комитет

Решения

Изпълнително бюро

Национален комитет

Конгреси

Национални конференции

Законодателна дейност

На БСДП в 39 ОНС

На БСДП в 38 ОНС

Предложения за законови промени

Становища и декларации

На партийни органи

На общински организации

Публичен регистър

Конференции и дискусии

Теоретични конференции

Материали за дискусия

Документи и членство

Как да стана член?

Програма на БСДП

Устав


Коалицията „ВОЛЯ - българските родолюбци“, в която равноправен партньор е БСДП подаде документи за регистрация в ЦИК

 
Конференции и дискусии / Материали за дискусия

НЕВИННИ ГРЕШКИ ИЛИ ПЛАНИРАНИ ЗАБЛУДИ
 
Удобното пренаписване на историята и фабрикуването на псевдофакти със задна дата бе нещо нормално за годините на комунистическия режим у нас. Отминаването на тези прояви със справедливо презрение не трогваше, обаче, авторите им и след години те спокойно се позоваваха на фалшификатите, за да градят следващите си тези. За съжаление тази тенденция се запази и има свои страстни почитатели и след 1989 г. Това налага да не подминаваме с мълчание дори и дребните наглед опити за заблуда, защото една лъжа, повторена сто пъти без ответна реакция, се превръща в утрешната истина.До председателя на БСДП Йордан Нихризов, като към председател на БСДС, пристигна в средата на м.септември 2004 г. покана за участие в конгрес на Партия български социалдемократи. На бланката черно на бяло е посочено, че въпросната партия е член на Социалистическия интернационал от 1893 г. Очевидно никой не се смущава от факта на разминаването с решението на Софийски градски съд от 12.12.2002 г., където е записано, че същата партия е учредена на 21.09.2002 г. от 625 български граждани. Тези, които се опитват да откраднат миналото на БСДП, нямат притеснение, ако даже събитията се разминават с повече от век. Достатъчно е лъжата да се повтаря твърде дълго, за да повярват в нея всички непредубедени.
Как да отидеш на такъв конгрес, който като с машината на времето може да те отведе в неизвестна епоха и да се окажеш заобиколен от неидентифицирани субекти.Това ни кара сега да поместим кратък материал под заглавие: “Коя е Българската социалдемократическа партия (БСДП) и за какво работят социалдемократите днес?”
 
 
 
КОЯ Е БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСДП) И ЗА КАКВО РАБОТЯТ СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ДНЕС?
 
Българската социалдемократическа партия (БСДП) е основана на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа. През 1903 г. широките и тесните социалисти окончателно се разделят. С имената на видните представители на БРСДП (ш.с.) Янко Сакъзов, Кръстю Пастухов, д-р Петър Джидров, Коста Лулчев са свързани въвеждането на 8-часовия работен ден в България (1919 г.), борбата срещу едноличния монархически режим след 19-майския преврат 1934 г. и отпорът срещу настъпващата тоталитарна комунистическа диктатура 1945 - 1947 г.
На 26.11.1989 г. седем социалдемократи, преживели комунистическите лагери и затвори, сред които д-р Атанас Москов, д-р Петър Дертлиев, инж.Груди Панчев възстановяват БРСДП (о). Пръв председател е видният социалдемократ, бивш секретар на Социнтерна д-р Атанас Москов. На конференцията на 5 януари 1990 г. БРСДП (о) възстановява своето първоначално име БСДП, председател става д-р Петър Дертлиев, а на 20 май 1990 г. е възстановено и членството на партията в Социалистическия интернационал. БСДП е учредител на СДС на 7 декември 1989 г. и участва като част от демократичните сили в изборите за VІІ Велико народно събрание.
След поредица от грешки на ръководството партията се разцепва и губи представителството си в парламента през 1991 г. По време на надигащата се икономическа криза, свързана с управлението на БСП (1995-1996 г.) и правителството на Жан Виденов, БСДП заема национално отговорна позиция и се включва в ОДС. Като партньор в ОДС, БСДП отново става парламентарна партия. С дейността на нейните депутати в 38-то ОНС са свързани измененията в Кодекса на труда и премахване на порочната практика на верижните срочни трудови договори, създаването на Закон за защита на потребителите и др.
В годините след възстановяването на БСДП, БСП е правила многократно опити да разцепи и погълне българската социалдемокрация, за да се намести на нейното място в международното поле, представяйки се за обновена социалдемократическа партия. През 1995 г. се извършва поредени опит за преврат в БСДП с искане за смъкване на д-р Дертлиев. Неуспелите в преврата тихо са приютени в БСП. След 1997 г. тактиката е сменена и ударът се насочва срещу хората, отстояли независимостта на партията. На 24-25 октомври 1998 г. се провежда 43-ия Извънреден конгрес, в който водените от инж.Груди Панчев – бивш Главен секретар, социалдемократи успяват да съхранят автентичната БСДП с избора на ново ръководство с председател Йордан Нихризов и програма, подчинена на принципите на евроатлантическата интеграция на България. С помощта на БСП, обаче, се нарояват в пресата абревиатури БСДП, които нямат законова регистрация, но техните лидери се кичат с името, едновременно карайки се помежду си и крадейки историята на Българската социалдемократическа партия.На 44.тия си конгрес пред 2002 БСДП приема нова програма и окончателно провъзгласява своите приоритети и задачи. БСДП ще отстоява интересите на трудовите хора, на средния и дребен бизнес в България. Нейните Законови приоритети в 39-то ОНС са: облекчаване възможността работниците да получат своите заработени, но не изплатени заплати, разумни нива на патентния данък, семейно подоходно облагане, създаване гаранционен фонд за малки и средни предприятия, кредитните кооперации и др.
БСДП е партия, която по никакъв начин не е очернена с участие в корупция и престъпни далавери. На местните избори през 2003 г. тя издига като свои кандидати достойни личности с виждания и програми за развитие на общините. БСДП винаги е работила и ще работи срещу изкуственото противопоставяне на хората на леви и десни, както и за тяхното обединение, защото много често общинските държавните проблеми са общи. Целта на БСДП е не носталгията по миналото, а да се осигурят условия за по-добър живот в утрешния ден. Желанието е хората да живеят не в очакване на помощи, а честно от труда си тук в България. За това БСДП подпомогна създаването на Националната занаятчийска и предприемаческа камара и сключи споразумение с КНСБ за включване в своите листи на представители на синдикалното движение у нас. Защото членовете на БСДП знаят: ако искаме да постигнем нивото на европейските държави, където управляват социалдемократи, трябва да заложим на честните и образовани хора и на идеите на съвременната социалдемокрация.
ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА БСДП

 
Текуща информация

Предстоящи събития

Социалдемократите за

Материали за дискусия

Пресцентър - съобщения

Избори

Избори

Избори 2015 - 2017

Партньорство

БСДС

СДА

Синдикати

Неправителствени организации

История

Историческо наследство

Вестник

Вътрешно-партиен бюлетин "Позиция

Вашето мнение

Ако желаете да изкажете вашето мнение направете го от тук.

Търсене

Тук можете да извършите търсене на материали по зададени от Вас ключови думи.

Предизборен клип на БСДП


Емил Емилов с идеята за Европейски базов доход
Copyright www.bsdp.bg. All right resivet.
Темплейти